Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha nem létezne vallás, tízpara...

Ha nem létezne vallás, tízparancsolat, meg semmi más, ti akkor is ilyenek lennétek, mint amilyenek most vagytok vagy rengeteg bűnt követnétek el?

Figyelt kérdés
Komolyan válaszoljatok? Én lehet, hogy sok embert megsértenék a szavaimmal, bár ismerem magam és szerintem ha Isten nem létezne akkor sem lennék rosszabb annál, mint amilyen most vagyok

2019. máj. 1. 19:00
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
43%
Ezt nem a kereszténység "hozta be" hanem Isten táplálta bele az emberek lelkébe. Ezért van hitetleneknek ugyanolyan erkölcsi értékük, és őket is furdalja a lelkiismeret ha rosszat tesznek. Ez is bizonyíték, hogy Isten benned is ugyanúgy ott van, és szeret, még ha nem is hiszed.
2019. máj. 1. 22:01
 12/22 anonim ***** válasza:
39%

Időpont ma 21:39

Prótagorasz például nem volt keresztény.

2019. máj. 1. 22:24
 13/22 anonim ***** válasza:
79%

#10 Nos, ez is jól hangzik, de ez sem így van. Pl. Kínában, Indiában is megszűnt a rabszolgaság, pedig annak semmiféle köze nem volt a kereszténységhez. De lehet más országokat is említeni.

A rabszolgaság eltörlése egyébként sem a keresztény vallás vívmánya, a kereszténység csak korlátozta a rabszolgaságot, nem eltörölte. Elég csak megnézni az USA-t, amit a keresztény európai országok gyarmatosítottak az 1500-as években, és még az 1800-as években is virágzott a rabszolgakereskedelem, a rabszolgatartás.

2019. máj. 1. 22:43
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Persze, a keresztény tanítások előképe már ott van a sztoikus filozófiában is, de azért ne gondoljuk, hogy mondjuk a sztoicizmus olyan széles körben hozzáférhető lett volna. A kortárs hellenikus társadalmak egy művelt rétegének volt lehetősége hozzáférni ezekhez, vagy például olyanoknak, mint Marcus Aurelius, de a vezető rétegnek ott is csak egy kis hányada tanult filozófiát. A hétköznapi élet erkölcsiségében ez sokkal kevésbé volt érzékelhető, mint a kereszténység vagy a buddhizmus esetében. Ez nem azt jelenti, hogy élhetetlen erkölcsi fertő lett volna, de sok ma evidensnek vett érték hiányzott az akkori gondolkodásból.
2019. máj. 2. 00:02
 15/22 anonim ***** válasza:
A vallás csak egy kapaszkodó, ami hitet ad. Az életünkért és cselekedetünkért mi vagyunk felelősek, ha létezik Isten akkor ő úgy van vele, hogy mindenkinek szabad akaratot adott és azt tesz vele amit akar. Ott van a lehetőség a bűnre és a jóságra is, rajtunk múlik mit választunk.
2019. máj. 2. 08:30
 16/22 Metionin ***** válasza:
Igen, ugyanilyen lennék. Nem hiszek semmiféle istenben és nincs vallásom, szóval sosem befolyásoltak ilyen dolgok a döntéseimben. Akkor már valamilyen szinten a büntetőjogi törvények befolyásolnak inkább de azok is csak elenyésző mértékben.
2019. máj. 2. 13:23
 17/22 anonim ***** válasza:
Én bármikor megölném a főnököm és aki nem tetszik, ha lehetne, de becsuknak a dutyiba. Tehát vallástól független. Az Ószövetségben pl. lehetett ölni indokokkal.
2019. máj. 2. 15:46
 18/22 A kérdező kommentje:

Ezekszerint vallástól függetlenül nagyja részetek ugyanúgy viselkedne, mint eddig és csak a dutyitól féltek.

Én nem félek a dutyitól, de hiszek Istenben. De ha nem létezne Isten, meg dutyi sem, akkor sem tudnék kárt tenni senkiben. Mondjuk gondolatban szoktam rossz dolgokra gondolni, de sosem követném el egyiket sem

2019. máj. 2. 19:33
 19/22 Alain Delon ***** válasza:
50%
18: De nem létezik isten!
2019. máj. 3. 08:29
 20/22 anonim ***** válasza:

Ha nem létezne tízparancsolat még mindig létezne számos (sokkal régebbi mint a kereszténység) vallás által felállított erkölcsi mérce. És tegyük hozzá, hogy az erkölcs tàrsadalmanként változik. Gondolj csak arra az egyszerű példára, hogy erkölcstelenség Budapesten ádámkosztümben sétálni de afrikai benszülöttek simán mutogatják a melleiket mert ott más erkölcs uralkodik.

Egyébként pont a kereszténység istenének szabályai a legkevésbé következetesek az összes isten szabályai közül. Hamarabb követnék valami keleti vallás által felállított erkölcsi értéket mint ezt. De, hogy válaszoljak a kérdésedre, nem lennék másmilyen. Az erkölcsömet befolyásolta a vallás (tekintve, hogy olyan országban élünk ahol létezik vallás) ez tény, viszont magam alakítottam ki később, hogy nekem mi fér bele s mi nem.

Ha valakinek tüzes pokol vagy örök megesemmisülés kell ahhoz, hogy ne legyen egy alja ember és ne gyilkolásszon kedvére akkor tegyünk már egy kérdőjelet annak az embernek az erkölcsössége mellé!

2019. máj. 3. 14:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!