Mennyire gáz, ha valaki nem vallásos, de elmegy a templomba?
Közeli rokonért mondott katolikus gyászmise volt. Nem vagyunk vallásosak, de az elhunyt rokon az volt, ezért az iránta való tiszteletből elmentünk a gyászmisére.
A család vallásos tagjai előre ültettek minket is, mert közeli rokon volt.
A szertartás közben – hogy ne feltűnősködjünk – amikor a pap mondta, hogy álljatok fel, felálltunk, amikor mondta, hogy üljetek le, leültünk, ahogyan a hívek is, de nem térdeltünk, nem mondtuk az imát, nem kulcsoltuk a kezünket.
A pap észrevette, és oda-odapillantott, de levezette a szertartást szó nélkül.
4-nek.
Tudod, a nem-hívők is lehetnek szilárdak a hitükben.
Tehát nem fogok letérdelni, sem összekulcsolt kézzel úgy tenni, mintha imádkoznék.
Mert az egy más hitrendszer szertartásának része.
Biztosan Te sem hajlonganál kelet felé, ha beengednének egy muszlim gyász-szertartásra, valaki olyannak a temetése kapcsán, akit egyébként tiszteltél, és szerettél.
Semennyire. Ez nem vallási, hanem empatikus kérdéskör.
Tiszteled a rokont és családját annyira, hogy megtedd, amit ő tett volna. Tiszteled, hogy formálisan betarts egy szertartási menetet, annyira mindenképp, hogy ne kelts feltűnést. Pontosan ez a lényeg. Arra senki nem akart kötelezni (vélem a rokon se, ha élt volna), hogy ugyanúgy is gondolkodj. Ha akart volna, az rá nézve lenne tisztességtelen.
Én egyszerűen normális emberi viselkedésnek nevezném. Sokkal kevesebb probléma lenne a földön, ha a többség ezt az elvet követné.
A halott búcsúztatására mentetek.
Mivel ma Magyarországon még hivatalosan vallásszabadság van, ezért nem probléma, ha kiderült rólatok, hogy nem vagytok hívők.
Persze más kérdés, hogy ezzel kapcsolatban egyes, esetleg fanatikus hívők mit éreznek.
De ez egyelőre még így SEM kötelező rátok nézve.
Nincs semmi gond, ha valaki templomba megy nem vallásosként. Engem speciel nem zavar, amíg nem zavar vele másokat. Isten látja, hogy mi van az emberek lelkében, nekem ezt nem tisztem sem megítélni, sem minősítgetni.
Gyászmisére nem hívőként elmenni meg mondhatni teljesen átlagos és gyakori dolog. Hiszen lehetnek olyan hozzátartozói az elhunytnak, akik nem vallásosak. Az esküvő ugyanez. Ha házasodni fogok (mivel én keresztény vagyok, ezért templomban), akkor majd én is meghívok olyanokat, akik nem hívők, de majd eldöntik, hogy szeretnének-e eljönni vagy sem. Ha nem, az sem baj.
Egy probléma lehet:
nézd meg a #14-est milyen szépen lenullázták.
Na, ugyanezt megkaphatod a misén is: pl. leköpnek, vagy megátkoznak. Engem már átkoztak misén.
Azzal, hogy elmentetek, megadtátok neki, a tiszteletet.
Nem kell térdepelni. Azt hagyátok meg, a hívőknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!