Hogyan helyezkedik el Isten a Világegyetemen kívül?
"Mert benne élünk, mozgunk és vagyunk." (ApCsel, 17, 28)
Isten egyszerre transzcendens, és mégis mindenütt jelen van, tehát immanens is.
Az isteni transzcendencia mentes a tértől és időtől való meghatározottságtól, és az anyagtól. A hagyományos filozófia szerint anyagi világ összetettebb, mint a szellemi.
Nekem ez eléggé elvont, ezoterikus magyarázat...
Egyszer hallottam, hogy talán Szent Ágoston volt az, aki azt mondta: "milyen nehéz távol lenni attól, aki mindenütt jelen van"
Hát nem tudom... Biztos, hogy így kell értelmezni az (Ap.Csel 17,28)-at?
Kicsit sántít a hasonlat, de a lelked is tested minden porcikájában jelen van (ezt bívták régen "praesentia definitiva"-nak) és áthatja így a lelked a tested.
Ezzel valamennyire analóg (nem panteisztikus értelemben véve!) az isteni mindenütt jelenlét is (omnipraesentia). Csak ott van transzcendencia is, meg Isten nem azonos a teremtésével stb.
Képzeld el úgy a világot, mint egy labdát, aminek mi a felszínén élünk.
Csak ezt a felszínt látjuk, semmi mást.
Isten - ha létezik - akkor a teljes térben bárhol lehet egyszerre. Akár a labda felszínén (és akkor esetleg mi is láthatjuk), vagy a belsejében, vagy a labdán kívül bárhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!