Ha egy MI-vel (mesterséges intelligenciával) rendelkező robot be szeretne lépni a vallási közösségetekbe, ti megengednétek neki?
Tegyük fel, egy szép napon egy MI-vel felruházott robot kopogtat a templom (gyülekezőhely) ajtaján, és a pap a hívekre hagyná a döntés jogát a robot csatlakozása kérdésében. Fele arányban igen, fele arányben nem szavazatot kapna, és te lennél az utolsó szavazó, akinek voksa eldöntené a csatlakozás kérdését.
Te hogyan szavaznál ilyen esetben? Beléphetne a közösségetekbe, gyakorolhatná a vallásotok, vagy inkább elutasítanád a robot csatlakozási szándékát?
Egy MI akkor is csak programokat futtat, ha önálló akarata van. Például a star trekben, amikor a holografikus doki saját családot akart, és csinált a hálószobában magának egyet tapasztalat szerzés miatt.
Szeretetet szimulált irántuk akkor is amikor a lánya meghalt, szomorúságot érzett, de egy lélektelen hologramban a szomorúság is csak egy szimuláció, ugyanúgy mint a családja.
A hitet is biztos lehet majd szimulalni a jövőben, de az szerintem nem valós hit.
""Fogalmunk sincs, ő döntött így. Hiszen szabad akaratot programoztunk belé, így csak ő tudja, miért érdeklődik az adott vallás iránt, kérdezzék tőle.""
Szabad akaratot azért nem annyira könnyű beleprogramozni. Inkább random döntésnek nevezném. A kettő korán sem ugyanaz
"Szabad akaratot azért nem annyira könnyű beleprogramozni. Inkább random döntésnek nevezném. A kettő korán sem ugyanaz"
Nem tudom, mennyire könnyű vagy nehéz, lehetséges-e vagy lehetetlen, és erről szerintem még a legjobban képzett szakemberek is csak nagyon óvatosan mernek érdemben nyilatkozni. Gyakorlatilag fogalma sincs senkinek e Földön jelen pillanatban, hogy lehetséges-e valódi szabad akaratot programozni egy eszközbe. Mondjuk ehhez először pontosan deklarálni is kellene, hogy mit is jelent pontosan az, hogy valódi szabad akarat.
De ez most nem is lényeges, hogy mennyire könnyű vagy nehéz ilyet programozni. Jelen kérdésben feltesszük, hogy lehetséges. Tehát jelen kérdésnél nem az a kérdés, hogy lehetséges-e, vagy sem, hanem az, hogy HA lehetséges, AKKOR hogyan viszonyulnátok egy ilyennel programozott robothoz, ha be akarna lépni a közösségetekbe.
"Nem tudom, mennyire könnyű vagy nehéz, lehetséges-e vagy lehetetlen, és erről szerintem még a legjobban képzett szakemberek is csak nagyon óvatosan mernek érdemben nyilatkozni"
Ne higgy ennyire a tudósoknak, főleg ebben a témában, mert csalódni fogsz
" Gyakorlatilag fogalma sincs senkinek e Földön jelen pillanatban, hogy lehetséges-e valódi szabad akaratot programozni egy eszközbe. "
Ne bízz ennyire a megalapozatlan kijelentéseidben, mert csalódni fogsz. Én pl. tudom. Nem lehet. Máris megdőlt az állításod
"HA lehetséges, AKKOR hogyan viszonyulnátok egy ilyennel programozott robothoz, ha be akarna lépni a közösségetekbe."
Robotot nem vesz be senki, mivel a keresztény közösség embereknek szól.
Jer 32
37
Ímé én összegyűjtöm őket mindama földekről, amelyekre kiűztem őket haragomban, felgerjedésemben és nagy bosszankodásomban, és visszahozom őket e helyre, és lakni hagyom őket bátorságban.
38
És népemmé lesznek nékem, én pedig nékik Istenök leszek.
39
És adok nékik egy szívet és egy útat, hogy mindenkor engem féljenek, hogy jól legyen dolguk, nékik és az ő fiaiknak ő utánok.
40
És örökkévaló szövetséget kötök velök, hogy nem fordulok el tőlök és a velök való jótéteménytől, és az én félelmemet adom az ő szívökbe, hogy el ne távozzanak tőlem.
41
És örvendezek bennök, ha jót cselekedhetem velök és biztosan beplántálhatom őket e földbe, teljes szívvel és teljes lélekkel.
42
Mert ezt mondja az Úr: amiképpen ráhoztam e népre mind e nagy veszedelmet, azonképpen hozom rájok mind azt a jót, amiket én ő felőlök mondok.
Isten is beprogramozza a zsidókat.
Az előző az Online Bibliából van, de tessék:
Karoli Jer 31
27.
Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr, és bevetem az Izráel házát és a Júda házát embernek magvával és baromnak magvával.
28.
És a miképen gondom volt arra, hogy kigyomláljam és elrontsam, letörjem és pusztítsam és veszedelembe sodorjam őket, azonképen vigyázok arra, hogy megépítsem és beplántáljam őket, azt mondja az Úr!
29.
Ama napokban nem mondják többé: Az atyák ették meg az egrest, és a fiak foga vásott el bele.
30.
Sőt inkább kiki a maga gonoszságáért hal meg; minden embernek, ki megeszi az egrest, tulajdon foga vásik el bele.
31.
Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával.
32.
Nem ama szövetség szerint, a melyet az ő atyáikkal kötöttem az napon, a melyen kézen fogtam őket, hogy kihozzam őket Égyiptom földéből, de a kik megrontották az én szövetségemet, noha én férjök maradtam, azt mondja az Úr.
33.
Hanem ez lesz a szövetség, a melyet e napok után az Izráel házával kötök, azt mondja az Úr: Törvényemet az ő belsejökbe helyezem, és az ő szívökbe írom be, és Istenökké leszek, ők pedig népemmé lesznek.
34.
És nem tanítja többé senki az ő felebarátját, és senki az ő atyjafiát, mondván: Ismerjétek meg az Urat, mert ők mindnyájan megismernek engem, kicsinytől fogva nagyig, azt mondja az Úr, mert megbocsátom az ő bűneiket, és vétkeikről többé meg nem emlékezem.
Így kell programozni!
"Szabad akaratot azért nem annyira könnyű beleprogramozni. Inkább random döntésnek nevezném. A kettő korán sem ugyanaz"
Kíváncsian hallgatom, hogy mi a különbség a kettő között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!