Vannak olyan keresztény felekezetek, irányzatok amelyekben a papok házasodhatnak?
Erdélyi János: MAGYAR KÖZMONDÁSOK KÖNYVE
P.:
6116. Jobb a papné mint a pap.
6167. Kinek a pap, kinek a papné.
Kinek a pap, kinek a papné, de nekem a lánya.
Ki papját, ki papnéját, ki pedig palástját.
Ki szereti papját, ki pedig palástját.
És még folytathatnám, ha nem fájna a fél fejem és nem térnék békésen nyugovóra.
Lucifert migrén gyötri?
Víziószerű...
gondolom, most a pokolba kívánod még az istent is?
Minden normális keresztény gyülekezetben és felekezetben házasodhatnak a papok, lelkészek, sőt ajánlott is a korunkban megjelenő szexuális kísértések miatt.
Pál apostol tanítása erről a témáról:
1Kor7:
1
Amik felől pedig írtatok nékem, jó a férfiúnak asszonyt nem illetni.
2
De a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje.
3
A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot; hasonlóképpen a feleség is a férjének.
4
A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképpen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége.
5
Ne fosszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok.
6
Ezt pedig kedvezésképpen mondom, nem parancsolat szerint.
7
Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy.
8
Mondom pedig a nem házasoknak és az özvegyasszonyoknak, hogy jó nékik, ha úgy maradhatnak, mint én is.
9
De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.
Nagyon sokan égnek papok, akiknek tiltják a házasságot: gyermekeket rontanak meg, illetve papok egymást (idősebb, pozícióban lévő papok közelednek papnövendékekhez), szexuális visszaélések tömege rázza Vatikánt. Bíborosokat visznek börtönbe, mondanak le szexuális visszaéléseik miatt (George Pell, McCarrick bíborosok a pápa bizalmát élvezték bukásukig).
"A Szentírás azt mondja, hogy a PÜSPÖKNEK egy felesége legyen."
Ahogy már kb. 100-szor leírtuk: az itt szereplő görög episkopos szó (püspöknek fordítják, de igazából felügyelőt, őrt jelent az eredeti görög jelentésében), nem azonos a mai értelemben vett püspökökkel, akik apostolok utódai és az egyházmegyék élén állnak. Ezt többek között onnan tudjuk, hogy más helyen a Szentírás megemlíti, hogy pl. Ephesosban több episkopos volt. Felszentelt püspökből viszont nem lehetett egy városban több.
A kérdésre válaszolva:
Felszentelt papok nem házasodhatnak, mégpedig azért nem, mert
1. a görögkatolikus illetve az ortodox felekezetekben a nős férfiak pappá szentelhetők, viszont a papság felvétele után már nem köthető házasság. Ilyen formában a papok nem házasodhatnak. Nős papok lehetnek. :))
2. protestáns felekezetekben nincsenek felszentelt papok, hanem lelkészek vannak, akik nősülhetnek.
3. Tény, hogy az anglikánoknál nem tudom: ott van nős papság, de hogy szentelés után nősülhet-e, azt nem tudom sajnos. Bizonyos kérdésekben nem egységes a Church of England: a nők pappá szentelésével is sokan nem értenek egyet.
"Felszentelt papok nem házasodhatnak"
Lehet, de ez nem biblikus.
"Lehet, de ez nem biblikus."
Melyik apostol vett magához feleséget azt követően, hogy Krisztus apostolnak hívta őt? Pétert amikor elhívta az Úr, már házas volt. Pál elhívásakor még nem volt házas és utána nem is házasodott meg. De lehet én tudom rosszul és végül Pál beadta a derekát egy szép asszonynak.
"Melyik apostol vett magához feleséget azt követően"
Ez kit érdekel?
Az a kérdés, hogy Jézus mit mondott erről.
Ő nem tiltotta, és addig sem volt tilos.
"gyermekeket rontanak meg"
Ennek konkrétan semmi köze a nőtlenséghez. Aki gyerekek iránt érez szexuális vonzalmat, az tök mindegy, hogy nősülhet-e, vagy sem. Azok a katolikus papok, akik nem tudják/akarják megtartóztatni magukat, régen és most is megtalálják a módját annak, hogy szexuális partnert találjanak.
"Melyik apostol vett magához feleséget azt követően, hogy Krisztus apostolnak hívta őt?"
A papok mióta apostolok?
Kérdező, reformátusoknál, és az összes többi protestáns egyháznál is a lelkészek házasodhatnak, van olyan , hogy férj és feleség mind2en lelkészek.
#17,19
Érdekes, hogy bár reagáltok hozzászólásomra, de igen egyszerű kérdésemre képtelenek vagytok válaszolni.
Egyébként arra a kérdésre, kit érdekelnek az apostolok; remélem a kereszténység többségét igen, mert elvégre ők írták az Újszövetséget (és közvetlen segítőik). Ahogy őket bízta meg Krisztus Egyháza vezetésével is. Persze egy hitetlent nyilván nem fognak érdekelni az apostolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!