Ő lehet a gyermekünk keresztapja?
Ha katolikus keresztelő lesz akkor nem feltétel,hogy házas legyen.Ha volt elsőáldozó és bérmálkozó akkor lehet.
A mi gyerekeinknek is vannak olyan keresztszülők akik nem élnek házasságban
Írtak néhányan olyan hülyeséget, nem tudom, hogy tudatlanságból, vagy csak el akarnak téged téríteni.
Egy feltétele van, hogy a kiszemelt keresztszülő katolikusnak legyen keresztelve. Teljesen mindegy, hogy házas vagy sem, az sem feltétel, hogy megbérmált legyen. Persze célszerű ha tartja hitét, hiszen másként hogy segítene a hitben való nevelésben? Viszont célszerű időben intézkedni, mert kicsit nagyobb korban nem biztos, hogy megkeresztelik és akkor addig kell várni, amíg iskolás korú nem lesz.
Milyen keresztelő lesz?
A református előírást erre vonatkozóan nem ismerem. Katolikus keresztszülő lehet, ha megkeresztelt, megbérmált személy, aki a keresztény hivatásának megfelelően él (tehát pl. együttélés házasság nélkül lehet akadály). Nem muszáj házasnak lennie, én sem vagyon még az, mégis keresztszülő lehettem.
6!
Nem kellene hozzászólni, ha fogalmad nincs valamiről.
"Ki lehet keresztszülő?
Az Egyházi Törvénykönyv (CIC 1983) értelmében:
874. kán. — 1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülői tisztség vállalására engedjenek, szükséges:
1. hogy maga a keresztelendő vagy ennek szülei, illetve az, aki őket helyettesíti, vagy ezek hiányában a plébános vagy a szentség kiszolgáltatója jelölje ki, és hogy alkalmas legyes és szándékozzék is ezt a tisztséget viselni;
2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelő okból a plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;
3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet;
4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés;
5. ne legyen a keresztelendő apja vagy anyja.
2. §. Nem katolikus egyházi közösséghez tartozó megkeresztelt személy csakis egy katolikus keresztszülővel együtt és csak mint a keresztség tanúja fogadható el.
Lehet-e keresztszülő valaki, aki nincs megbérmálva vagy nem volt elsőáldozó?
Nem lehet. Mivel csak katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy lehet keresztszülő. Természetesen felnőttkorban is lehet pótolni ezeket a szentségeket, erre szolgál a felnőtt katekumenátus."
Innen: [link]
"kicsit nagyobb korban nem biztos,hogy megkeresztelik"
Ez hűlyég,én ismerek olynt,hogy azelőtt pár nappal keresztelték amikor elsőáldozó lett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!