Isten tudna teremteni egy nála hatalmasabb lényt?
Először is: Isten NEM mindenható. 1000 dolog van, amit nem tud megcsinálni. Az egész Biblia Isten rossz/zavaros döntéseit örökíti meg. Néha ő sem tudja mit akar, mert meggondolja magát. Na de...
32%-osnak:
"Mert a nagyság alatt nem a fizikai nagyságot értjük."
A példámban utaltam a szellemi nagyságra is. Tehát Isten tudna olyan valakit létre hozni, aki erősebb/okosabb, mint ő? Az ember létre tud hozni ilyet, hiszen egy gyerek a fejlődés során sokszor túltesz a szülein.
"Ha ISten teremt, akkor az már nem lehet nagyobb nála, hisz nem örökkön létező, így nem lehet abszolútum,"
>Csakhogy Isten sem örökké létező. Valakit ő is létrehozta. Amit a vallásosok kitaláltak, az hülyeség.
"Na így kell a "nagyobb" kategóriát érteni, szellemben, nem fizikailag"
Ahogy észrevettem, Isten nem képes sem nála erősebb, sem bölcsebb lényt létrehozni, mi?
Ez alapján nem csodálom, hogy az emberiség - ha ő a teremtője - is olyan amilyen... :D
A biblia szinte sose beszél istenről. Vagy jhve torzított történeteit mondja, vagy szimbólumvan beszél.
Isten a minden. Nincs rajta kívül. Ha lenne, az nem lenne akármiben jobb mint ő. Az absullútnál, végtelennél, tökéletesnél nincs jobb, nagyobb.
Isten annyira magasan 'van', hogy ő sosem tett semmit. Csupán létezik.
Ha lenne rajta kívül, akkor isten és a rajta kívüli rész együttesét hívnánk istennek.
Isten igenis mindenható, mindent megtehet amit akar.
Nala hatalmasabb lenyt szuksegtelen teremtemi.
Ez a kerdes azt mutatja hogy sajnos eggyaltalan nem ismered Istent, fogalmad sincs az o nagysagarol.
O hatalmas nala nagyobb soha nem lesz es nem is volt mert ö a mindenség.
"Minden Ö altala lett es nelkule semmi sem lett ami lett"
Egyebkent teremtett ""nagyobbat"" nálanal. Pl. bolygókat.
Tanulmanyozd a bolygók nagysagat es meglatod hogy a fold meg a porszem sem mellettük, hát te meg én?
"Az ember létre tud hozni ilyet, hiszen egy gyerek a fejlődés során sokszor túltesz a szülein."
Egyrészt ez nem teremtés, másrészt a szülőknek fogalmuk sincs, hogy erősebb lesz-e. Harmadrészt azért sem jó példa, mert pl. egy nem sportoló szülők gyereke elmegy súlyt emelni, és máris erősebb. Ha pedig abbahagyja, elkezd drogozni, a szülei pedig elmennek kondizni, máris erősebb lesz, mit a gyerekük, úgyhogy (ne haragudj meg ezért) ez egy ostoba, erőltetett, átgondolatlan példa.
Ez szimpla genetikai öröklődés kérdése, hogy a gyerek magasabb lesz-e. De a szülő nem tud magánál nemesebb élőlényt létrehozni, ugyanolyan ember lesz a gyermeke is.
Vissza a kérdéshez:
"Isten tudna teremteni egy nála hatalmasabb lényt?"
Már eleve, akit teremtenek nem lehet nagyobb a teremtőjénél, ugyanis a feltételes léte a teremtőjétől függ.
Sajnos ilyenekről lehetetlen veled beszélgetni, mert neked a nagyság kimerül a magasságban és a relatív testi erőben, holott a kérdés filozófiai és teljesen nem erről szól
"Csakhogy Isten sem örökké létező. Valakit ő is létrehozta"
Ez szintén paradoxon, mivel az Isten egyik tulajdonsága kénytelen az lenni, hogy örök, és önmaga abszolút valóságában áll fenn. Filozófiai hiányosságaid vannak, ezért nem érted a kérdés hibáját és a válaszomat sem.
"Amit a vallásosok kitaláltak, az hülyeség."
Ráadásul be is korlátozod az elmédet.
"Ahogy észrevettem, Isten nem képes sem nála erősebb, sem bölcsebb lényt létrehozni, mi?"
Mint rámutattam és bizonyítottam, ez paradoxon. Isten, akinél nagyobbat elképzelni sem lehet, tehát lehetetlen nála nagyobbat teremtetni. Paradoxon, mint a négyszögű háromszög.
"Ez alapján nem csodálom, hogy az emberiség - ha ő a teremtője - is olyan amilyen... :D"
Ostoba konzekveniáddal a magad ostobaságára és elfogultságodra derítesz fényt. Olyan, mintha azt hinnéd, hogy mennél logikátlanabb dolgot találsz ki, annál biztosabban győzöd le Istent. Próbálj meg gondolkozni!
"Először is: Isten NEM mindenható. 1000 dolog van, amit nem tud megcsinálni."
pl? De ne paradoxont mondj, mert az nem létezik. Isten a logika Istene, nem is lehet másé.
"Az egész Biblia Isten rossz/zavaros döntéseit örökíti meg."
Én egy ilyennel sem találkoztam. Maradjunk annyiban, hogy ezt szeretnéd hinni
"Néha ő sem tudja mit akar, mert meggondolja magát."
Kezd egyszerűbb filozófiai, logikai dolgokkal, ne egyből a mély vízzel kezdd, mert megfulladsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!