Lehet valakinek egyszerre 2 vallása?
Ha betér zsidónak, akkor már feladta a kereszténység alapját, Krisztust. Vagy pedig betérése közel sem volt őszinte.
Szerintem nem lehet egyszerre senkinek sem két vallása.
Elfogadod, hogy Jézus a megváltó?
Messiáshívő zsidó lehet, de akkor valójában keresztény, zsidó háttérrel.
Vannak olyan vallások, amelyek kizárólagosságot várnak el a hívőktől (jellemzően az egyistenhitek), más vallások ennél sokkal megengedőbbek.
A kérdezett példában a zsidók ritkán fogadják el, hogy valaki Jézusban (is) hisz. Egyes zsidó imák név szerint tagadják Jézust mint Megváltót. Azonkívül a kegyelem evangéliuma és a törvény meglehetősen kizárják egymást, úgy értem, hogy aki megpróbálja a kettőt összehozni valahogy, eléggé faramuci nézeteket kell hogy fabrikáljon magának.
Az más kérdés, hogy valaki párhuzamosan két keresztény felekezetbe, gyülekezetbe jár, az kissé könnyebb, bár a közösségek is szeretik, ha a híveik kizárólagosságban gondolkoznak.
De amúgy jogilag nem kizárt, hogy valaki akárhány vallás hívének vallja saját magát (ezt is tartalmazza a vallásszabadság).
Vannak Jézushívő zsidók, bár nagyon csekély létszámmal.
Hogy ehhez felkéne-e valamit adni... Ha katolikus vagy, akkor egész biztosan (pl. szentek tiszteletét, meg a katolikus szentségek többségét egész biztosan).
Az élet elmúltával nem kerülhetek egyszerre a paradicsomba (muszlim) és mennyországba is (keresztény). Vagy ha valamelyikbe bekerültem, már nem születhetek újjá (buddhizmus, hindu)
Így nem hihetek több vallásban sem.
Én jártam egyszerre katolikus misére és protestáns istentiszteletre. Közben katolikus voltam, de attól még nyugodtan be lehet járni a másik helyre is - ilyen értelemben lehet.
Olyan értelemben viszont nem nagyon, hogy szerintem nem fogsz találni két vallást, amiknek ne ütköznének a tanai. Sőt az is lehet, hogy amiben te hiszel a lelked mélyén igazán, az egyik egyház tanításával sem egyezik 100%-ban. Szerintem a legtöbb olyan hívő, aki gondolkodik is, így van ezzel. Gyakorlatilag egy vallása van az embernek: a sajátja, amiben igazán hisz. Nem valószínű, hogy ez egynél több hivatalos egyház tanaival kompatibilis legyen.
Max. olyan korlátozott vallások esetén, amelyek nem zavarják egymást.
Pl. az afrikai istenek ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!