Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény tanítás szerint a...

Keresztény tanítás szerint a Mennyországban és Pokolban lesznek fokozatok?

Figyelt kérdés
Vagy mindenki egységesen ugyanazt a jutalmat, büntetést kapja?

2018. nov. 7. 10:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
20%
Olvasgasd az Isteni színjátékot, ha ez érdekel.
2018. nov. 7. 11:37
 2/13 anonim ***** válasza:
26%

Igen vannak és lesznek.

"És ha valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja a ti beszédeteket, mikor kimentek abból a házból, vagy városból, lábaitok porát is verjétek le. Bizony mondom néktek: Az ítélet napján könnyebb lesz a Sodoma és Gomora földjének dolga, mint annak a városnak" (Mt 10,15)

"Ekkor elkezdé szemökre hányni ama városoknak, amelyekben legtöbb csodái lőnek, hogy nem tértek vala meg: Jaj néked Korazin! Jaj néked Bethsaida! Mert ha Tirusban és Sidonban történnek vala azok a csodák, amelyek bennetek lőnek, rég megtértek volna gyászruhában és hamuban. De mondom néktek: Tirusnak és Sidonnak könnyebb dolga lesz az ítélet napján, hogynem néktek. Te is Kapernaum, aki az égig felmagasztaltattál, a pokolig fogsz megaláztatni; mert ha Sodomában történnek vala azok a csodák, amelyek te benned lőnek, mind e mai napig megmaradt volna. De mondom néktek, hogy Sodoma földének könnyebb dolga lesz az ítélet napján, hogynem néked." (Mt 11,20-24)

"Eljöve pedig az első, mondván: Uram, a te gírád tíz gírát nyert. Ő pedig monda néki: Jól vagyon jó szolgám; mivelhogy kevesen voltál hív, legyen birodalmad tíz városon. És jöve a második, mondván: Uram, a te gírád öt gírát nyert. Monda pedig ennek is: Néked is legyen birodalmad öt városon. És jöve egy másik, mondván: Uram, imhol a te gírád, melyet egy keszkenőben eltéve tartottam; Mert féltem tőled, mivelhogy kemény ember vagy; elveszed amit nem te tettél el, és aratod, amit nem te vetettél. Monda pedig annak: A te szádból ítéllek meg téged, gonosz szolga. Tudtad, hogy én kemény ember vagyok, ki elveszem, amit nem én tettem el, és aratom, amit nem én vetettem; Miért nem adtad azért az én pénzemet a pénzváltók asztalára, és én megjövén, kamatostól kaptam volna azt vissza? És az ott állóknak monda: Vegyétek el ettől a gírát, és adjátok annak, akinek tíz gírája van. És mondának néki: Uram, tíz gírája van! És ő monda: Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, akinek van, adatik; akinek pedig nincs, még amije van is, elvétetik tőle." (Lk 19,16-26)

"Mert más fundamentomot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus. Ha pedig valaki aranyat, ezüstöt, drágaköveket, fát, szénát, pozdorját épít rá erre a fundamentomra; Kinek-kinek munkája nyilván lészen: mert ama nap megmutatja, mivelhogy tűzben jelenik meg; és hogy kinek-kinek munkája minémű legyen, azt a tűz próbálja meg. Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmát veszi. Ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga azonban megmenekül, de úgy, mintha tűzön keresztül." (1Kor 3,11-15)

Ezekből nyilvánvaló, hogy különbség van a jutalmazásban is és a büntetésben is. Bár a Menny és a Pokol nem a végállomás a Biblia szerint, mivel új ég és új föld lesz, de az alapelv ugyanaz, mindenki személyre szóló ítéletben részesül, és nem lesz kollektív felelősség.

2018. nov. 7. 12:07
 3/13 anonim ***** válasza:
0%
Lesznek. A pokolban például a mai kereszténydemokraták lesznek a legalsóban.
2018. nov. 7. 15:02
 4/13 anonim ***** válasza:
Még sebváltó is.
2018. nov. 7. 15:53
 5/13 anonim ***** válasza:
74%

Természetesen nincsenek fokozatok. Bár Dante a világirodalom nagyjaihoz tartozik, de műve nem egy teológiai értekezés, hanem irodalmi mű.

Jézus mondott egy példabeszédet, melyben voltak munkások, akik reggeltől dolgoztak, mások később csatlakoztak be, míg végül voltak, akik a munka vége előtt rövid idővel. Minden munkás ugyanannyi bért kapott a gazdától. Nem lesz a mennyben olyan, hogy valaki nagyobb üdvösséget kap, vagy hasonló, butaság. Isten minden üdvözültet ugyan abban az örömben részesít.

A pokolban sem lesznek fokozatok, bár nem tartom kizártnak, hogy kire így, kire úgy fog hatni. De fokozatok biztos nem lesznek.

2018. nov. 7. 17:46
 6/13 anonim ***** válasza:

A mennyben nem lesznek fokozatok, de hírességek lehetnek, min például királyok, vértanúk.

A pokolnak lehetnek fokozatai, hiszen végtelen ideig tartó szenvedésük összességében ugyanannyi, mind végtelen szenvedés.

2018. nov. 7. 18:18
 7/13 A kérdező kommentje:

"Természetesen nincsenek fokozatok."

Ezt nem tartom igazságosnak. Gondolj bele, egy szent életű ember ugyanazt a jutalmat kapja mint aki épphogy csak kiérdemli a Mennyországot. Vagy egy ateista aki nem ártott senkinek, ugyanazt a büntetést kapja mint egy pedofil gyilkos. Gondolod így rendben van?

2018. nov. 8. 08:41
 8/13 anonim ***** válasza:
39%
A Biblia szerint vannak fokozatok, a hitehagyott vallás szerint nincsenek. A döntés a tied.
2018. nov. 8. 09:45
 9/13 A kérdező kommentje:

"A Biblia szerint vannak fokozatok, a hitehagyott vallás szerint nincsenek. A döntés a tied."

Úgy igazságos ha vannak fokozatok. Egyébként kik hirdetik azt hogy nincsenek? Melyik irányzat?

2018. nov. 8. 10:43
 10/13 anonim ***** válasza:

Néhány szekta szerint van fokozat, akik magukról azt képzelik, hogy sokkal különbek mint a többi ember és így a mennyben is a többi ember felett fognak állni rangban.

Egyébként nincsenek fokozatok. A Biblia szerint sincs, legalább is a mennyben biztos mindenki egyenlő lesz.

2018. nov. 8. 13:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!