Van-e az embernek valamilyen immateriális (anyagtalan) része?
Több teológus és filozófus is foglalkozott ezzel a témával.
1. Van, aki egyfajta spirituális, 'isteni' részt feltételez,
2. Van, aki az emberi személyt tekinti annak,
3. Van, aki az emberi személy alanyát (én) tekinti annak,
4. Van, aki az egész értelmet tartja annak,
5. Van, aki az értelem elvonatkoztató-általánosító-következtető részét,
6. Van, aki a személyt és az értelmet egyaránt,
7. Vannak a redukcionizmus/fizikalizmus képviselői, akik szerint nincsen ilyen rész, minden visszavezethető a fizikai síkra.
Igazából azt sem tudjuk igazán mi is az a materia. Például könnyen lehet, hogy az anyagmegmaradás törvénye sem igaz, mert az anyag képes átalakulni energiává, és az energia is anyaggá.
Szerintem már az élőlényeknek is van valamilyen immateriális része. Az élőlények szembe az élettelennel akarnak valamit, éreznek valamit, nekik nem minden mindegy. Ők nem közömbösek, hanem van számukra jó és van rossz. Ugye olyan robotot nem nagy dolog csinálni, amelyet ha megszúrnak tűvel, felkiált, hogy juj ez fájt. Na de olyat, amelyiknek tényleg fáj? Hogy lehet teljesen közömbös atomokból nem közömböset felépíteni? Szerintem sehogy, ez fából vaskarika. Persze atomi szinten akár fából is lehet vaskarikát készíteni, s így az is elképzelhető, hogy az érzéketlenből és a közömbösből is lehet érzőt alkotni, feltéve ha mind a kettőben van valami közös, amely jóval mélyebb szinten van, mint az atomok.
"az anyag képes átalakulni energiává, és az energia is anyaggá"
Jé, rájöttél?
Teljes névvel úgy hívják, hogy anyag- és energiamegmaradás törvénye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!