Isten honnan tudja, hogy őt nem teremtette senki?
Isten elvileg mindentudó. De mi van akkor, ha van valami amit nem tud? De mivel nem tud erről a valamiről, ezért nem tudja, hogy nem tudja.
Például, ha őt is teremtette valaki, csak Isten nem tud róla.
Biztos, hogy ha létezik, akkor őt is teremteni kellett valakinek. Ez a hívők érveléséből jön:
Ők azt mondják, hogy ez a világ annyira bonyolult, hogy ezt teremtenie kellett valakinek. Mármost, Istennek még bonyolultabbnak kell lennie, hiszen meg tudta teremteni a világot. Következésképp neki még inkább kell teremtő. Ez az érvelés Richard Dawkins: A vak órasmester című művéből való, és szerintem ha nem is hibátlan elgondolkodtató.
Mi van akkor, ha Isten örökkévalósága az időtől kezdődik, hogy amióta van idő, azóta létezik = örökkévaló. De! Az idő "előtt" teremtette valaki. Ez esetben Dawkins érvelése helyes lenne.
A Biblia istenében Ábrahám és Mózes istenét tisztelhetjük. Ő Jahve aki beszél, sátorban lakik és áldozatot követel, főleg kaját és pénzt.
Minden ami Istenné emeli Jahve-t, emberi képzelet műve. Emberek írták a Bibliát, ők állítják Jahve-ról: örökkévaló, mindenható, mindennek a teremtője...
Hogy az írók milyen megbízható forrásra támaszkodtak, az már kétséges. A hang a fejükben hazudhatott is, vagy igazat is mondhatott (szabad akarat), csak nem tudták értelmezni az akkori nyelvi és tudományos szinten. Bár az is lehet, csak a nép manipulálása volt a cél, ami egy jó képességű, magasan képzett vezetőre utal. Pl: Mózes
Engem az zavar, hogy egyáltalán honnan tudja Isten, amit tud?
Az emberek érthető módon tanulásból, megtapasztalásból szerzik ismereteiket, de hogyan teremthetne valaki valamit, amit nem ismer, hiszen előtte nem volt?
Mellesleg a Biblia Istene képes tanulni, például tanulhatott valamit a vízözönből, mert megígérte, hogy többet olyat nem tesz és nyilván Szodoma és Gomorra is szolgálhatott neki tanulságul, főleg a ma is létező LMBTQ fényében, mert tisztára felesleges volt a nagy haddelhadd, hiszen nem ért el vele semmit, így utólag kimondhatjuk, hogy sikertelen próbálkozás volt, ráadásul értelmetlen is, mert egy olyan város magától is elpusztulna gyermekek hiányában, csak idő kérdése.
De térjünk vissza az elejére, ha egyszer semmi nem volt örökkön örökké, akkor miért kezdett egyszerre csak mindenfélét csinálni? Minek? Mi alapján?
Miért nem csinálta már meg a teremtést mondjuk egy fél örökkévalósággal korábban? Vagy azelőtt? Vagy még előtte? Vagy sokkal, de sokkal előtte?
Vagy miért ilyen változó világot teremtett?
Miért nem mindjárt a végítélet utáni állapotokkal kezdte?
Mi értelme van annak, hogy a világot valaki teremtette?
Mózes egyiptomi herceg volt, értelmiségi ember, szemben a népével, akik tudatlan (befolyásolható) rabszolgák voltak.
Szóval érdemes belegondolni, hogy vajon Mózesnek mennyi szerepe volt Izrael vallásának kialakulásában. Mi az, ami az esetleges ő prancsa, Isten nevében.
A Tórát olvasva ugyanis nem tudom elfogadni, hogy Isten tényleg halálra ítélt volna egy embert azért, mert fát szedegetett szombaton.
"Isten honnan tudja, hogy őt nem teremtette senki?"
Mert akkor az őt teremtő lenne Isten. Mivel azt hívjuk Istennek, aki örökkön él, nem teremtették, hanem önmaga a saját oka, és mindenkinél hatalmasabb, így a kérdés paradoxon
Kérdés a kérdezőhöz! Hogy lehet, egy örök entitás, aki nem foglya az időnek, teremtve? Ha valaki örök, hogy teremthették?
"Az idő "előtt" teremtette valaki. Ez esetben Dawkins érvelése helyes lenne."
Olyan nincs, h "idő előtt", tehát Dawkins cáfolva van. Filozófiai és természettudományos paradoxon.
Ha mégis lenne, akkor az az illető lenne az ISten. Dawkins nemcsak a logikában járatlan, hanem a filozófiai definíciókban is
"A Tórát olvasva ugyanis nem tudom elfogadni, hogy Isten tényleg halálra ítélt volna egy embert azért, mert fát szedegetett szombaton."
Hát ne csak a Tórát olvasd, hanem Pál leveleit is, aki magyarázza a miérteket, és rögtön megérted, h Isten miért volt olyan az ószövetségben, amilyen
"Hogy lehet, egy örök entitás, aki nem foglya az időnek, teremtve? Ha valaki örök, hogy teremthették?"
Jó kérdés! De honnan veszed, hogy örök? Mert nekem úgy tűnik, te ezt a tulajdonságot csak önkényesen ráhúzod, majd tényként kezeled és érveléshez használod fel. Csakhogy előbb bizonyítanod kellene, hogy valóban örök.
Szia,
A válasz ott van ahol békét találsz.. nézz mélyen magadba, megbékélsz-e azzal amit állítasz, aztán nézd meg a többiek mit gondolnak és hogy az békét add-e.. ott ahol béke és nyugalom van, ott az igazság..
32%-os:
Az "idő előtt", kifejezést én tettem hozzá, az nem Dawkins gondolata. Tudományos szemszögéből paradoxon a kijelentés, de ha létezne egy isten akkor kellene olyan állapotnak lennie, hiszen akkor az időnek is termetett dolognak kellene lennie.
Olvastam Pál leveleit, nem is egyszer, és nem győztek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!