Isten ateista?
Figyeld meg az alábbi fiktív párbeszédet:
Mihály arkangyal: (a továbbiakban: M) - Isten, kérdeznék tőled valamit?
Isten: (a tovabbiakban: I) - Persze kérdezz csak.
M: - Te honnan tudod, hogy nincsenek rajtad kívül más istenek?
I: - Milyen kérdés ez? Én teremtettem mindent, kezdettől fogva létezek.
M: Rendben de... Honnan tudod, hogy veled nem történt egy érzékszervi csalódáshoz hasonló jelenség?
I: - Mihály, miféle kérdes ez? Én tudom, hogy létezek kezdettől fogva, még az Ősrobbanást is én indítottam be. Az állításod téves.
M: - Rendben, ezt értem. De mi, az angyalok rendje, nem létezett akkor, amikor te már korábban megvoltál. Tehát fenntartom az eredeti kérdesemet. És mire alapozod azt, hogy az állításom téves?
I: - Olvastad a Bibliát? Tudod, azt a könyvet, amelyet a Szentlélekkel sugallmaztam. Abban az van bent, hogy a titkok az Úré. Tehát feleslegesnek tartom olyanról beszélni, amit te sem érthetsz meg.
M: - Rendben. De azért próbáljuk meg.
I: - Akkor egyszerűen mondom: nincs bizonyíték arra, hogy rajtam kívül más isten is létezne.
M: - Vagy te nem tudsz róla...
I: - Hidd el, tudnék róla.
M: - Most ez olyan, mintha tekintélyelvi alapon akarnád elhitetni velem azt, hogy csak az létezik, amit te bizonyíthatónak gondolsz. Mi van akkor, ha van egy másik világ, ami még a miénken - a mennyen - is túl van, és abban vannak más istenek?
I: - Figyelj. A tények azok, hogy ismerem a mindenséget, mivel én alkottam, és tudom, hogy nincsenek más istenek.
M: - Tisztában vagy azzal, hogy lent a Földön az erős ateisták is hasonló alapon tagadnak téged?
I: - Igen, de az más, mert én létezek.
M: - Ettől függetlenül nem bizonyítottad más istenek nem létezését, hanem tagadod őket. Nekem ezek alapján te is ateistának tűnsz, olyannak, mint akik a Földön hevesen érvelnek ellened.
Az előbbi fiktív beszélgetést amúgy én találtam ki. 😂
(7-es voltam)
Istennek nincs vallása, mert a vallás az, ami rá hivatkozik.
Az alkotmányról sem egy törvény mondja ki, hogy érvényes. Nincs tudományos kutatás a tudományos módszertanról. A logika léte logikailag nem levezethető. És így tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!