Hallottam, hogy pl. Kolozsvár környékén azért tűntek el a magyarok mert inkább egykéztek, de ezt máshol is hallottam már, pl. falvakban ahol korábban többségben voltak a protestánsok egy idő után túlszaporodtak a katolikusok mert ők több gyermeket vállaltak
2019. ápr. 6. 21:50
1/7 anonim válasza:
Ennek legtöbbször igen prózai oka a föld, a vagyon volt. Amikor egykék házasodtak, akkor mind a két család vagyona egyesült, így növekedett, nem aprózódott el.
A legszörnyűbb dolog pedig, hogy igen gyakoriak voltak a magzatelhajtások, sőt a megszületett gyermekeket is megölték.
Mondjuk a felekezeti arányok azért nem csak erre vezethetők vissza, de a katolikusoknál valóban sokkal ritkább volt az egykézés (noha náluk is előfordult 1-2 helyen). Valószínűleg azért, mert sokkal szigorúbb vallási szabályok vonatkoztak minden ilyesmire.
2019. ápr. 6. 22:18
2/7 anonim válasza:
Hol hallottad? Én nem ismerek egyke protestáns családot.
2019. ápr. 6. 23:34
3/7 anonim válasza:
#2 Tetszett volna töri órát nem ellógni, hanem inkább jobban odafigyelni. Jól leírta 1. hozzászóló, sajnos sok helyen ez még a 20. század elején is létező probléma volt. Ráadásul sokan fiút akartak, ezért nagyon sok újszülött kislány végezte szomorú sorssal
2019. ápr. 7. 08:26
4/7 Rachel Warner válasza:
Hívőként protestáns voltam és pl mi abból a hihetetlen okból "egykéztünk",mert jelenleg ennyit szeretnénk és bírunk eltartani. Kinek mi köze hozzá különben,hogy a másik hány gyereket vállal? Felőlem lehet nyugodtan tenyészkanca valaki,ha akar,de nem mindenki szeretné ész nélkül potyogtatni a gyerekeket,vagy egyáltalán nem akar.
2019. ápr. 7. 10:36
5/7 anonim válasza:
4: tehát akinek több gyereke van, az tenyészkanca. Kösz.
2019. ápr. 7. 14:42
6/7 Rachel Warner válasza:
Olvasd el újból,amit írtam. Én kifejezetten arról a szituációról beszéltem,amikor "gyártjuk" a gyerekeket,mert a társadalom így,az "egyke" úgy,meg azistenmegparancsolta amúgy. Én arról beszéltem,hogy mindenki vállaljon annyi gyereket,amennyit ő SZERETNE (nem,amennyire az állam dumálja,mert 10 ropit kap érte,mert az már igenis tenyészállat szint). Ne a szomszéd Bözsi néni okoskodja ki,hogy egy másik embernek mennyi gyereket kellett volna kitolnia,ez mindenkinek egyéni döntése kéne,hogy legyen,nem a pénzért meg a szaporulat fenntartásáért szülünk,mint egy állat,hanem egyéni elhatározásból. Így már érted?
2019. ápr. 7. 14:47
7/7 anonim válasza:
Az "egykézésnek" alapjában véve gazdasági okai voltak régen. Semmi köze a valláshoz.
Én is egyke vagyok, római katolikus családban. Nem a vallás miatt, hanem egyszerűen nem akartak a szüleim még egyet vállalni. Szép hivatás az is, ha valaki sok gyereket vállal, de semmivel nem lesz kevésbé keresztény, ha valaki csak egyet. Felelősen kell gyereket vállalni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!