Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Megkeresztelhetik az engedélye...

Megkeresztelhetik az engedélyem nélkül a gyerekem?

Figyelt kérdés
Kicsit félek, hogy anyósomék erre készülnek.
2018. okt. 19. 14:30
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
23%

"a keresztelés nem jelent semmit"

Nem, persze, de azért egy leendő keményvonalas ateistának / más valláshoz, kultúrkörhöz tartozónak nem mutat jól a pedigréjében, mondhatni nevetségessé, hiteltelenné, zavaros elemmé teszi, ha majd előkerülnek róla ilyen keresztelési iratok. Amikor az egyház fel akarja mutatni a világ felé, hogy mennyien is vannak ők, akkor ott fogják az ő nevét is lobogtatni. (Valahogy össze kell ugye hozni azt az állítólag 96% vallásosok Magyarországát.) Pedig nem egy kérdést olvastam már itt, GYK-n arról, hogy hogyan lehetne azt a bejegyzést onnét kiradíroztatni... és valahogy nem találták rá a megoldást.

2018. okt. 21. 02:24
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

"Amikor az egyház fel akarja mutatni a világ felé, hogy mennyien is vannak ők, akkor ott fogják az ő nevét is lobogtatni."

Senki se fogja "lobogtani", mert a taglétszámot nem ez alapján határozzák meg. Állami nyilvántartásba önbevallás alapján kerül minden népszámláláskor, az egyháziba pedig az alapján, hogy fizetsz-e egyházi hozzájárulást, vagy sem.

2018. okt. 21. 11:15
 23/27 anonim ***** válasza:

Anyukámat megkeresztelték a szülei tudta nélkül. De az 1961-ben volt és az édesapja állásába is kerülhetett volna, ha kiderül, hogy volt keresztelése a lányának. Akkor ezt nyilván tudja a plébános és megkeresztelte "titokban".

Ma már nem biztos, mert fontos, hogy ez így menne, mert rákérdeznének valószínűleg, hogy ugyan a szülők hol vannak?

2018. okt. 21. 13:28
 24/27 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó, nagyon tévedsz. Én keresztény vagyok, de én se látom úgy értelmét a keresztségnek, ha nem hívők a szülők. A keresztség ugyanis nem arról szól, hogy felveszi a csecsemő a keresztény vallást úgy, hogy kb. nem is tud róla, hanem arról, hogy a szülők arra fognak törekedni a nevelésben, hogy később felnőttként is higgyen a keresztény Istenben és kövesse a parancsait. Ha a szülő előre tisztában van vele, hogy ő ezt nem fogja megtenni, mégis odaáll a templomban a pap elé és azt hazudja, hogy meg fogja tenni, csak mert "így szokás", az képmutatás, ugyanúgy, ahogy pl. a templomi esküvő is az, ha nem hívő a pár. Az, amikor maga a gyerek ténylegesen a keresztény vallást választja, nem a keresztség, hanem a katolikusoknál a bérmálkozás, reformátusoknál pedig a konfirmálás, amiket leghamarabb csak kamaszkorban lehet megcsinálni önálló akarattal.
2018. okt. 22. 08:39
 25/27 anonim ***** válasza:
100%

"Utolsó, nagyon tévedsz."

Miből szűrted le, hogy tévedek? Már ha nekem címezted... Semmi olyat nem írtam, ami ellentétes lett volna az irományoddal, de mindegy.

Viszont annyival azért kijavítanálak, akár nekem írtad, akár nem, hogy a keresztség szentsége bizony kiszolgáltatható akkor is, ha a szülők ebbe nem egyeznek bele. Ugyanis a keresztség természetesen ideális esetben a keresztény nevelés kapuja, de még ennél is erősebb, hogy az üdvözülés feltétele. Ezt viszont nem lehet megtagadni senkitől. És ezért keresztelnek pl. veszélyben levő csecsemőket is, és nem kérdezi meg senki a szülőket, hogy ugyan, ha esetleg életben marad a baba, akkor ugyebár keresztény hitben fogják nevelni..? Nem, bele se kell egyezni a szülőnek, és bárki megkeresztelheti a babát érvényesen.

2018. okt. 23. 16:04
 26/27 anonim ***** válasza:
Az előző kommentet nem neked írtam, hanem az azóta már törölt provokatív válaszra reagáltam, de igazából veled se értek egyet. Az üdvözülés feltétele nem a keresztség, hanem az, hogy elfogadd Jézust megváltónak. Egy csecsemő ezt még nem képes megtenni. A te logikád szerint csak azok a csecsemők üdvözülnek, akiket megkeresztelnek, akár igaz hittel keresztelik meg, akár hagyományból, hit nélkül. A kisbaba nem tudja kérni magának a keresztséget, nem tehet róla, ha nem keresztelik meg őt. Nem hiszek abban, hogy Jézus, aki az út, az igazság és az élet, az alapján szelektálja a csecsemőkorukban meghalt kisbabákat, hogy melyik volt megkeresztelve. Nem hiszek benne, hogy két egyformán ártatlan kisbaba közül az egyik üdvözül, a másik pedig elkárhozik, csak mert nem keresztelték meg. A csecsemőkori keresztség NEM az üdvözülés feltétele. Jézust sem csecsemőként keresztelték meg, akkor még csak elvitték a templomba Isten színe elé bemutatni, majd pedig később felnőttként ő maga keresztelkedett meg saját akaratából.
2018. okt. 24. 16:15
 27/27 anonim ***** válasza:

Szerintem szülői beleegyezés nélkül nem lehet.

Megértem, hogy ateistaként nem akarjátok megkeresztelni. (azért kaptál ennyi utálkozást, mert tele van ez a témakör vallásosokkal)

De amúgy tényleg nem a világ vége a keresztelés. Én is meg vagyok, és amióta az eszemet tudom, ateista vagyok.

2018. okt. 27. 21:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!