Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A gyónási titok mindenre...

A gyónási titok mindenre vonatkozik?

Figyelt kérdés
Elméleti kérdés, egy délutáni vita eredmény szóval nem valós. A fikció, hogy ha egy ember meggyónja hogy bűncselekményt követett el (nagyobb súlyút) vagy éppen készül rá, akkor az is gyónási titok?

2019. júl. 8. 21:54
1 2
 11/12 jdfGabrella ***** válasza:
Igen
2019. júl. 9. 13:15
 12/12 anonim ***** válasza:
12%

Btk. 282 § (részlet)

"A bűnpártolás elkövetési magatartásai: a hatóság üldözése előli meneküléshez segítségnyújtás, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására való törekvés, (személyi bűnpártolás) valamint a bűncselekményből származó előny biztosításában való közreműködés (tárgyi bűnpártolás). Mindhárom kizárólag tevéssel követhető el."

Én ebből úgy látom, de olasd el a teljes paragrafust, ha akarod, hogy az nem számít bűnpártolásnak, ha tudsz egy bűncselekményről, és azt nem jelented a rendőrségnek, mert a bűnpártolás "kizárólag tevéssel követhető el".

Nekem is szoktak bűnöket megvallani testvérek, de köztörvényes bűn, még kisebb súlyú sem fordult elő ezek között. Ha mégis valami súlyosabb, hatályos törvény által büntetett bűnt vallanának meg, azt mondanám az illetőnek, hogy haladéktalanul adja fel magát a rendőrségen, és ha erre nem hajlandó, akkor kezdeményezném, hogy üljünk le néhány testvérrel, és beszéljük meg, hogy mi folyik ennek az embernek az életében valójában, még Jézus követője-e. Lehet, hogy a közösség megóvása érdekében, vagy azért, hogy észhez térjen, ki kell közösíteni. Az, hogy Isten megbocsát, még nem jelenti azt, hogy elengedi a jogos, törvény által megkövetelt büntetést. Persze ebben a világban sok bűnöző el tudja kerülni a számonkérést, de a test halálával nem ér véget az élet, így a büntetés lehetősége sem. Így ír a Biblia: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni, mert amit vetett az ember, azt fogja aratni is." Egy másik helyen: "Én [Jézus] vagyok a szívek és vesék vizsgálója, és megfizetek mindenkinek cselekedetei szerint."

üdv

Stefán

2019. júl. 10. 01:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!