Jézus hegyi beszéde Buddhista alapokon nyugszik?
Szia,
A szeretet és az önzetlenség fontossága szinte valamennyi vallásban megjelenik, így az ószövetségre épülő zsidó vallásban is. Krisztus helyre tette a dolgokat, amiket a farizeus vallásosság rosszul értett és csinált: nevezetesen ne azért légy jó, mert az Isten törvénye azt mondja, hanem a jót önmagáért tedd, mert ez a természetes. A cselekedeteket ne az elismerési vágy motiválja, hanem az önzetlen és feltétel nélküli szeretet.
Ha megfigyeled Krisztus minden tanítását az Ószövetségre építette, hiszen - hitünk szerint - ő maga volt a törvényadó, a tízparancsolatot saját kezével írta fel a kőtáblákra.
Tanítása így értelemszerűen egyezett az Ószövetség tanításával:
Mt 22,37: "Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből."
5Móz 10,12: "Most pedig, óh Izráel! mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből"
A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése, és egyben az egész föld részére az ég törvényeinek kinyilatkoztatása. Amikor Jézus a törvényről beszélt, kijelentette: "Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem." A betölteni szót olyan értelemben használta, mint amikor Keresztelő Jánossal tudatta szándékát: "engedj most, mert így illik nékünk minden igazságot betöltenünk", ami annyit jelent, hogy a törvény követelményeinek mértékét betölteni, példát nyújtani az emberiségnek, hogyan éljenek tökéletes összhangban Isten akaratával.
Üdv. Péter
"Mondanivaló hasonló, ne dolgozz: isten/természet mindent biztosít, ami kell neked"
Na de ilyet a buddhizmus sem mond! Ez olyan leegyszerűsítése és félreértése a buddhizmusnak és a kereszténységnek is, mintha azt mondanánk, hogy a keresztény tanítás szerint nyugodtan lehet bűnözni, mert Isten úgyis megbocsát.
" Nem tapasztaltam, hogy ez ivódott volna be a köztudatba "
Én tapasztaltam hívőként is. "A keresztények csak imádkoznak,nem tesznek semmit,a pásztorok/papok szintén,ők meg lehúzzák az embert" a klasszikus duma.
"A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése, és egyben az egész föld részére az ég törvényeinek kinyilatkoztatása."
Ezzel csak az a baj, hogy a zsidók számára nem sok újdonságot tartalmazhatott. Az egyiptomiaknál ugyanis hasonló vallási előírások voltak, ráadásul Mózes törvénye még Hammurappi törvénykönyvével is több hasonlóságot mutat.
Furcsa belegondolni, akkor akkor a sínai törvény lenne a "nagy kinyilatkoztatás"....
"A Sínai-hegyen kinyilatkoztatott törvény a szeretet alapelvének kifejezése"
Kivéve, aki nem szimpik, azokat meg kell égetni, ki kell írtani, agyon kell kövezni. Ez aztán a szeretet alapelve!
" Kivéve, aki nem szimpik, azokat meg kell égetni, ki kell írtani, agyon kell kövezni. Ez aztán a szeretet alapelve! "
Azért elég durván általánosítasz. Egyrészt az alapelv attól még az marad ami,csak mert pár idióta évezredekkel később másképp gondolta. Az alap ettől nem változik. Másrészt ezt sem mindenki így csinálta/csinálja. Ma élő hívőnek meg aztán annyira kár és egyben aljas húzás ezt felhozni. Mit tehetnek ők arról? Ezt már a kedves jehováéknak is elmondtam,hogy nehogymár pl a párom katolikus családjának kelljen egy életen keresztül vezekelnie olyasmiért,amit el sem követtek.
Hatalmas különbség van Jézus tanítása és Buddha tanítása között. Már az alapjaikban is óriási különbség van.
Buddha az önmegváltást tanította (önmagadba fordulással, a vágyak megtagadásával, különféle praktikákkal, de mindenképp saját erőfeszítésből jutsz üdvösségre.)
Jézus pedig azt mondta: semmit se tehetsz a saját megváltásodért, egyedül Ő az, aki megválthat Téged. "nálam nélkül semmit sem cselekedhettek." (Ján 15,1)
Buddha egész életében kereste az igazságot. Jézus pedig azt mondta: "Én vagyok az Igazság" (Ján 14.6)
És még lehetne sorolni millió gyökeres különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!