Megkeresztelhetik az engedélyem nélkül a gyerekem?
"a keresztelés nem jelent semmit"
Nem, persze, de azért egy leendő keményvonalas ateistának / más valláshoz, kultúrkörhöz tartozónak nem mutat jól a pedigréjében, mondhatni nevetségessé, hiteltelenné, zavaros elemmé teszi, ha majd előkerülnek róla ilyen keresztelési iratok. Amikor az egyház fel akarja mutatni a világ felé, hogy mennyien is vannak ők, akkor ott fogják az ő nevét is lobogtatni. (Valahogy össze kell ugye hozni azt az állítólag 96% vallásosok Magyarországát.) Pedig nem egy kérdést olvastam már itt, GYK-n arról, hogy hogyan lehetne azt a bejegyzést onnét kiradíroztatni... és valahogy nem találták rá a megoldást.
"Amikor az egyház fel akarja mutatni a világ felé, hogy mennyien is vannak ők, akkor ott fogják az ő nevét is lobogtatni."
Senki se fogja "lobogtani", mert a taglétszámot nem ez alapján határozzák meg. Állami nyilvántartásba önbevallás alapján kerül minden népszámláláskor, az egyháziba pedig az alapján, hogy fizetsz-e egyházi hozzájárulást, vagy sem.
Anyukámat megkeresztelték a szülei tudta nélkül. De az 1961-ben volt és az édesapja állásába is kerülhetett volna, ha kiderül, hogy volt keresztelése a lányának. Akkor ezt nyilván tudja a plébános és megkeresztelte "titokban".
Ma már nem biztos, mert fontos, hogy ez így menne, mert rákérdeznének valószínűleg, hogy ugyan a szülők hol vannak?
"Utolsó, nagyon tévedsz."
Miből szűrted le, hogy tévedek? Már ha nekem címezted... Semmi olyat nem írtam, ami ellentétes lett volna az irományoddal, de mindegy.
Viszont annyival azért kijavítanálak, akár nekem írtad, akár nem, hogy a keresztség szentsége bizony kiszolgáltatható akkor is, ha a szülők ebbe nem egyeznek bele. Ugyanis a keresztség természetesen ideális esetben a keresztény nevelés kapuja, de még ennél is erősebb, hogy az üdvözülés feltétele. Ezt viszont nem lehet megtagadni senkitől. És ezért keresztelnek pl. veszélyben levő csecsemőket is, és nem kérdezi meg senki a szülőket, hogy ugyan, ha esetleg életben marad a baba, akkor ugyebár keresztény hitben fogják nevelni..? Nem, bele se kell egyezni a szülőnek, és bárki megkeresztelheti a babát érvényesen.
Szerintem szülői beleegyezés nélkül nem lehet.
Megértem, hogy ateistaként nem akarjátok megkeresztelni. (azért kaptál ennyi utálkozást, mert tele van ez a témakör vallásosokkal)
De amúgy tényleg nem a világ vége a keresztelés. Én is meg vagyok, és amióta az eszemet tudom, ateista vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!