Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jézus hegyi beszéde Buddhista...

Jézus hegyi beszéde Buddhista alapokon nyugszik?

Figyelt kérdés

2019. máj. 19. 23:31
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
78%

Szia,

A szeretet és az önzetlenség fontossága szinte valamennyi vallásban megjelenik, így az ószövetségre épülő zsidó vallásban is. Krisztus helyre tette a dolgokat, amiket a farizeus vallásosság rosszul értett és csinált: nevezetesen ne azért légy jó, mert az Isten törvénye azt mondja, hanem a jót önmagáért tedd, mert ez a természetes. A cselekedeteket ne az elismerési vágy motiválja, hanem az önzetlen és feltétel nélküli szeretet.

Ha megfigyeled Krisztus minden tanítását az Ószövetségre építette, hiszen - hitünk szerint - ő maga volt a törvényadó, a tízparancsolatot saját kezével írta fel a kőtáblákra.

Tanítása így értelemszerűen egyezett az Ószövetség tanításával:

Mt 22,37: "Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből."

5Móz 10,12: "Most pedig, óh Izráel! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből"

A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése, és egyben az egész föld részére az ég törvényeinek kinyilatkoztatása. Amikor Jézus a törvényről beszélt, kijelentette: "Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem." A betölteni szót olyan értelemben használta, mint amikor Keresztelő Jánossal tudatta szándékát: "engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk", ami annyit jelent, hogy a törvény követelményeinek mértékét betölteni, példát nyújtani az emberiségnek, hogyan éljenek tökéletes összhangban Isten akaratával.

Üdv. Péter

2019. máj. 20. 09:55
 12/31 Mansour ***** válasza:
73%

"Mondanivaló hasonló, ne dolgozz: isten/természet mindent biztosít, ami kell neked"

Na de ilyet a buddhizmus sem mond! Ez olyan leegyszerűsítése és félreértése a buddhizmusnak és a kereszténységnek is, mintha azt mondanánk, hogy a keresztény tanítás szerint nyugodtan lehet bűnözni, mert Isten úgyis megbocsát.

2019. máj. 20. 10:06
 13/31 anonim ***** válasza:
43%

" Nem tapasztaltam, hogy ez ivódott volna be a köztudatba "

Én tapasztaltam hívőként is. "A keresztények csak imádkoznak,nem tesznek semmit,a pásztorok/papok szintén,ők meg lehúzzák az embert" a klasszikus duma.

2019. máj. 20. 10:12
 14/31 anonim ***** válasza:
77%
Röviden: Nem, nem azon nyugszik.
2019. máj. 20. 12:12
 15/31 anonim ***** válasza:
44%

"A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése, és egyben az egész föld részére az ég törvényeinek kinyilatkoztatása."

Ezzel csak az a baj, hogy a zsidók számára nem sok újdonságot tartalmazhatott. Az egyiptomiaknál ugyanis hasonló vallási előírások voltak, ráadásul Mózes törvénye még Hammurappi törvénykönyvével is több hasonlóságot mutat.

Furcsa belegondolni, akkor akkor a sínai törvény lenne a "nagy kinyilatkoztatás"....

2019. máj. 20. 12:35
 16/31 anonim ***** válasza:
19%

"A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése"

Kivéve, aki nem szimpik, azokat meg kell égetni, ki kell írtani, agyon kell kövezni. Ez aztán a szeretet alapelve!

2019. máj. 20. 13:14
 17/31 anonim ***** válasza:
63%

" Kivéve, aki nem szimpik, azokat meg kell égetni, ki kell írtani, agyon kell kövezni. Ez aztán a szeretet alapelve! "

Azért elég durván általánosítasz. Egyrészt az alapelv attól még az marad ami,csak mert pár idióta évezredekkel később másképp gondolta. Az alap ettől nem változik. Másrészt ezt sem mindenki így csinálta/csinálja. Ma élő hívőnek meg aztán annyira kár és egyben aljas húzás ezt felhozni. Mit tehetnek ők arról? Ezt már a kedves jehováéknak is elmondtam,hogy nehogymár pl a párom katolikus családjának kelljen egy életen keresztül vezekelnie olyasmiért,amit el sem követtek.

2019. máj. 20. 13:20
 18/31 anonim ***** válasza:
70%
Nem az inkvizícióra gondolok, ezek a Bibliában vannak leírva.
2019. máj. 20. 13:47
 19/31 jdfGabrella ***** válasza:
Szerintem nem.
2019. máj. 20. 13:51
 20/31 anonim ***** válasza:
91%

Hatalmas különbség van Jézus tanítása és Buddha tanítása között. Már az alapjaikban is óriási különbség van.

Buddha az önmegváltást tanította (önmagadba fordulással, a vágyak megtagadásával, különféle praktikákkal, de mindenképp saját erőfeszítésből jutsz üdvösségre.)

Jézus pedig azt mondta: semmit se tehetsz a saját megváltásodért, egyedül Ő az, aki megválthat Téged. "nálam nélkül semmit sem cselekedhettek." (Ján 15,1)

Buddha egész életében kereste az igazságot. Jézus pedig azt mondta: "Én vagyok az Igazság" (Ján 14.6)

És még lehetne sorolni millió gyökeres különbséget.

2019. máj. 20. 13:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!