Az ókorban miért volt jobban "támogatott" pl. a csillagászat, és egyéb tudományok?
A "sötét" középkorban majd' mindent ami nem vallási irányzatú volt azt elítélték, boszorkányságnak titulálták,és keményen megtorolták.
Ki vagy mi volt az, ami vissza / lehúzta az embereket az ókori tudományos szintről (na jó, nem a mai értelemben véve) abba a fertőbe ami a középkorban volt?
Egyedül a vallási érdekek?
Bár nem mintha ma nem lenne igen csak nagy befolyása a politikára, tudományágakra...
Ez csak a keresztény vallásra igaz. Az iszlám vallás támogatja, sőt előírja a tudományokkal való foglalkozást. Pont ezért a középkorban a világ tudományos központja a Közel-Keleten volt.
A keresztény egyház tudatlanságban tartotta az embereket azért hogy saját hatalmukat ne veszélyeztessék. Azt mondták az embereknek hogy ne gondolkozz csak higgy. Egyes keresztények máig ezt ismételgetik.
Eléggé meghaladott már ez a nézet, amit itt felvázoltál.
Itt egy cikk, nem egyházi honlapról, mielőtt bárki megvádolná részrehajlással: [link]
A középkor sok szempontból a tudomány bölcsője. Rengeteg mindent felfedeztek, és nagyon sok mindent átmentettek az ókorból. Mondhatni: az ókor tudományát és világát gyakorlatilag a középkor szemszöge által ismerjük ma is. Nagyon sok forrás nem lenne, ha az Egyház nem mentette volna át az antik szerzők műveit.
Nem tudom, mit tekintesz "sötét középkornak". Ezt az idejétmúlt terminológiát elsősorban a 6-9.századra szokták érteni, mert ebből a néhány századból elég kevés az írott forrás.
A teocentrikus világkép nem jelentett tudományellenességet. Az érett középkortól kifejezetten sikknek számított pl. csillagászattal foglalkozni. Több pápa is amatőr csillagász volt, nagy butaság, hogy tiltották a tudományt, ők is foglalkoztak vele. A heliocentrikus világképet egy római katolikus pap alkotta meg. Dante világképében gömb alakú Föld szerepel. A csillagászat a középkori egyetemek tananyagát képezte a septem artes liberales-ben.
Sírna a szája a sok egyetemista gólyának, ha olyan szintű lenne az egyetemi oktatás ma is, mint akkor...
Olvass el pár törikönyvet, mert ezt a kérdést sokkal inkább a saját fantáziád alapján fogalmaztad meg, mint sem valós történelmi adatok ismeretében.
Pl. a boszorkányüldözést is a "sötét" középkorra tetted, ami elég nagy hülyeség annak tudatában, hogy ez az újkorra volt jellemző. A középkorban legfeljebb csak szórványosan jelentkezett.
Az sem igaz, hogy az ókorban jobban támogatták volna a csillagászatot. Pontosabban egy részét valóban támogatták, az asztrológiát, hiszen számos ókori kultúrában tulajdonítottak természetfeletti erőt a csillagoknak. De ha te ezt tudománynak tartod, hát akkor nincs miről beszélgetni.
De hogy itt a gyakorin feszt leoltják az embert csak...
Lehet tévedésben vagyok, az általam ismert sötét középkor mint fogalom nem időszakot jelent hanem az akkori korra jellemző szellemiséget, bizonyos fajta tudatlanságot, illetve a betegségek tömkelegét, és ennek az összefoglalása a "sötét". Ha jól rémlik én még ezt tanultam.
Másik, nem neveztem tudománynak, de írtam is hogy nem a mai értelemben kell venni a fogalmat, de akkoriban úgymond annak számíthatott.
És igen, tudom hogy nagyon-nagyon sok mindent a középkorban találtak fel, ismertek fel, alakították formálták a világot.
De akkor kérdem én, ha - mint egyik válaszadó írta is - nem ítélték el és pont hogy az egyházi tisztségek is művelték pl. a csillagászatot, akkor mégis miért volt elfogadott és támogatott a boszorkányüldözés, fekete mágiának a használata mint fogalom, minden nem megmagyarázható dologra az ördög művének aggatása, ha nem azért mert a kicsit is ésszerű magyarázatot (erre mondják hogy tudományos magyarázat) kézzel-lábbal ellenezték?
Bár nem mintha ma más lenne a helyzet. Bizonyos érdekcsoportok egy kanál vízben megfojtanák ma is pl. azt aki megtalálná a rák ellenszerét, vagy olyan energiaforrást találna (ill. a megújulóval kapcsolatban még jobb hatásfokút) ami az emberiség hasznát - és nem az érdekcsoport pénztárcáját - gyarapítaná.
"Lehet tévedésben vagyok, az általam ismert sötét középkor mint fogalom nem időszakot jelent hanem az akkori korra jellemző szellemiséget, bizonyos fajta tudatlanságot, illetve a betegségek tömkelegét, és ennek az összefoglalása a "sötét". Ha jól rémlik én még ezt tanultam."
Vagy nem jól rémlik, vagy nem jól tanultad. A sötét jelzőt a középkor első felére kezdték el alkalmazni a felvilágosodás után. De legfeljebb a járványok és a Birodalom bukása következtében létrejött űr miatt lehetne sötétnek nevezni, viszont koránt sem volt sötét a korszak.
Ha az itt íróknak nem hiszel, tessék egy cikk róla:
"Másik, nem neveztem tudománynak, de írtam is hogy nem a mai értelemben kell venni a fogalmat, de akkoriban úgymond annak számíthatott."
Általában nem számított annak, ez akkoriban a vallás szerves része volt. Például a dél-amerikai civilizációkban is teljesen össze nőtt a kettő, de szinte minden ókori társadalomra ez volt a jellemző.
"akkor mégis miért volt elfogadott és támogatott a boszorkányüldözés, fekete mágiának a használata mint fogalom, minden nem megmagyarázható dologra az ördög művének aggatása, ha nem azért mert a kicsit is ésszerű magyarázatot (erre mondják hogy tudományos magyarázat) kézzel-lábbal ellenezték?"
Nem lehet, hogy nemes egyszerűséggel ezt az állítást is te találtad ki hasadra ütve? Jó lenne, ha ezt hiteles forrásokkal is alá tudnád támasztani, mert elég hihetetlen állítást fogalmaztál meg.
"Bizonyos érdekcsoportok egy kanál vízben megfojtanák ma is pl. azt aki megtalálná a rák ellenszerét, vagy olyan energiaforrást találna (ill. a megújulóval kapcsolatban még jobb hatásfokút) ami az emberiség hasznát - és nem az érdekcsoport pénztárcáját - gyarapítaná."
Van még más konteós elméleted is? Sajnos az ilyen megállapításokkal csak azt az érzését erősíted az embernek, hogy felesleges foglalkozni az efféle bugyuta kérdésekkel.
Lehet hülyeségeket, rosszul hangzó dolgokat mondok, na de akkor azokat ne vegyétek figyelembe. Szívesen veszem a válaszokat, hiszen azért kérdeztem, hogy tisztábban lássak ez ügyben.
Csak azt nem szeretem, ha valamit rosszul fogalmaz meg, vagy ismer a kérdező, akkor már - közvetve - de le van hülyézve.
Én alapjában véve pont ezért használom a gyakorikérdéseket, hogy olyanok válaszát olvassam, akik jártasabbak az adott témában.
Ha nettó hülyeséget írok, akkor a normál hangnemű kijavítást szívesen fogadom, de azt hogy na ezzel se érdemes foglalkozni mert nézmádehűűlyemaaarha, azt nem.
Néha itt a gyk-n vannak olyan kérdések és válaszok, rendesen jó olvasni, olyan mint egy fórum, meg vannak "zörög a macskám mit csináljak vele" kategória, én inkább az elsőbe szeretném sorolni magam, még ha nem is látszik...
Eddig válaszokat köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!