A protestáns gyülekeztetek és az adventista gyülekezet között nagy eltérések vannak?
Mint írták, a protestantizmus egy gyűjtőfogalom. Ebben benne vannak az anglikánok, akik teológia és külsőségek terén 99%-ban megegyeznek a katolikusokkal és benne vannak a jehovások, unitáriusok is, akik lényegében a kereszténység lényegét tagadják.
Az adventista egyház egy protestáns felekezet, szerintem eszkatológiában elég nagy eretnekségeket vallanak, de legalább elfogadják a Szentháromságot. Illetve tartanak (szintén szerintem) számtalan ószövetségi előírást, ami már a keresztényekre nem vonatkozik. Sőt az alkoholt tekintve jelentősen túl is tesznek az Ószövetség tanításán. A 19/20. századfordulón amolyan világvége váró szekta jellegű valami volt mozgalmuk, mára ez a vonulat erősen kikopóban van.
Talán még a szombat említésre méltó esetükben. Gyakran szombatistáknak nevezik őket, mert Krisztus feltámadása helyett a szombatra emlékeznek. Ennek mértékében nem egységesek. Találkoztam már olyan tagjukkal is, aki szerint mindenki elkárhozik aki nem szombatot tart, míg más adventisták nem tulajdonítanak akkora jelentőséget ennek.
Pár komment a megjegyzésedre:
Előljáróban közlöm, hogy nem vagyok már keresztény, viszont lehúztam pár évet az adventisták között.
Na lássuk:
--------
"Az adventista egyház egy protestáns felekezet, szerintem eszkatológiában elég nagy eretnekségeket vallanak,"
->Akkor most jó lenne, ha sürgősen részleteznéd ezeket az eretnekségeket. Megjegyzem, hogy az adventisták hitelvének 90%-át nem ők találták ki, hanem komoly katolikus és protestáns hívek, akik elég nagy nevek voltak a maguk idejében.
"de legalább elfogadják a Szentháromságot."
->El, de ahogy én látom, az ő szentháromságuk nem egészen ugyanaz, mint pl. a katolikusoké. Ettől függetlenül valják Krisztus és a Szentlelek istenségét.
"Illetve tartanak (szintén szerintem) számtalan ószövetségi előírást, ami már a keresztényekre nem vonatkozik."
->Tény, hogy tartanak olyan előírásokat, amiket a hagyományos kereszténység nem. Te pl. mire gondolsz?
"Sőt az alkoholt tekintve jelentősen túl is tesznek az Ószövetség tanításán. A 19/20. századfordulón amolyan világvége váró szekta jellegű valami volt mozgalmuk, mára ez a vonulat erősen kikopóban van."
->Az alkoholtól azért tartózkodnak, mert az adventista teológia szerint a hívők papi rangot is töltenek be, erre Szent Péter tesz utalást a levelében. Az ősi zsidó vallásban azonban amikor a papok szolgálatban voltak, tilos volt alkoholt inniuk. Az adventista teológia szerint a hívek mindig szolgálatban vannak, ezért tilos az alkoholfogyasztás.
A világvégét (Krisztus 2. adventjét) a mai napig várják.
"Talán még a szombat említésre méltó esetükben. Gyakran szombatistáknak nevezik őket, mert Krisztus feltámadása helyett a szombatra emlékeznek."
->Egész pontosan a 6 napos teremtésre, és Krisztus teremtői munkájára emlékeznek. Krisztusra az Úrvacsorán emlékeznek, amit ő kifejezetten a saját emlékezetére rendelt el. A vasárnapi Krisztus-megemlékezést viszont nem Krisztus alapította, azt a hívek találták ki, ettől függetlenül van bibliai alapja, már az Újszövetségben is előjön, szóval az adventisták itt tévednek.
"Ennek mértékében nem egységesek."
->Ez is igaz
"Találkoztam már olyan tagjukkal is, aki szerint mindenki elkárhozik aki nem szombatot tart, míg más adventisták nem tulajdonítanak akkora jelentőséget ennek."
->Igen, ilyen előfordulhat.
--------
->A Kérdező kérdésere válaszolva:
Melyik protestáns gyülekezetekre gondolsz? Hiszen azok egymástól is eltérnek... De vannak olyan dolgok, amik csak náluk vannak meg a protestantizmusban.
Szia!
Az advent mozgalom - melyből az Adventista egyház született - elindítója egy Babtista vallású farmer volt aki a 19. század elején komolyabban tanulmányozta a Szentírást. Ezen túlmenően az Adventista egyház alapítói között számos más protestáns felekezet tagjai voltak. Ez a mozgalom egy felekezetközi mozgalomnak indult és Jézus Krisztus visszajövetelétlek várása hozta közel egymáshoz ezeket az embereket. Az egyház mozgalmi jellege a mai napig fennáll: jómagam is protestáns reformátusként ismertem meg az Adventista tanításokat huszonévesen. Az egyház vallja azokat az elveket amelyek a protestánsokat jellemzik és a reformáció korai szakaszában megjelentek, ilyenek például a Sóla Scriptura: egyedül a Szentírás vagy az Sola Gratia: egyedül kegyelemből elvek.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!