Aki nem foglalkozik a vallással az mi?
Akit nem érdekel a vallás azt hogy nevezik?
Ateizmus az vallás tagadó, legalábbis ahogy én tudom tehát nem hiszem hogy az mivel,aki nem veti el a vallásokat az nem tudja tagadni a vallást.
"akár eszmefuttatásokba is belemegy"
Ne keverd össze, nem ettől függ!
Az erős ateista azt mondja, hogy tuti biztos nem létezik egyetlen isten sem.
A gyenge ateista meg azt mondja, hogy VALÓSZÍNŰLEG nem léteznek.
Látom itt nagyon dúl(t) a háború, pedig nem arról van szó, hogy mindenki hülye, egyszerűen csak többféle terminológia/felosztás létezik, amelyek gyakran ugyanazokat a terminusokat használják, de más-más értelemben. Én a magam részéről nem szeretem azt az osztályozó sémát, amely az ateistát gyűjtőfogalomként használja, és pontosabbnak, szabatosabbnak tartom azokat a rendszereket, amelyek külön kezelik az ateistákat (teista (`istenhívő`)+fosztóképző; végső soron azok, akik tagadják az Isten/istenek/transzcendens princípium(ok) létezését, a korábbi válaszadók erős/„gnosztikus” (nem szerencsés terminus a gnoszticizmussalk való interferencia miatt) ateizmus) és az agnosztikusokat/ignosztikusokat (a nem teszi fel a kérdést (hogy létezik-e ilyesmi)/nem válaszol rá (előbbiek; ha jól értem ezt a kifejezést keresi a kérdező is), illetve a deklaráltan nem tudja a választ, és ezért nem foglal állást (/nem tartja megválaszolhatónak, és nem is tulajdonít nagy jelentőséget a dolognak); a két típus küllönben nem feltétlenül válik el világosan egymástól).
Amennyiben ugyanakkor a kérdés valóban arra vonatkozik, hogy hogyan nevezik azokat, akik a VALLÁSSAL (a hit szervezett/akár intézményesült formában történő gyakorlása), ezek a vallástalanok (az ateisták ugyan jellemzően közéjük tartoznak, azonban nem minden vallástalan ateista: animista újpogányoktól alapjában véve könyvnépei-kompatibilis hitelvekig rengeteg csoport elfér a terminus ernyője alatt).
(Ami meg a buddhistákat illeti, a hitrendszerük leginkább transzteista jellegű.)
"Akit nem érdekel a vallás azt hogy nevezik?"
Józan/Racionális/Normális ember
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!