Szerintetek az ateizmus tényleg a "kommunizmus agymosásának" következtében terjedt el ilyen robbanásszerűen?
Vagy az ateizmus csak egy lázadás lenne az olyan istenhit ellen, amely igazolta a nagyok erőhatalmát és gazdagságát és helyben hagyta -sajnálkozások mellet ugyan- a szegények szegénységét?
Régebben nem volt ilyen sok ateista, a robbanásszerű terjedése a kommunizmus hatalomra jutása után figyelhető meg.
Én ateistaként nem a tudománnyal állítanám szembe a vallást hanem a pszihológiával. Úgy gondolom azok körében szorul ki a vallás, akik megértik, hogy mire szolgált régen az embereknek az isten gondolata. Hogy milyen hatalmi játszmákat követtek akik kiválasztottnak nevezték magukat. Hogy mennyi vér árán terjedt a kereszténység és miért pont a kereszténység.
Szerintem aki azt hiszi, hogy csak a biblia istene igaz az bolond. Vagy elfogadja minden isten létezését vagy egyikét sem. Mert senki nem gondolhatja, hogy egy világegyetem fölött álló istenség kiválasztott egy galaxist, egy csillagrendszert, egy bolygót, egy népet, s azon belül is néhány embert akivel érdemben foglalkozott s megnyilatkozott nekik. Közben hagyta az asztékokat és az indiánokat külön néppé lenni és más isteneket kitalálni, sőt a biblia tollbamondásával is várt amíg kialakultak más vallások.
Tehát mivel manapság minden nemű tudás sokkal jobban terjed és elérhető, ezért a kutakodni vágyó emberek malmára hajtja a vizet, akiknek a fejében nagyon hamar megszülethet a konklúzió
Kérdező!
Megpróbálsz a vallásból kiindulni, és ez itt nem helyes.
Az emberek kb. harmada, talán a fele is ateista. Magától.
Nem lázadásból, hanem egyszerűen ilyennek született.
Aztán volt olyan kor, amikor ezeket megölték, vagy vallásosnak kényszerítették.
Most, hogy már nem lehet őket csak úgy megölni - persze, hogy többen vannak.
A robbanásszerű terjedése nem írható a kommunizmus számlájára. Akkor inkább sokan titkolták vallásosságukat. Tudok olyan volt mszmp tagokat (köztük párttitkárt is) akik az mszmp megszűnése után rendszeres templomba járók lettek. Akkoriban nem volt előnyös a vallásosság felvállalása. Bizonyos poziciók párttagsághoz voltak kötve. A párt pedig nem tűrte soraiban a vallásos embereket.
Tehát, akkor több ember tűnt ateistának, mint amennyi volt. Most viszont a globalizációval járó média bőség és az internet gyarapítja az ateisták számát. Meg a rohanó idő.
"Régen hittek esőistenekben"
Mit gondoltál, hogy csak úgy lett most itt három napos eső magától? Én imádkoztam, hogy legyen áztató eső. Ha én nem lennék, még mindig szárazság lenne, de lehet akadt volna másik imádkozó ;))
Csak azt magyarázza el valki nekem, hogy Nyugat-Európában, ahol soha nem volt kommunizmus, milyen "agymosással" lesz egyre több ateista?
(Ha valahol, hát Olaszországban volt egy ideig erős kommunista párt, de az olaszok még ma is javarészt hívők.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!