Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit adott a kereszténység az...

Mit adott a kereszténység az európai társadalomnak? Mi történt volna a világgal, ha nem írják meg a bibliát?

Figyelt kérdés
Nyáron két hónapot töltöttem egy muszlim országban. Miután hazajöttem elkezdtem olyan dolgokat értékelni a kultúrámban, amik eddig természetesnek gondoltam: Oktatás, Szabadság, Egyenlőség. Sorolhatnék tovább dolgokat...

2018. nov. 25. 15:16
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

"Szétnéztem Japánban és lett némi elképzelésem..."

Ügyes vagy! Bár a te világod az igen csak csekély ha mindössze Japánból áll. A világ azért Japánnál jóval nagyobb és népesebb. Nézz szét Indiában, ha már kizárólag országokban gondolkozol.

Plusz ne csak a jelent hanem a múltat is vedd hozzá, ami azt jelenti hogy történelmi távlatokban is nézd meg. Ami nem 1-2 évet vagy 1-2 évtizedet jelent hanem minimum 100 év vagy több.

2018. nov. 26. 18:55
 12/18 anonim ***** válasza:

,,Valószínűleg muzulmánok lennénk"

Csak hogy kereszténység nélkül iszlám se lenne legalábbis nem ebben a formában. Mohamed próféta minden környékbeli vallásból(kereszténység,zsidó vallás,arab pogányság meg még mittomén mik)átvette a neki és a népnek leginkább tetsző elemeket és így lett az iszlám. Azt nem tudom hogy a kereszténységből pontosan miket vett át az iszlám,talán jön valaki okosabb aki elmondja de az tény hogy a kereszténység nélkül létre se jön a muszlim vallás vagy létrejött volna csak nem abban a formában.

2018. nov. 26. 20:05
 13/18 Mansour ***** válasza:
Japán csak egy jellemző példa arra, hogy nem úgy van, ahogy írtad. Ha az egész világot nézzük, ráadásul a múltat is figyelembe véve, abból is az jön ki, hogy nincs közvetlen összefüggés a vallás és az életszínvonal, anyagi fejlettség és erkölcsi állapot között. Közvetett összefüggések persze vannak, de ezek boncolgatására itt nincs lehetőség, ráadásul abból még akár az is kijöhetne, hogy az erőforrásokat végletekig kihasználó, az élővilágot pusztító, a környezetet tönkretevő, korlátlanul hedonista fogyasztói társadalom keresztény, pontosabban protestáns keresztény alapokon valósult meg.
2018. nov. 27. 08:45
 14/18 anonim ***** válasza:

"Japán csak egy jellemző példa arra, hogy nem úgy van, ahogy írtad."

Mert hogy írtam? Mindössze azt írtam hogy nézzen szét a világban jelen és múlt tekintetében. Azt nem írtam hogy ebből milyen következtetést vonjon le!

De ha már Japán akkor azért szeretném megemlíteni hogy a 2. világháború után Japán Amerikai megszállás alá került. Katonai megszállás alá. És mit csinált az amerikai Douglas MacArthur tábornok, azon kívül hogy tudatosítsa a legyőzöttséget a Japánokban? A Japán társadalom és gazdaság mélyreható átalakításába kezdett! Megtehette hiszen tejhatalommal bírt a megszállást követően. És vajon milyen rendszert alakított ki? Véletlenül pont olyat amilyen az USA-ban is na meg az akkori fejlett nyugati országokban volt. Hogy mi volt az oka hogy ezt bevezessék Japán az egy másik kérdés, de ami bevezetésre került annak az alapja bizony már megvolt. A tábornok pedig ezt használta fel és integrálta a Japán társadalomban és gazdasági életbe.

Japánban a megszállás előtt nem volt ám szólás szabadság, a nők nem szavazhattak és még sok minden! Ja igen és szakszervezetek sem voltak Japánban. De pl. a háborúban felhasznált technológiák egy részét Japán pl. a Náci Németországtól kapta.

Most hogy egy kicsit részletesebben foglalkoztam ezzel azt kell hogy mondjam hogy Japán a tökéletes példa arra milyen az ha egy teljesen más kultúrába egy idegen kultúrát integrálnak.

"Ha az egész világot nézzük, ráadásul a múltat is figyelembe véve, abból is az jön ki, hogy nincs közvetlen összefüggés a vallás és az életszínvonal, anyagi fejlettség és erkölcsi állapot között."

Valóban? Legyen neked a hited szerint!

"Közvetett összefüggések persze vannak, de ezek boncolgatására itt nincs lehetőség, ráadásul abból még akár az is kijöhetne, hogy az erőforrásokat végletekig kihasználó, az élővilágot pusztító, a környezetet tönkretevő, korlátlanul hedonista fogyasztói társadalom keresztény, pontosabban protestáns keresztény alapokon valósult meg."

Szóval nincs lehetőség? És akkor még is mire van lehetőség? Meg ha amúgy sincs lehetőség akkor te miért töltöd az idődet azzal hogy választ írj? A társadalom legyen szó Magyarországról vagy úgy általában Európáról már nem keresztény hanem szekuláris. Milyen keresztény vagy protestáns keresztény alapokon valósult meg az hogy engedélyezzék a melegek házasságát és azt hogy gyermeket fogadhassanak örökbe? Vagy az abortusz és még lehetne sorolni! És amikor ezeket a dolgokat a keresztények vagy a protestánsok szóvá teszik akkor minimum le vannak hurrogva és ne szóljanak bele.

2018. nov. 27. 16:37
 15/18 Mansour ***** válasza:

"Mindössze azt írtam hogy nézzen szét a világban jelen és múlt tekintetében. Azt nem írtam hogy ebből milyen következtetést vonjon le!"

Valóban, konkrétan nem írtad, de azért ne haragudj, simán bele lehet érteni. Elég sok ilyen "nézz szét a világban" típusú érvelést hallottam már, és mindig oda akartak vele kilyukadni, hogy közvetlen összefüggés van a vallás és a gazdasági-kulturális színvonal között. Ha te nem így értetted, akkor elnézést kérek, az előítéletem félrevezetett.

Amit Japánról írsz, az a közvetett összefüggések körébe tartozik, és azok létét és szerepét én sem tagadtam.

"És akkor még is mire van lehetőség? Meg ha amúgy sincs lehetőség akkor te miért töltöd az idődet azzal hogy választ írj?"

Jelenleg csak rövid válaszok írására van lehetőségem és időm, de akkor miért töltöm ezzel az időmet? Hát, nagyjából ez most számomra a kikapcsolódás... :)

"A társadalom legyen szó Magyarországról vagy úgy általában Európáról már nem keresztény hanem szekuláris."

Persze, ez így van, de hát ez is azt bizonyítja, hogy nincs közvetlen összefüggés. A mai szekuláris kultúra a kereszténységben gyökerezik ugyan, de ezeket a gyökereket már teljesen elvágta, és a kereszténységből átvett értékeket már szabadon formálja a maga képére. A szekuláris kultúra értékrendje már nem a kereszténység értékrendje, de a kialakulása visszavezethető a kereszténységre. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kereszténység "hibája", hogy milyen lett a szekuláris kultúra, pont ezért hangsúlyoztam, hogy az összefüggés csak közvetett.

"Milyen keresztény vagy protestáns keresztény alapokon valósult meg az hogy engedélyezzék a melegek házasságát és azt hogy gyermeket fogadhassanak örökbe? Vagy az abortusz és még lehetne sorolni!"

Hát igen, ezért nem jó válasz a "nézz szét a világban", mert ha szétnézünk, akkor többnyire azt látjuk, hogy a "keresztény" kultúrkör egyre inkább a progresszív baloldal ideológiai uralma alá kerül, kéz a kézben a globalista elit gazdasági uralmával. Érték- és identitásválság, az anyagi szemlélet kizárólagossága, felelőtlen, rövid távú érdekek mentén való gondolkodás - ezek a mai Európa jellemzői. Ennél én akkor már többre becsülöm a csóró, mocskos Indiát...

2018. nov. 27. 22:58
 16/18 anonim ***** válasza:

"Elég sok ilyen "nézz szét a világban" típusú érvelést hallottam már, és mindig oda akartak vele kilyukadni, hogy közvetlen összefüggés van a vallás és a gazdasági-kulturális színvonal között. Ha te nem így értetted, akkor elnézést kérek, az előítéletem félrevezetett."

Pedig ha történelmi kontextusban vizsgálod a dolgot akkor igen is megfigyelhető a közvetlen összefüggés vallás és kultúra között.

"Szétnéztem Japánban és lett némi elképzelésem..." Nem arra utal hogy nagyobb idő intervallumot vettél volna figyelembe!

Ha mondjuk lehetséges lenne hogy szétnézz a Japán társadalomban közvetlenül az előtt hogy Japán belép a 2. világháborúban és azt után hogy az amerikai megszállásnak vége szakad bizony jelentős különbségek lennének. Annak a kultúrának az alapjai amit Amerika alkalmazott Japánban az a kereszténységből fakad. A gazdaság és a vallás között is lehet/van kapcsolat de az korántsem olyan szoros!

"Hát, nagyjából ez most számomra a kikapcsolódás... :)"

Értem! Hát ez érdekes egy kikapcsolódási forma. Nem nevezném szokványosnak. :)

"Persze, ez így van, de hát ez is azt bizonyítja, hogy nincs közvetlen összefüggés."

Amennyiben rövidtávon nézed valóban nincs! De az időben visszafelé haladva....

"A mai szekuláris kultúra a kereszténységben gyökerezik ugyan, de ezeket a gyökereket már teljesen elvágta, és a kereszténységből átvett értékeket már szabadon formálja a maga képére. A szekuláris kultúra értékrendje már nem a kereszténység értékrendje, de a kialakulása visszavezethető a kereszténységre."

Teljesen egyetértek, és ugyan akkor sajnálkozok is hogy ez így alakult!

"Hát igen, ezért nem jó válasz a "nézz szét a világban", mert ha szétnézünk, akkor többnyire azt látjuk, hogy a "keresztény" kultúrkör egyre inkább a progresszív baloldal ideológiai uralma alá kerül, kéz a kézben a globalista elit gazdasági uralmával."

De nem volt ez mindig így.

Ezért is írtam még a legelején (4. komment) "Jelen és múlt tekintetében!"

"Érték- és identitásválság, az anyagi szemlélet kizárólagossága, felelőtlen, rövid távú érdekek mentén való gondolkodás - ezek a mai Európa jellemzői. Ennél én akkor már többre becsülöm a csóró, mocskos Indiát..."

Igen de nem csak Európa ilyen hanem pl. Amerikai is de a világ többi része is egyre jobban ilyen. Tisztelet a kivételnek, de ők egyre kevesebben vannak!

2018. nov. 28. 16:07
 17/18 Mansour ***** válasza:

"Nem arra utal hogy nagyobb idő intervallumot vettél volna figyelembe!"

Persze hogy nem vettem figyelembe, ez csak egy gyors (és kissé elkapkodott) válasz volt arra az egy mondatodra. Vannak bizonyos mondatok és kifejezések, amiket sokan közhelyszerűen alkalmaznak, anélkül, hogy végiggondolnák, mi van valójában mögötte. Az ilyenekre könnyen felkapom a vizet és néha kicsit elhamarkodottan reagálok. Aztán néha, mint most is, kiderül, hogy a közhelyes mondat mögött mégsem csak közhelyes gondolkodás áll, és végül is nem áll messze a véleményünk egymástól.

Azt hosszasan lehetne elemezni, hogy a mai nyugati kultúrában mi nevezhető még egyáltalán keresztény értéknek, és hogy hogyan jutott el gyakorlatilag ez a kultúrkör saját gyökereinek felszámolásához. Valamint azt is, a keresztény kultúrának, eszmeiségnek milyen szerepe van abban, hogy így alakultak ezek a történelmi folyamatok.

De sajnos, mint mondtam, erre nincs most időm.

2018. nov. 28. 16:56
 18/18 Sheral ***** válasza:

Az iszlám nem a kereszténységen alapul csupán Jézus az, aki megjelenik a Korában is. Tehát attól még, hogy nem jön létre a kereszténység Jézus hatására, mint vallás, az Iszlám ugyan úgy létre tud jönni. Mohamed am a nensztorianus szektákon keresztül ismerkedett meg a kereszténységgel, így eleve téves képe volt arról, hogy milyen a kereszténység. Tehát fenntartom, hogy a kereszténység hiánya esetén Európa muszlim lenne és könnyen lehet, hogy az egész világ is.

Ha már 6 évet éltem Japánban és ennyire aktív a japán-vallás téma megjegyzem, hogy a japán jelenlegi kultúrája nem az ateizmuson vagy a japánban komoly gyökerekkel rendelkező shintó, budhizmuson alapszik. Japán azért ennyire irigyelt társadalom, mert a japán ember alázatos, munkamániás világszemlélete és a modern nyugat iránti rajongás keverékeként jött létre. Ugyanakkor a vallásokhoz és minden természetfelettihez való babonás viszonyuk sokkal inkább hátráltatja és konfliktusokat generál, mint segíti őket. Japán akkor volt saját erejéből nagyhatalom, amikor egységesen mindenki hitte, hogy a császár az Isten és az ő akarata az üdvözítő út minden japán számára. Belegondolni is félelmetes milyen lenne, ha a jelenlegi kultúrájukon felül, még rendelkeznének egy vallással, ami iránt egységesen elkötelezett a japán nemzet.

2018. nov. 29. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!