Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúi miért a Jehova...

Jehova tanúi miért a Jehova nevet használják? Miért nem Jahvét?

Figyelt kérdés
2018. dec. 23. 13:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
52%
Csak az egyértelműség kedvéért válaszolok. (Gondolom rám is céloztál, amikor arról írtál, hogy kiforgatták, amit írtál.) Nem forgattam ki semmit. Nagyon jól értem, hogy mit írtál. Nem védek semmiféle tanítást, egyszerűen csak leírtam a tényeket. Igazából te terelted el a témát a tanítások felé, amire én nem reagáltam semmit, mert nem kapcsolódik a kérdéshez. Én csupán példaként idéztem amit írtál, hogy abból kiindulva utaljak arra, mennyire értelmetlennek tartom a neveken lovaglást. (Itt most nem a Jézusra vonatkozó idézett szövegre gondolok, hanem arra, hogy melyik a helyesebb alak, ki, mit, miért használ, meg az ehhez hasonló kérdések?) Már olvastam pár teljesen semmibe vezető vitát ezzel kapcsolatban. Kezdjük azzal, hogy ha valaki a tanúkat akarja kritizálni, akkor a tanításaikra kellene koncentrálnia, nem? Komolyan mondom, én nem is értem a keresztények egy részét. Miért akadnak fenn azon, hogy Istennek volt az Ószövetség idején egy kinyilatkoztatott neve? (Amit egyébként bárki elolvashat, ha kinyitná a Bibliáját. A Károli fordításokban benne van.) Azért mert egy keresztény csoport gyakran használja ezt a nevet, az még nem szűnik meg Isten ószövetségi megnevezésének lenni. Innentől kezdve pedig, ha valaki nem nyelvész vagy történész, akkor nem értem miért olyan fontos neki, hogy melyik kiejtési mód a helyesebb. Megragadva a lehetőséget, Jézust hoztam fel példának, de felhozhattam volna bárki mást is. pl. Péter, Peter, Petros, Petrus, Kéfás, eredeti nevén Simon és még ezek további kiejtési módjai. Talán nem ugyan arról a személyről van szó? Hogy a tanúk melyik olvasatot használják, szerintem nem bizonyít semmit. Már jóval a tanúk feltűnése előtt létezett ez a kiolvasási próbálkozás, nem a tanúk találták ki.
2018. dec. 24. 00:14
 12/19 anonim ***** válasza:
79%
A baj az, hogy ők ennek a névnek (kiejtésnek) az ismeretéhez és kizárólagos használatához kötik az üdvösséget és az igaz Isten imádatot... Ez viszont már baj.
2018. dec. 24. 01:39
 13/19 anonim ***** válasza:
A 12-es válasz leírta a lényeget. Gondolom erre már nem lesz érdemi reakció.
2018. dec. 24. 08:25
 14/19 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Azért mert egy keresztény csoport gyakran használja ezt a nevet, az még nem szűnik meg Isten ószövetségi megnevezésének lenni. Innentől kezdve pedig, ha valaki nem nyelvész vagy történész, akkor nem értem miért olyan fontos neki, hogy melyik kiejtési mód a helyesebb."

Mivel konkrétan Jehova tanúiról van szó így igen is van jelentősége! Következetesség!

Nyelvész vagy történész! Nagyon jó! A kérdés már csak az hogy az Őrtorony szervezet miért megy szembe a hagyományokkal amikor arról van szó hogy kereszt vagy kínoszlop. Mi a jelentősége? Kegyelem vagy "ki nem érdemelt kedvesség"? Miért nem jó az a szó hogy kegyelem miért kell egy olyan kifejezést használni ami nem hagyományos és még kimondani is bonyolultabb? Sőt én amikor először hallottam akkor azt sem tudtam mit jelent! Mert ugye a magyarban évszázadok óta a kegyelem volt/van elterjedve. De ugyan ez igaz a keresztre is! Tehát ha szervezet szerint ezeknek a dolgoknak és változtatásoknak van jelentősége és lényeges! (megjegyzem nincs magyarázat arra hogy ezek mi a jelentőségük, miért ennyire fontosak) Akkor a név esetében is legyenek ilyen következetesek!

Ami pedig konkrétan a névre vagy nevekre vonatkozik, szerintem nem jól teszik fel a kérdést sokan!

Tedd fel úgy a kérdést hogy miért a Jehova terjedt el az évszázadok során!

Ha jobban megvizsgáljuk a dolgot ez egyértelműen kiderül! Azért mert emberek téves és hiányos tudással megalkották!

És hogy mikor terjed el? A 16. század elején kezdett elterjedni! És ez sem véletlen! Miért pont akkor?

Ennek több oka is van!

1. A technikai fejlődés! A könyvnyomtatás!

2. Igény a nemzeti nyelvű Bibliák iránt!

És mi kerül bele a fordításokba? Természetesen a hiányos tudással megalkotott, műszó! Egyetlen kéziratban sem lehet megtalálni azt hogy Jehova! Csak és kizárólag a 4 betűből álló tetragrammaton lehet megtalálni a kéziratokban!

Ennek oka az hogy ez a műszó egy összevonásból ered. A tetragrammaton és az Adonáj szavakat keverték össze!

A Jahve nem egy újabb elképzelés! A névnek van etimológiai értelme ellenben a megalkotott "névvel"!

2019. jan. 15. 00:05
 15/19 KZitus ***** válasza:
29%

12-es, 13-as hszólóknak

"A baj az, hogy ők ennek a névnek (kiejtésnek) az ismeretéhez és kizárólagos használatához kötik az üdvösséget és az igaz Isten imádatot... Ez viszont már baj." - ez attól függ, kinek a nézőpontját vesszük figyelembe az "üdvösség", vagy ahogyan mi használjuk a megmentés szempontjából. Ha Isten nem kötné ehhez a megmentésünket, mi sem tartanánk fontosnak, de Jehova ehhez köti minden embner megmenekülését. Ennek alapján:Cselekedetek 2:21 " És mindenki, aki segítségül hívja Jehova nevét, megmenekül.’« Péter apostol ezekkel a szavakkal magyarázta meg az összegyült tömegnek hogy Jóel egyik próféciája teljesedik. Melyik próféciája? Nos, figyeljük csak meg, mit mondott: „lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Lelkemből minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És épen az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Lelkemből, és prófétálnak. És tészek csudákat az égben odafenn, és jeleket a földön idelenn, vért, tüzet és füstnek gőzölgését. A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, minekelőtte eljő az Úrnak ama nagy és fényes napja. És lészen, hogy mindaz, a ki az Úrnak nevét segítségül hívja, megtartatik” Cselekedetek 2:17–21. A Jóel 2:28–32-ben találhatjuk meg ezeket a szavakat, melyeket Péter idézett.

Pál apostol egy másik formáját emelte ki annak, ahogyan Isten nevét hívhatjuk. A rómabeliekhez írt levelében Jóel prófétai szavait idézte: „mindenki, aki hívja Jehova nevét, megmentésben fog részesülni.” Majd így érvelt: „Mi módon fogják azonban hívni azt, akibe nem vetették hitüket? Hogyan fogják pedig hitüket vetni abba, akiről nem hallottak? Hogyan fognak pedig hallani, anélkül hogy prédikálna valaki?” Róma 10:13, 14

És ez CSAK két érv, amiért Jehovát tekintjuük Istenünknek, Alkotónknak és Megmentőnknek.

2019. jan. 16. 11:32
 16/19 anonim ***** válasza:
38%

Már bocsánat, de most találtam ezt az oldalt és olvastam el KZitus utolsó hozzászólását.

Mit mondjak, ... dobtam egy hátast ...

Még hogy attól függ a megmentésünk, hogy ismerjük e Isten nevét és csak azok menekülnek meg, akik használják a Jehova nevet....

Ekkora orbitális hazugságot és butaságot (bocs hülyeséget) még az életben nem hallottam!

Ez az élő példa arra, ahogyan Jehova tanúi a bibliai igazságokat elferdítik és kiforgatják a Biblia szavait.

Szégyen.

2019. febr. 6. 15:42
 17/19 anonim ***** válasza:
Én azt tudom ajánlani Jehova Tanúinak, ha tényleg meg akarnak menekülni Isten ítéletétől, akkor fejezzék be az emberi okoskodásokat, kérjék a Szent Szellem vezetését és alázatos szívvel kezdjék el újból a Bibliát - kezdve a Máté evangéliumától újraolvasni és elmélyülni benne (de nem az Újvilág fordítást!)
2019. febr. 6. 15:46
 18/19 anonim ***** válasza:
38%

Utolsó megjegyzés: nem tudom, hogy KZitus mióta van az "igazságban", de ez a tanítás már azóta elavult, már a Tanúk "új világosságot" kaptak. Én 2010-2016-ig voltam a szervezetben, de emlékeim szerint a megmentés egyedüli feltétele az, hogy ismerje Jehova nevét!

Akkor Jézus váltságáldozata hol van? Arra már nincs is szükség, se a hitünkre?

2019. febr. 6. 15:52
 19/19 anonim ***** válasza:
76%

Bocsánat: helyesbítek: NEM az a feltétele a megmentésnek, hogy csak ismerje Jehova nevét!

(Így még nem bosszantott fel senki ilyen "érveléssel"!)

2019. febr. 6. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!