Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi motiválja a hívőket abban,...

Mi motiválja a hívőket abban, hogy elhiggyenek olyanokat, ami egyértelműen nem lehet igaz? (vallástól függetlenül)

Figyelt kérdés

Most itt nem Isten létezésére gondolok, mert azt nem lehet bizonyítani, azt sem hogy létezik és azt sem, hogy nem.

Olyanokra, amikről a fizika egyértelműen bebizonyította, hogy van fizikai oka és nem lehet úgy, ahogy az a vallási anyagokban le van írva, vagy annyira kilóg a lóláb, hogy egy pici gondolkodás után is rá lehet jönni, hogy az egész dolog teljesen irracionális, vagy sok esetben saját magával is ellentmondásban áll.

Egy tény esetén nagyon fontos, hogy az azt alátámasztó dokumentumok hitelesek legyenek, a vallási könyvek (pl. biblia, korán, stb.) pedig egyáltalán nem azok, sőt...

Mindezeken túl az is egyértelmű, hogy sok esetben a vallási vezetők önös érdekből hoztak be különféle rendelkezéseket (pl. szex megvonása, bizonyos öltözetek kötelező viselése stb.), amiknek semmiféle racionális oka nincs, mégis a hívők követik, csak mert úgy szokás.

Azt megértem, hogy a szeretetre és az erkölcsre szükség volna, de ehhez még nem kellene elhinni minden olyat is, ami egyértelműen nem létezhet.

Félreértés ne essék, én is hiszek Istenben (pontosabban nagyobb valószínűséget adok annak, hogy van valami, mint hogy nincs), de racionálisan már nem tudom elfogadni az egyházak tanait. Látom mit művelnek a muzulmán terroristák a hitük terjesztéséért, mit tettek a keresztények a sötét középkorban, illetve Amerikában, illetve tudom, hogy régen szükség volt ezekre a "mondákra" az egyházak részéről, hogy az egyszerű, írástudatlan, buta emberek is megértsék az egyház tanait. De ma már az emberek tudnak írni-olvasni, értelmesebbek, műveltebbek, mégis e téren leragadtak, és olyan dolgokban is hisznek, melyek minden józan észnek ellentmondanak.

Miért?

2018. szept. 16. 14:33
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
69%
Nem vagyok különösebben hívő, de szerintem nem túl nagy szellemi megerőltetés elképzelni, hogy a hívők miért hiszik el, ami a Bibliában le van írva. A nagyon szélsőséges hívőkön (amisok meg hasonló, középkori életet élő elzárt közösségek) senki nem szó szerint értelmezi a bibliai történeteket, nem úgy képzelik el, hogy egy fehér szakállú varázs bácsi hadonászott az égben és hat napig fákat, állatokat és embereket pakolgatott, hanem a történetek szimbolikus jelentésében hisznek. Épeszű ember nem hisz olyan dolgokban, amik ellentmondanak a saját maga által is tapasztalt alap fizikai törvényeknek, de a hívők (legalábbis a többségük) nem is arról vannak meggyőződve, hogy a történetek szó szerint, ugyanúgy megtörténtek a valóságban, ahogy az le van írva, hanem arról, hogy igazságot hordoz a szimbolikus jelentésük.
2018. szept. 16. 18:14
 12/14 anonim ***** válasza:

A szent iratokat az adott kor emberei írták le, természetesen az adott kor tudományos ismerete is visszaköszön belőle. A Szentírás se nem fizika, se nem biológia könyv, hanem sokkal fontosabb erkölcsi és teológiai tanítása. Szerinted Jézus korában, vagy akár sokkal korábban mennyire értették meg volna, ha Isten kvantumokról kezd el beszélni? Milyen hatást ért volna el ezzel?

Felhoztad a szexuális megkötéseket. Szerinted ha abban az időben fűvel fával lefekszenek az emberek, akkor mi lett volna? Nem volt óvszer, nem volt gyógymód számtalan szexuális betegségre. Tényleg annyira önös érdek, mint állítod? A zsidóknak előírt rituális mosakodások sem a papok önös érdekeit szolgálták, hanem a fertőzések terjedésének veszélyét. Az a baj, hogy úgy nyilatkozol dolgokról, hogy fogalmad sincs az akkori viszonyokról, a tiltások erkölcsön túlmutató hasznosságáról.

2018. szept. 16. 18:28
 13/14 anonim ***** válasza:
11%

És mióta jó bármire is a tiltás?

Az csak olaj a tűzre.Istennek nincs köze a kereszténységhez.Jézusnak inkább, bár ő se gondolta volna hogy az emberek az ő nevében álszenteskednek.

2018. szept. 16. 18:37
 14/14 anonim ***** válasza:

Kérdező!

"Mi motiválja a hívőket abban, hogy elhiggyenek olyanokat, ami egyértelműen nem lehet igaz?"

Mint pl. mi nem lehet egyértelműen igaz?

"...régen szükség volt ezekre a "mondákra" az egyházak részéről, hogy az egyszerű, írástudatlan, buta emberek is megértsék az egyház tanait."

Érdekes hogy az egyház tanai ellen írni-olvasni tudó ember kezdett el kritikát megfogalmazni! S mindezt úgy hogy a kritikája alapját a Szent Írás adta amely sok esetben ellentétben állt az akkori egyház tanaival és ez még napjainkban is érvényes nem is egy dologban! Ezek történelmi tények!

"De ma már az emberek tudnak írni-olvasni, értelmesebbek, műveltebbek, mégis e téren leragadtak, és olyan dolgokban is hisznek, melyek minden józan észnek ellentmondanak."

Én láttam nem egy orvost dohányozni. Szerinted miért dohányoznak? De nem csak orvosok hanem más művelt emberek is ugyan ezt teszik. De az alkohol és drog is kb. ez a kategória. De sokan elfogadják a horoszkópot vagy hisznek a szellemekben - de Istenben már nem, szerintem ez egy kicsit vicces.

Sőt egyszer olvastam hogy egy nő képes volt átszaladni az autópályán az elszökött ölebe miatt. A nő nem élte túl a kutya igen!

De miért kell ez?

2018. szept. 17. 21:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!