Miért van karácsony?
Mert az a hitehagyott egházak, megalkudtak, és olyan ünnepeket, és szokásokat vettek át, amiért sok 'alattvalókat" szereztek
Ellenben ahogy Jézus is mondta, nagyon kevesen lennének, mivel a keresztény élet, nem népszerű Sátán világába.
(The Encyclopædia Britannica:szerint néhány, magát kereszténynek valló személy azt akarta, hogy Jézus születésének a dátuma „egybeessen azzal a pogány római ünneppel . . . , mely a téli napfordulót jelezte, amikor a nappalok ismét hosszabbak, és a nap ismét feljebb kúszik az égen”
Ilyen ünnep volt például a saturnalia, azaz Saturnusnak, a földművelés istenének a tiszteletére rendezett ünnep, „valamint két napistennek, a római Solnak és a perzsa Mithrasnak a közös ünnepe”. Mindkét születésnapot december 25-én ünnepelték, vagyis a Julianus-naptár szerinti téli napforduló napján.
Ezek a pogány ünnepek 350-ben kezdtek „keresztényiesedni”, amikor I. Gyula pápa kinevezte december 25-ét Krisztus születésnapjának.
Saturnalia december 17-én volt, és az egyház nem fogadta be, üldözte a bolond karácsonyt, amit a XVI. századig mégis megtartottak.
A győzhetetlen Napisten ünnepe volt december 25-én, amely ünnepen a keresztények nem vehettek részt, pedig kötelező volt ünnepelni ezen a napon. Így kellett egy keresztény ünnep erre a napra.
A karácsonyt tartalmilag lehet, hogy egyes ókori keresztény eretnekmozgalmaknak is köszönhetjük, mint ariánusok, doketisták, szabelliánusok. Ezzel az ünneppel is kifejezte az egyház, hogy Jézus valóban Isten és valóban ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!