Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Tényleg nem áldozhatok ha nem...

Tényleg nem áldozhatok ha nem gyónok?

Figyelt kérdés

2010 ben édesapám temetésén a pap nem engedte nekem hogy áldozzak, mert nem voltam előtte gyónni. Ez nagyon fájt, és azóta nem járok templomba, szerintetek ez tényleg jogos volt? Voltam elsőáldozó és bérmálkoztam.

(katolikus voltam, jelenleg ateista)

2018. nov. 8. 16:59
 1/9 kreténpali ***** válasza:
Én úgy tudom ez a szokás. Persze ha nem kretén a pap, akkor azért megáld, ha már sorba álltál. Ez is szokás.
2018. nov. 8. 17:07
 2/9 anonim ***** válasza:
75%
Teljesen jogos volt. Szent Pál apostol írja, hogy senki se veheti az Úr Testét méltatlanul. Ha pedig voltál elsőáldozó, akkor ezzel nyilván tisztában kellett volna lenned. Hiszen az elsőáldozás előtt van az első szentgyónás is.
2018. nov. 8. 17:58
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem szenteskedés miatt írom ezt, nem vagyok katolikus, de még hívő sem igazán...

A katolikusoknál ennek az egésznek a célja hogy közvetítse Isten kegyelmét azoknak akiket feloldozott a pap a bűnei alól. Ezt nyilvánvalóan nem írja felül az hogy ha valaki gyászoló.

Legyél nyugodtan ateista, de ne sértődöttség miatt, hanem racionális okok miatt! (Az nem játszik ha sértődöttség miatt nem mész templomba, de utólagosan belemagyarázod a racionális okokat...).

2018. nov. 8. 19:47
 4/9 tgt ***** válasza:
100%
Ha ateista vagy, miért akarsz áldozni? Ha pedig szeretnél ismét katolikus hívő lenni, vállald be a gyónást.
2018. nov. 8. 20:19
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha katolikus lettél volna nem sértődtél volna meg és sosem raktad volna fel ezt a kérdést.
2018. nov. 8. 22:30
 6/9 anonim ***** válasza:

Akkor kell gyónni, ha bűnt követtél el.

Mivel régen gyóntál, a pap automatikusan feltételezte, hogy bűnt követtél el, azért nem engedett áldozni.

2018. nov. 9. 00:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Csak a tisztánlátás kedvéért:

Áldozhatsz gyónás nélkül: Ha a Megszentelő kegyelem állapotában vagy, vagy bocsánatos bűnöd van.

(Bocsánatos bűn: Nem kész akarva- vagy nem tudva követed el a bűnt, ezt a szentmise elején meg tudod gyónni a közösbe. Ez csak megsebzi az Istennel való kapcsolatot, de nem szakítja meg)

Nem áldozhatsz gyónás nélkül: Ha halálos bűnben vagy

(Halálos bűn: Ha tudva és akarva követed el a bűnt, ez elszakít Istentől)

Nem gyónhatsz (és ezáltal nem veheted magadhoz az Eucharisztiát): Ha nem egyházi házasságban élsz (ide tartozik a “járás” is), ha egyházi házasságban vagy ugyan, de nem a házastársaddal élsz (tehát házasságot törsz), ha a házastársad nem katolikus, ha nem vagy katolikus (nem vagy megkeresztelkedve), vagy, ha nem voltál elsőáldozó.

Szerintem ne m volt jogos, mert nem a papnak kell eldöntenie ezt, hanem a hívőnek. Csak mert nem minden estben kell gyónni. Persze ha már x éve nem gyóntál akkor szerintem már itt lett volna az ideje ;)

2018. nov. 9. 14:00
 8/9 anonim ***** válasza:

Azért a papok sem hülyék, valószínűleg volt annyi ismerete, hogy helyesen mérlegelje a dolgot és teljesen jogosan tagadta meg az Eukarisztia kiszolgáltatását.

Például ha már valaki évek óta (bár írhattam volna azt is, hogy hetek óta) templomot se lát belülről, akkor az elég nyilvánvaló, hogy nem áldozhat.

2018. nov. 9. 14:44
 9/9 anonim ***** válasza:

A legjobb könyv szerintem Avilai Szent Teréz írásai. Tökéletesség útja, belső várkastély!

Imádom Őt! Megcsinálta a lehetetlent!

Fenomenális, zseni volt!

Követem őt férfiként!

Olyan ereje volt, hogy én csak álmodni tudok ilyesmiről!

nagyon gyenge vagyok hozzá képest!

Ő imádnivaló, minden tiszteletemet megérdemli!

2évig lebénult, én már feladtam volna a hitem, de Ő nem!

Ő egy csodálatraméltó személy!

2018. nov. 9. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!