Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mire való a mezuza? Mire jó?

Mire való a mezuza? Mire jó?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy mit írnak bele, meg mit jelképez, de van valami funkciója is? Úgyértem valami hasznos.
2018. okt. 27. 17:01
 1/4 anonim ***** válasza:
77%
Jelzi, hogy itt zsidók laknak, vagy hogy itt zsidók (is) dolgoznak. Ez utóbbit nem írja elő a törvényük.
2018. okt. 27. 18:17
 2/4 KZitus ***** válasza:

Szia

Ezt találtam, bemásolom neked:

"Manapság a „mezuza” szó egy négyszögletes pergamendarabra utal, mely az 5Mózes 6:4–9 és az 5Mózes 11:13–21 héber szövegét tartalmazza, általában 22 sorban írva. A pergament összecsavarva fa-, fém- vagy üvegtokba teszik, s ezt rézsútosan az ortodox zsidók otthonaiban a bejárat jobb ajtófélfájára erősítik; a felső vége befelé mutat, az alsó vége kifelé. A héber Sad·dajʹ (jel.: ’Mindenható’) szót írják a pergamen hátoldalára, mely szó sokszor látható egy üvegből készült nyíláson keresztül. Időnként a mezuza tokját művészi díszítések borítják. Amikor az istenfélő ortodox zsidók belépnek az otthonukba, vagy elmennek hazulról, megérintik a kezükkel a mezuzát, és elmondják az imát: „Isten őrködjön ki- és bemenetelem fölött mostantól fogva örökké.” (Zsoltárok 121:8 "Jehova őrködik feletted, bármit teszel is, mostantól fogva mindörökké.)

A mezuza használata az 5Mózes 6:9 és a 11:20 szó szerinti értelmezésén alapul.

2018. okt. 27. 20:51
 3/4 anonim ***** válasza:
2018. okt. 28. 00:01
 4/4 anonim ***** válasza:

Nincs funkcioja ha csak azt nem vesszuk funkcional hogy a vallasosabbak megerintik amikor bejonnek. Egy szimbolum.

A kisebb gyerekek nem is nagyon erik fel :)

2018. okt. 28. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!