Valaki keresztény válaszolna a kérdéseimre?
Ha jóságos az Isten, miért létezik a pokol? Nyílván senki sem érdemel örök büntetést ideiglenes bűnökért.
Jézus Krisztus áldozata miért csak azoknak szól, akik el is képesek hinni annak létezésében? Nincs semmi bizonyíték, hogy a kereszténység az igaz vallás, így miért fer az, hogy csak hit által juthatsz megváltáshoz? Főleg, hogy az ember hitvilágát legtöbbször az a kultúra határozza meg, amelyikbe beleszületett, szóval nem épp választás kérdése.
Előre is köszönöm a válaszokat.
1. A poklot nem egy helynek kell elképzelni ahol minden lángol és az ördög vasvillával szurkál. A pokol egy állapot, ha nem kerülsz a Mennybe akkor végleg eltávolodsz Istentől, és ez önmagában a pokol.
2. "Nincs semmi bizonyíték, hogy a kereszténység az igaz vallás, így miért fer az, hogy csak hit által juthatsz megváltáshoz?"
Ez egy nagyon jó kérdés, amin mi keresztények is el szoktunk gondolkodni. Valóban nincs rá kézzel fogható bizonyíték, hogy nálunk az igazság.
De ha nem is tudsz hinni benne, hogy Isten létezik, vagy hogy Jézus feltámadt, akkor higgy a krisztusi erkölcsben, azt én nem hiszem, hogy egy erkölcsösen élő áldott jó ember a pokolba kerülne, csak mert nem hitt. Isten valóban mindig megbocsájtó és irgalmas.
"Főleg, hogy az ember hitvilágát legtöbbször az a kultúra határozza meg, amelyikbe beleszületett, szóval nem épp választás kérdése."
Azért manapság minden hit üzenete eljuthat bárhová, vannak keresztények Irakban, Iránban, Kínában, vannak hinduk Magyarországon, vannak buddhisták az Egyesült Államokban, stb.
12
Nem a választ pontozza le, hanem a hova tartozásomat. Mindenképen lepontozza a válaszomat, akármit is irok. Akkora ellenségnek tekint, hogy a hitemet a "Lavey Sátánista" hithez, vagy értelmezéshez hasonlitja, amit élből elkell utasitani.
Igen ezt Én is észrevettem különösen a Jehova Tanúit, vagy az adventista Péter esetében is tapasztaltam,
Bár van mikor a válaszok is le vannak pontozva, de legjobban a hovatartozás miatt nulláznak, nem a válaszok miatt.
Van egy Tanú itt, aki próbaként csinált egy olyat, hogy ugyan azt a választ adta, más megfogalmazásban, két kommentben.
Az egyiket felpontozták.
amiről tudták hogy Tanú, úgy lenullázták, mint a huzat. Hát így megy ez itt kérem.
"én a helyedben óvatosabb lennék, és nagyon megválogatnám mit mondok ki a számmal, mit írok le"
Hát igen, egy "jóságos" "isten" fenyegető "szeretetéről" beszélhetünk. Ez a félelembe itatott "hithűséged" maximum egy "sátáni" minőségű entitásnak lehet kedves... Gondolkozz el ezen!
Egy igazságos és jóságos Isten nem bünteti a tudatlanokat és az eltévedteket. Egy jóságos Isten nem teremt lelkeket, csupán azért, hogy tudatlanságban megmérettesse őket a saját igényei szerint. Ez értelmetlenség volna. Ráadásul egy tökéletes és hibáktól mentes Teremtő nem teremt szándékosan hibás és tökéletlen dolgokat, mert szintén értelmetlenség volna.
Egy valóban mindenható ellen képtelenség lázadni is, mivel egy mindenható mindentudó is és akarata minden körülmények között teljesül. A bibliai "lázadó angyalok" nem egy mindenható ellen lázadtak, csupán egy imposztor ellen, aki (személy) ellen lehetett és kellett is lázadni. Az egész történet értelmezése téves és a bibliai "istennek" semmi köze nincs az igaz Teremtő minőségéhez.
11 *Valóban nincs rá kézzel fogható bizonyíték, hogy nálunk az igazság.
Hát nálad tuti nincs. De Melkisédek papjainak van.Mindegyiknek.
"Hát nálad tuti nincs."
Mondja ezt egy dogmás fundamentalista.
"A Földön minden ideiglenes, ahogy a bűneink következménye is. Ha valakit megölök, szenvedése a halállal véget ér"
Ez csak akkor igaz, ha feltételezzük, hogy bűneink következménye véges. De, pl. ha megölsz valakit, az nem csak annak az illetőnek az életét befolyásolja, akit megöltél, hanem pl. a szerettei életét is. Vagy ahogy
a Talmud rávilágít, a meg nem született leszármazottaiét is. "Aki megment egy életet, egy egész világot ment meg”, amit talán sokan nem tudnak, hogy ez a gyilkosság kapcsán hangzik el, Káin és Ábel esetéből kifolyólag, valahogy így: "Aki elvesz egy életet egy egész világot öl meg és aki megment egy életet egy egész világot ment meg" Mert a gyilkos nem csak egy emberrel végez, hanem vele együtt az összes leszármazottját is megöli, aki még nem született meg és már nem is fog. A bűnök pillangó hatásként működnek. Az ember képtelen átlátni a tettei következményét, de azok lényegében mindenre kihatnak, ha teszünk valamit az ugyanúgy egy döntés, mintha nem tennénk semmit. "Aki tehetne jót, de nem teszi bűne az annak" Mindennek van következménye. pl.: Ordibálsz valakivel, annak az embernek lehet egész nap rossz kedve lesz, elvét valamit a munkájában, emiatt kirúgják, nem tudja fizetni a lakbért és utcára kerül, az utcán alkoholista lesz és jövő télen halálra fagy. Így lényegében részed volt egy ember tönkretételében, te nem tudsz róla, de valahol valakinek szenvedést okoztál, ami közvetve a halálához vezetett.
Ez csak az én filozofálásom a témáról. Több elméletet is hallottam már a pokolról. Van akik szerint nem létezik örök pokol. Van akik szerint, mi válaszuk a poklot, hiszen mi nem akarunk úgy élni, ahogy Isten akar. Bárhogyan is gondolunk a témára, én biztosra veszem, hogy Isten igazságos. Ha véges bűn, végtelen pokol képében gondolkodunk, akkor talán az általam fentebb leírt bűnnel kapcsolatos meglátás lehet a megoldókulcs. Vagyis összegezve: a bűneink következménye sokkal nagyobb, mint ahogy azt mi felfogjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!