Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért van az, hogy a Bibliai...

Miért van az, hogy a Bibliai elvárások, és a napjainkban tapasztalható viselkedési normák eltérőek?

Figyelt kérdés
2010. jún. 26. 09:11
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

értem mire célzol,de a vallás sok esetben korlátoz is nem éppen jó értelemben:ezt vagy azt ne csináld mert akkor az Isten nem szeret,vagy ezt és ezt csináld ha istennek tetsző életet akarsz élni.megmondják hova ülj,hova állj,mitől félj,mit gondolj magadról,az életről stb...

sok embernek ez nem tetszik,szerintem érthető módon.

2010. jún. 26. 21:07
 12/18 anonim ***** válasza:

a korlát csak a határt mutatja, bármikor átlépheted, de azon belül is maradhatsz...:)

üdv

25/F

2010. jún. 27. 09:28
 13/18 anonim ***** válasza:
ez jó:)
2010. jún. 27. 09:38
 14/18 anonim ***** válasza:

Szerintem az oka lehet többek közt az is, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a függetlenség és a szabadság. Azt gondolják sokan, hogy ha levetik magukról (illetve ma már föl sem veszik) a megkötözésnek vélt bibliai parancsokat, akkor szabadabban élnek, modernebbek. Ezzel együtt mindenféle "gúzsbakötést" elutasítanak, a saját, egyéni szabályaikat találják ki. Ezek a szabályok ütköznek egymással, illetve divat szerint változnak, és nem biztos, hogy egyébként jó szabályok. Én mai normákról se nagyon beszélnék, ez még a jobbik eset lenne.

Ma is vannak sokan, akik a Bibliában található parancsok és tanácsok szerint élnek. És élnek! Tehát lehet élni most is azok szerint. Nekem ez azt bizonyítja, hogy nem amiatt élnek ma másként az emberek, mert a régi "elvárások" rosszak lennének, vagy korszerűtlenek lennének. Talán azért, mert egyre kevésbé figyelnek rá. Egyre nagyobbnak gondoljuk magunkat, mi emberek, nekünk nincs szükségünk tanácsokra, mert mi magunk döntjük el, hogy mi a jó és mi a rossz. Tényleg? Ami nekem jó, az neked rossz, de neki egyenesen elviselhetetlen, azok elutasítják, ezek pedig még ölnének is érte.

2010. jún. 28. 20:09
 15/18 anonim ***** válasza:

Egy szerény megjegyzés a törvényhez: Isten törvénye a Tíz Parancsolat. Ezt adta Mózesnek, akit felhatalmazott, hogy építse fel a zsidó társadalmat úgy, hogy eme törvényeknek legjobban megfeleljen. Az már az adott nép és kor értelmezése volt, ami ezen túlmutatott. Jézus pontosan erre hívta fel a figyelmet, ezért gyűlölték őt a farizeusok, mert féltek,hogy megrontja a "mózesi" törvényeket. Pedig ő mutatta meg, hogy mi a törvény lényege. Pl a szombat megtartása: az Úr azt mondta, a szombatot meg kell szentelni. Erre az emberek rápakoltak egy csomó körítést, most egy ortodox zsidó még a gyertyát sem gyújthatja meg szombaton, mert az munkának számít.

Jézus rámutatott, hogy a szombat van az emberért, és nem fordítva! A szombat lényege, hogy azt megszenteld és Istennel töltsd. De senki nem mondta hogy nem gyógyíthatsz, nem segíthetsz másokon azon a napon, pedig őt pontosan azért akarták megölni.

Egyébként a Tíz parancsolat azért van, hogy a világ ne omoljon káoszba. E nélkül nem megy. Szabad akarat van, de arra alapozni a Bibliai elvárások elvetését, hogy az ókori zsidók halálra köveztek embereket stb. nevetséges. Az emberek valójában azért nem akarják megtartani, mert így át kellene vizsgálniuk a lelküket, a motivációikat. És ez nem tetszik. Ha egy férfi csalja feleségét egy húsz éves lánnyal, értelem szerűen nem akarja figyelembe venni a ne törj házasságot! törvényt. Pedig az pontosan a házastárs és gyermek védelmére íratott egy olyan világban, ahol nagyon kevés törvény védte az embereket. Kár, hogy mi akkor is, most is mindent elrontunk önzőségből.

2010. jún. 28. 21:37
 16/18 Gergó Dénes válasza:
Egyre inkább eltávolodunk a természettől, és egyre inkább a gépek világában élünk.
2012. dec. 26. 10:38
 17/18 anonim ***** válasza:

Először is azért, mert a kommunista érában nem volt ajánlatos vallásosnak lenni, ha valaki előre" szeretett volna jutni. Ismertem olyan valakit aki inkább elutazott egy eldugott faluba a fővárosból megesküdni a párjával egy ottani templomba, csak azért,mert nem akarta veszélyeztetni az előmenetelét-- egyetemi tanár lett.

aztán rendszerváltás történt, kinyitottuk a határainkat és bezúdult a a világ minden tájáról 140 féle hitvilág közösség vallásnak titulálva--- vagy is a régi hagyományos keresztényi szokások csak elvétve nyomokban jött felszínre-- a többi amerikásod-ott hindusodott bigott-tosodott" és ehhez hasonlók -- igy az emberi szokások és viselkedések is sajnos szétestek nem lett egységes az ideológiája a népünknek ami elég baj.

2013. szept. 4. 12:20
 18/18 anonim ***** válasza:
Ja és az előbbihez Gergónak is igaza van, elgépiesedett a világunk és rohanunk a gépeink után. Elfelejt az ember megállni és csak gondolkodni és élvezni az élet szépségeit.
2013. szept. 4. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!