Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a garancia arra, hogy a...

Mi a garancia arra, hogy a mennyben nem követnek el bűnt?

Figyelt kérdés
Ha ott tényleg nem követnek el bűnt, akkor Isten miért nem csak azt teremtette, miért kellett a Föld, ha a mennyben minden olyan jó?
2020. júl. 1. 19:02
1 2 3
 21/29 ádehoyg ***** válasza:

19-nek 23:15-ös válasszal.

"Nem is adtak igazi tudást."

- Akkor ne nevezd intelligensnek.

"Ha egész életében hazugságot látott maga körül, lehet akármilyen intelligens, a bölcsessége is csupán hazugságokon alapul."

- Egy bölcs ember azért bölcs, mert meg tudja ítélni, hogy egy adott helyzet igaz e vagy hamis. Látom nem érted a bölcs szó fogalmát. A bölcs nem hülye. Akinek a bölcsessége hazugságon alapul és ezt nem veszi észre az nem is igazán bölcs. A bölcs ember ismérve, hogy nyugodtan megkérdőjelezheted hitvallását, hisz mivel igazságon alapul, 100-dik alkalomkor is ugyan az lesz a válasz. Viszont e hazugságról hamar kiderül, hogy nem fedi a valóságot, ami nem baj, hisz senki sem tévedhetetlen, viszont a bölcs ember fel/beismeri ha tévedett, az ostoba nem. Ez a különbség a bölcs és az ostoba közt.

"Konkrétan benne van a tízparancsolatban"

- Jaaa. Itt van a kutya elásva, hisz mi egy csónakban evezünk, csupán elbeszéltünk egymás mellett. Biblia 1000 féle képpen értelmezhető és pont emiatt alakult ki 1000 féle keresztény hitvallás és felekezet, melyek mind máshogy értelmezik a bibliát. A jehova tanui szerint nem is létezik se pokol se menyország. Asszem. De ebbe ne is emnjünk bele, mert sose lesz vége.

Az utolsó bekezdés pedig az derül ki számomra, hogy félreolvastam amit írtál és rosszul értelmeztem. Az istenek szót idézőjelbe raktad. Vagyis ha jól értem te emberekre gondolsz akik istennek hitték magukat.A kérdés viszont nem erre irányul. Szorítkozzunk az eredeti kérdés megbitatására ha lehet.

2020. júl. 17. 02:55
 22/29 anonim ***** válasza:

"Akkor ne nevezd intelligensnek"

Az intelligenciát sokféleképpen határozták meg, a komplex fogalom a logika, a megértés, a tudatosság, a tanulás, az érzelmi tudás, az érvelés, a tervezés, a kreativitás és a problémamegoldás kapacitásaira vonatkozik.

Az intelligencia nem egyenlő a tudással! Az intelligencia az egyed fogékonysága a tudás megszerzése iránt!

"Egy bölcs ember azért bölcs, mert meg tudja ítélni, hogy egy adott helyzet igaz e vagy hamis."

Nem képes megítélni, ha a bölcsességét hazugságokra alapozta. Lehet akár 1000 éves is, nem lesz bölcs, ha egész életében tévúton járt! Csak a szintén tévúton járók között fog "bölcsnek" számítani!

"hisz mi egy csónakban evezünk"

Bizony. De azért nincs ezerféle felekezet és a Biblia értelmezése szempontjából a fő irányvonal nagyjából egységes. Csak hát az "ördög" a részletekben lakozik. De teljesen lényegtelen hogyan értelmezel egy tévhiteken alapuló lexikont, a tudásod értéktelen marad.

"Vagyis ha jól értem te emberekre gondolsz akik istennek hitték magukat."

Nézd, én nem hiszem, hogy az akkori emberek olyan belterjesek lettek volna, hogy folyamatosan hallucinálnak. Félreértettek bizonyos dolgokat, de az akkori emberek közül biztosan nem repkedett senki vimana-kon, márpedig elég részletes a leírás ezekről, szóval kétlem, hogy kitaláció lenne. Ezékiel sivatagi látomása is igencsak érdekes (még jó, hogy itt egységes az álláspont, hogy ezt biztosan képletes/átvitt értelemben kell értelmezni, bezzeg Noé bárkáját nem... Haha...)

2020. júl. 17. 20:33
 23/29 ádehoyg ***** válasza:

Látom nem tudsz továbblépni ha nem a tiéd az utolsó szó. Addig csűröd csavarod a mondatokat míg el nem hiteted mással, hogy igazad van. Abba most nem mennék bele, hogy az intelligencia egyenlő e a tudással vagy sem, hisz eddig és ez után is arról beszéltünk/fogunk beszélni, hogy az intelligens ember=bölcs ember. Nem az intelligenciáról, mint fogalomról beszéltünk, hanem ennek birokosáról az emberről aki intelligens. Remélem érzed a kettő közti különbséget. Ha mégsem, keress rá a két szóra és máris meglátod a kettő nem ugyan az. Had ne kelljen már bemásolgani ide azt amit te is ki tusz keresni, hisz vagy olyan intelligens.

"Nem képes megítélni, ha a bölcsességét hazugságokra alapozta."

- Na jó, látom mégsem tudom megúszni a bemásolgatást. Teeék az intelligens(ember) jellemzése/wiki/:"a dolgok közötti összefüggéseket gyorsan meglátja, és a tényeket helyesen ítéli meg"

Helyesen ítéli meg. Azaz a hazugságokat felismeri. Mi mással ha nem az intelligenciával lehet megkülönböztetni a hazugságot az igazságtól? Gondolkodj már egy kicsit.

"teljesen lényegtelen hogyan értelmezel egy tévhiteken alapuló lexikont, a tudásod értéktelen marad."

- S ki állított olyat, hogy a biblia minden szava színtiszta igazság? Én nem. Szóval a vita ezen pontja is érvényét vesztette.

2020. júl. 18. 02:51
 24/29 anonim ***** válasza:

"a dolgok közötti összefüggéseket gyorsan meglátja, és a tényeket helyesen ítéli meg"

...a rendelkezésére álló tudás alapján. Az, hogy az "ítélet" helyes-e vagy sem, csak az tudhatja, aki rendelkezik az abszolút tudással, vagyis mindent ismer az összes összefüggéssel együtt, látja a teljes képet. Sajnos jelenleg egyetlen ember sem ilyen. Ezért mondtam, hogy az intelligens ember még nem feltétlen bölcs ember. Azaz nézőpont kérdése az egész, csak az tudja megítélni, hogy ki a valóban bölcs, aki rendelkezik a mindentudással. A bibliai történetek alapján JHVH korán(haha)tsem ilyen "személy".

"S ki állított olyat, hogy a biblia minden szava színtiszta igazság? Én nem. Szóval a vita ezen pontja is érvényét vesztette."

Csak kb az összes valláskárosult, aki pl ide is bibliai idézetekkel válaszolgat. Ők bizony úgy hiszik, hogy a Biblia minden szava igaz és Istentől ihletett.

Amúgy meg honnan veszed, hogy én "vitázok" veled? És mi lenne az értelme? Egy hitetlen próbál meggyőzni egy másik hitetlent, hogy hitetlen legyen?!

2020. júl. 18. 21:09
 25/29 ádehoyg ***** válasza:

" Sajnos jelenleg egyetlen ember sem ilyen."

- Ha ez igaz, akkor viszont bölcs ember sem létezik. Ez pedig üti az előző kijelentést, mert vannak/voltak/lesznek bölcs emberek a világban. Azzal, hogy kisarkítod a dolgokat vagy szélsőségesnek mutatod be, egyúttal ellentmondásba is keveredsz. Nem létezik abszolút igazság. Igazság az, amit jelenlegi legjobb tudásodként annak vélsz és úgy ír le bizonyos folyamatokat, melyeket más is megért és reprodukálva ugyan azt az eredményt éri el. Régen a tudomány laposnak hitte a Földet, mára ez már hitelét vesztette. Korábban az ember az atomot protont és neutront vélte a világ legkisebb építőköveinek. Mára ez a tézis is megdőlt. Ahogy bővül a tudásunk, úgy változnak az igaznak vélt dolgok is. Ez nem azt jelenti, hogy nincs bölcs ember. Az, aki a jelenleg ismert tudás birtokában van, azt bölcsnek nevezik.

"A bibliai történetek alapján JHVH korán(haha)tsem ilyen "személy"."

- Rugaszkodjunk már el a bibliai istenképtől, mert ahogy te sem, úgy én sem hiszem, hogy bármi hiteles alapja is lehetne ennek a képnek. Annyi ellentmondás van benne, hogy csoda hogy hisznek még benne.

"Amúgy meg honnan veszed, hogy én "vitázok" veled?"

- Abból, hogy nem egyezik a véleményünk a bölcs/intelligens ember fogalmát illetően és mivel elég intelligensnek tartalak, szívesen vetem össze az érveimet a tiéddel, már csak a poén kedvéért is. Ritkán találkozik az ember olyannal aki tud is érvelni, nem csak dobálózik a szavakkal.

"És mi lenne az értelme? Egy hitetlen próbál meggyőzni egy másik hitetlent, hogy hitetlen legyen?!"

- Ez jó, ezt adom ;)

2020. júl. 19. 03:18
 26/29 anonim ***** válasza:

"Igazság az, amit jelenlegi legjobb tudásodként annak vélsz és úgy ír le bizonyos folyamatokat, melyeket más is megért és reprodukálva ugyan azt az eredményt éri el."

Igen, teljesen egyetértek veled, de én azt feltételezem, hogy létezik egy olyan állapot a jövőben, amikor a tudás már úgy felhalmozódik, hogy a természet teljes működése megérthető.

Addig is "vakok között félszemű a király" ! :) A "bölcs" :)

Egyébként a fenti leírásodból látszik, hogy érted a tudomány lényegét, azaz feltehetően nem a "tagadó szkepticizmus" nevezetű vallás hithű követője vagy (akik ugye a tudomány jelenlegi állását véglegesnek tekintik, és ami nem fér ebbe bele, az nem is létezhet).

2020. júl. 19. 21:15
 27/29 ádehoyg ***** válasza:

Bocs, a késői válaszért tegnap tegnap előtt játszottam és nem jutottam el ide.

"Igen, teljesen egyetértek veled, de én azt feltételezem, hogy létezik egy olyan állapot a jövőben, amikor a tudás már úgy felhalmozódik, hogy a természet teljes működése megérthető."

- Úgy érted mind a 4,6%-át? Az nem sok, lesz még mit felfedezni. És miért mondom ezt? A világegytem össztömegének csupán 4,6%-a a látható tapintható és vizsgálható anyag:

"A Világegyetem tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia."/WIKI - Sötét anyag/

---------XXXXXXXXXX-----------XXXXXXXXXXX---------XXXXXXXXXX

" nevezetű vallás hithű követője vagy"

- Nem vagyok egyetlen vallás követője sem. Szerintem egyik sem írja le jól a körülöttünk lévő világ működését és miértjét. Az istenképeik túlontúl egyszerűek és tele vannak tipikus gyarló emberi tulajdonságokkal.

S te miben hiszel? Mi áll legközelebb a te elképzeléseidhez?

2020. júl. 23. 04:05
 28/29 anonim ***** válasza:

"S te miben hiszel? Mi áll legközelebb a te elképzeléseidhez?"

Én azt hiszem el, amit látok és személyesen megtapasztalok.

2020. júl. 23. 23:22
 29/29 ádehoyg ***** válasza:
Értem, szóval akkor te az empirikusan igazolt dolgokat vallod létezőnek.
2020. júl. 26. 02:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!