Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinek van igaza? Mi lesz velünk?

Kinek van igaza? Mi lesz velünk?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok,és valószínűleg azért visel meg ez az egész,mert 17 éves voltam (tavaly május) amikor elveszítettem anyukám.

Katolikus iskolába járok,de fogalmam sincs mit és miben higyjek. Mi lesz velünk a halál után? Ki tudja ezt? Elmondom őszintén:nem vagyok mintaember. Volt,hogy hazudtam (és nyilván van amit megbántam),sajnos csúnya a szám,sokat viccelődök a vallásokkal,és igen,nem vagyok már kislány. 2 éve van egy barátom,és nagyon szeretem vele.....

Szóval ez most a legtöbb vallás szerint megbocsáthatatlan. De nem gondolom,hogy rossz ember vagyok. Segítőkész vagyok,segítek hajléktalanoknak,rászorulóknak (ha nem pénzben akkor beszélgetéssel....értitek).. De nen tudom nem akarok meghalni. Félek tőle. Ti miben hisztek? És miért hisztek abban?

2018. szept. 11. 19:28
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
56%

Ha komolyan foglalkoztat ez a kérdés, akkor inkább valami jó "szakirodalmat" ajánlanék a témában, mert itt ellepnek az ateista és a szektás térítők. Itt ennél a kérdésnél is látszik, hogy igazából egyik sem különb a másiknál.

"Mi lesz velünk a halál után? Ki tudja ezt?" Őszintén? Az emberek között senki... A halál után egy teljesen más létállapot van, gyakorlatilag mi itt nem tudjuk ezt elképzelni. Úgy kéne valahogy elképzelni, mint egy lelki állapotot: nincs idő, nincs tér. Viszont mivel az embernek csak a teste romlandó, a lelke örök, ezért nem szűnik meg létezni, viszont a halállal kilép a földi korlátokból.

És a "szakirodalom": nyilván elsőként a Szentírás maga - különösen a 4 evangélium, de a páli levelekben is sok utalás van a halál utáni életre. Ezenkívül a Katolikus Katekizmus [link] Itt van online (2. fejezet 11. cikkely, ami neked most hasznos lehet). Illetve nekem nagyon tetszett Székely János püspök atya A hit kapuja c. könyve, ajánlom szeretettel.

2018. szept. 11. 21:38
 12/21 anonim ***** válasza:
56%

Azt mondod, hogy egyházi iskolába jártál (jársz). Gondolom akkor rendelkezel alapokkal már, próbálj arra építkezni.

Szeretteink elvesztése mindig mély fájdalommal jár. Ilyenkor kicsit jobban előtérbe kerül saját múlandóságunk is, ami nem csak téged, de a többséget félelemmel tölti el. Ezen olykor segíthet a hit, az Istenbe és az örök életbe vetett bizalom.

Nem tudom a felsorolt bűnök milyen vallások szerint számítanak megbocsáthatatlannak, de a kereszténység szerint nincs olyan nagy bűn, amit Isten ne lenne képes megbocsátani, ha bűnbánó szívvel fordulunk hozzá.

Az iskoládban bizonyára van pap, fordulj hozzá bizalommal.

2018. szept. 11. 23:30
 13/21 anonim ***** válasza:
7%
Van az a kifejezés, hogy megboldogul, szal csak hazamegy a Mennybe. Azé úgy hívják, hogy oda menj be; miután eldőlt a testruha.
2018. szept. 11. 23:56
 14/21 anonim ***** válasza:
0%
*ott meg ilyen paradicsomi állapotok lehetnek, az összes problémáját meg ami volt, itthagyta, csak nem tudtok egymással beszélgetni; de amúgy őneki meg ott van még egy csomó haver barát ismerős fent az előző életeiből, tehát ő olyankor sokkal életteltelibb, és jobban érzi magát, mint pl idelent bármikor, meg még elevenebb, mint akiket idelent hagyott; ráadásul ott én asszem, hogy lehet, hogy tudhat teleportálni, meg a gondolataival közvetlen teremteni, és ott már nem hat rá a tér meg az idő. És ha pl farigcsálni támad kedve, talán kívánhatja, hogy jelenjen meg neki pl most egy ilyen kis faragóműhely; vagy valami. Szal el van ő. Barátok között van, nem tud megsérülni, mert ő ott csak egy fényfolt, meg amúgyis kellemes hely lehet, olyannak képzelem;és akkor egy nagy tócsa szeretetben úszkál , és ott van Isten, meg Jézus is, meg még angyalok sokan:) Ők ilyen másfajta lények asszem, tehát nem emberi lelkekből lesznek az angyalok:)
2018. szept. 11. 23:59
 15/21 anonim ***** válasza:
88%

1. Teljesen normalis, hogy foglalkoztat a halal.

2. Teljesen normalis, hogy felsz a halaltol.

3. En lattam friss halottakat. Mindegyiknek BÉKÉS volt az arca, nyugodt. Nem volt rajtuk felelem.

4. A vallasok halalhoz valo viszonyarol boven talalsz irodalmat. En most azt emlitem meg, hogy vannak tudosok (idegsebesz professzor, kvantum-fizikus..) akik szerint a tudat az osrobbanaskor keletkezett, mint az ido es a ter, es ezek szerint orok.

2018. szept. 12. 08:39
 16/21 Mansour ***** válasza:
68%

"Csak nagyon sok írás/videó van a neten is,hogy emberek visszatértek a halálból,üzenetet hoztak,beszéltek Istennel stbstb..."

Ezeket mindig nagyon erős fenntartásokkal kell fogadni. Én nem zárom ki, hogy valaki esetleg tényleg valóságos transzcendens élményt él át, de még ha így is van, az élmény értelmezését, sőt már az átélés módját is alapvetően meghatározza az a hitvilág, amiben az illető benne van. És hát nagyon nehéz ezeket az élményeket megkülönböztetni a sima álomtól, vagy álomszerű valóságészleléstől, amit esetleg kómába esett emberek is átélhetnek.

2018. szept. 12. 10:21
 17/21 szenes43 ***** válasza:
Azok akik visszatértek nem a halálból tértek vissza csak egy halálközeli élményből. Az ember mikor feltisztult a tudata és önmagára ébredt hogy ő ember,akkor kezdett gondolkozni arról hogy egyszer ő is meghal. Ez talán ezer évig is eltartott a fejlődés során,nem tudom mivel nem vagyok antropológus. Minden fajtájú nép,nemzet,közösség megalkotta a saját teremtőjét és a helyet ahová halála után távozik. Mennyország,örök vadászmezők,örök paradicsom stb. Én azt vallom hogy az ember megalkotta magának Istent és Isten az emberen keresztül megmutatja Önmagát.
2018. szept. 12. 17:16
 18/21 anonim ***** válasza:

Isten nyugtassa édesanyádat!

Ha teheted, a barátoddal nézd meg a Nosso lar (Otthonunk) c. filmet.

Légy boldog!

2018. szept. 12. 18:28
 19/21 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#Kerdezo

ilyen fitalon miert gondolod, hogy a halaltol kell felned? gondolod 120 evesen is nem akarsz majd meghalni? ha akkor is 18 eves tested lenne, ugy nem?

es mit szeretnel evilagon tenni az egyre hosszabbodo eleteddel?

* mi is megbocsathatatlan? ez alatt azt erted hogy Pokolra jutast, ElKarhozast erdemelsz?

egyedul Isten Itelhet erre el

hogy vallasok igy tartsak-e, lehet, a bunhoz valo ragaszkodas az igazi bun es nem az hogy tudatlansagbol elkovetel valamiket (amikrol még nem gyozodtel meg bizonyosan hogy valoban bunok, es ha igen akkor is mindenkeppen kitartasz melletuk)

* mit takar az hogy vallasokkal viccelodsz? mondj egy peldat

igazabol nem tudom hogy egy atesita is hogyan viccelodhet veluk, altalaban tamadjak oket, vagy nem torodnek veluk, egy hivo (mégha csak felszinesen, tudatalatt is) meg foleg nem tudom milyen vicceket talal ki (pusztan szorakoztatasvol?, azert nem mindegy, mert vallasos viccek is vannak, szoktak melyebb hivok is Bibliai dolgokbol viccet kialakitani, de ez nem a Biblia es a hit kigunyolasara iranyul)

* en szoktam,"viccelodni" de ezek az embereknek szolnak (nem hit vagy vallas ellen hanem epp ertuk - "forditott pszichologia" talan ra egy fogalom?), eppen azert amiert sokan masok is hasznaljak (mindenfele temaban) hogy "felpiszkaljam a tuzet", neha jobb negativ dolgot felvetni, mert erre rengeteg emberben megmozdulhat valami amivel kihozod beloluk a jot, vagy eppen a sokkal rosszabat (valakikbol) ami ezaltal a sokkal jobbat masokbol, vita-generalasnak nevezhesuk

te nalad gondolom nem az emlitettekrol van szo (?)

nincs olyan sok lehetoseg ha minden fo vilagnezetet szambaveszel, tevedni ugyanugy tud a vallason kivuli barmilyen "intezmeny" is, vallasok maguk pedig fo tanitasaikban a tevedesuk kizarjak

* persze a modern sci-fi konteosok vagy nem tudom hogy nevezzem oket, mindenfele abszurditast is elenk hanynak a kepzeletukbol, de oket vallas es tudomany is eliteli, keves van amitol csak tartozkodnak

#5 #Kerdezo

"internetes irasok" es "videok" nem a vallasok

minden vallasnak van SzentIrasa, ezek az IranyAdoak, ha ezeket nem ismered, akkor barki megvezet barmivel, rengeteg "hamis profeta" ir es keszit videot, ezek szamodra lelki hitrombolokent mukodnek inkabb (illetve tevutra, ezoteriaba terelokent - amiktol tavol kell(ene) tartanod magad), pedig epp ellenkezo miatt foglalkozhatsz veluk, "sajnos" ismerned kell az egyszeru, alapveto Isteni Tanitasokat,

* ezeket persze leirhassak (tomoritve, magyarazva) Igaz Hivok is es keszithetnek videot eloadast is rola, de azert megis jobb, ha magat az eredetit olvasod el (a SzentIrasok nem olyanok hogy "á mar olvastam vagy, mar elegszer olvastam" - ezeket eleted vegeig kell olvasnod amikor csak teheted - es foganatja is kell(ene) hogy legyen)

de te nem ilyen mediakat (vallasos) kerestel hanem "bulvar" mediat

es Kerdezo:

"mind?" honan tudjuk mikrol is van szo, meg egyet sem tudunk csak altalanos par szot roluk

placebo? es ez problema lenne? tegyuk fel hogy egy korty viztol boldogga valsz hosszu idore, akkor inkabb nem teszed, mert hatha csak bekepzeled magadnak? es Krisztus Vizetol orokke boldog lehetsz (ha nem "torlod le magadrol")

visszaterve: olyan szempontbol igaza van hogy miert is erdekel mi lesz veled? csak azert lennel jo, hogy ne legyen rossz szamodra? es ha nem lesz rossz szamodra, akkor inkabb rossz leszel?

Isten még igy is letezik ha konyortelen szemelytelennek tekinted is es ha nem nezevezed Istennek, amit mondhatni jol es helyesen teszel, de csak termeszetfeletti szempontbol, materialisbol Isten=Materia (azzal ha ezt nem fogadjak el termeszetfeletti Isten letet "igazoljak" - a hituket Benne) az egy bugyutasag hogy nem kell ra tobb fogalom, mivel a fogalom adott jelentesen van a hangsuly

* de miert is elnek azok akik eppen igy gondolkodnak ahogy te? egyeni-szemelyuk szempontjabol miert szamit hogy eljenek? maga az elet ketsegbe vonodik - nem pedig az hogy jol vagy rosszul eljenek-e

ilyen vilagnezet szerint az osszeallt szemelyisegre semmi szukseg nincsen (egyre sem, tehat "fajtarsai" egyikere sem), igaz evolucios alapon az anyag maga kenyszeriti abba hogy ragaszkodjon az eletehez

* de ha erre a felfogasra kepes eljutni (hogy minden ertelmetlen), akkor miert torodik azzal hogy eljen es meghozza, hogy boldogan eljen? ebben a vilagkepben sincs az onzesre semmi ok, mivel evolucio altal eljutott addig az ember hogy rajott az onzesnek sincs semmi ertelme, nem kell boldognak lennie, az elettel torodnie, nincsen igazi egoja sem (hogy lehet egoista tehat?)

* maga a halal is mit szamit? a haldoklas erzesei is csak fizikai-kemiai folyamatok, nincs jelentoseguk, igy annak sem hogy "nem leanyalom", miert szamit a bonyolultabb idegrendszer, az osszetettebb eloleny?

az ember fejletlenebb vagy fejlettebb mint egy allat? akkor miert felne? miert torodne halal hogy "nem leanyalom", es hogy kell "tullepni" rajta ha még nem tortent meg?

* sajnos hit nelkul a tapasztalat, a tudomany azt mutatja hogy csak test van ami "porbol lett es porra lesz" es a testbol alakul ki a tudat - #16-nal nem ertheto "tudat" alatt mit is kell erteni a lelkeket? (valalkik Istent tartjak "Tudatnak")

es tudomanyos elmeletek, feltetelezesek hol vannak ezekrol? mert igazan erdemes lett volna linkelni forrasokat, pusztan hogy ok ebben hisznek az forditott dolog lenyegtelene valik hogy tudosok-e, hiszen ilyen ezoterikus elmelet-hit nelkul is vannak hagyomanyos hivo tesita, kereszteny tudosok is

#9 +1

Kerdezo Istennek Onkent, Orommel kell megfelelned, eroszakkal, gorcsosen nem jo es eppen ellenkezo hatast valthat ki

miert a keresztenyseg nem vallas? hogyan tudnal az OromHirrol az Evangeliumrol, ha nem lettek volna hivok vagyis vallasosak akik tovabb adtak a kapott Tanitast?

miert teritették az embereket ha magatol Istentol mindeki megkapna kozvetlenul a hitet es tanitasait?

* mas vallasok erositik a keresztenyeget es nem gyengitik, es azokat is erositi a keresztenyseg

bar itt csak kihangsulyoztam, de minden vallas a masikat oda-vissza - hogy ezt sokan mashogy tartjak azzal onmaguknak es vallasuknak, hituknek artanak

* valaki szerint helyesebb nem a sajat vallasukat gyakorlni hanem a masik vallasat rombolni? ez miben segiti sajat vallasat es hitet? - ha mas vallas gyengitesere pazaroljak az erejuket azzal a sajat vallasuk is gyengitik, ha viszont erositesere azzal sajatjuk is erositik

* "ugy tegyetek ahogyan veletek is szeretnetek hogy tegyenek" - a vallasi osszefogas senkinek nincs karara ettol meg nem kell atvenni semmit amit helytelenitenek, a vallasoknak a vilagi dolgokkal (ellen) kell kuzdenie, nem egymassal - minden hivonek ez termeszetes kellene hogy legyen

#15 +1

akinek nincs, keves vagy ellentetes (negativ) a hite az valoban félelemmel telhet meg

a tesita ezert Isten hitét erositi

egy atesita pedig az ego-hitét, anti-isten hitét vagy tudomany hitét es hasonlokat

megha maskent is nevezi mint hit, merthogy valakik magat a hitet is ellenzik mint "fogalmat"

#11 +1

igazabol tenyleg erdekes hogyha katolikus iskolaba jarsz akkor a 4 Evangeliumot miert nem olvastad eddig tobbszor is

es ha olvastad miert nem adott hitet?

placeborol még annyit mint hasonlot irtam fentebb is hogy hinni erdek nelkul kellene,

hiszen az Igazi Szeretenek, Valodi Onzetlensegnek nincs erdeke, nem lesi a jutalmat, a szenvedest is Orommel fogadja ha Jot tehet (vele, kozben), es mert Hihet, Remelhet

kerdezted miben hiszek, Istenben az Ö Gondviselo Onzetlen Szereteteben

es kerdezted miert hiszek amiben? gondolom atesitak szerint valoszinu azert hogy OrokKarhozatra jussak, mivel sok bunhoz tudatosan ragaszkodom, megbanas nelkul - elfogadom az Iteletet, a Pokolt, OrokGyotrelmet, ha ezt fogom erdemelni

* "a hit az hit", de hiten tul meggyozodesem is van Istenrol (ettol meg altalaban tavol vagyok Tole, Ö hiaba van kozel hozzam) nagyon is meggyozodotten hiszek a Pokolban is (megha "ket föfélében" (OrokHalal es OrokKin) is bar aki Elet Szereto annak egyik sem lehet celja, es nem az ember valaszt kozuluk az Iteletkor - valasztasokra eleteben van lehetosege az embernek)

* igy az atesita szemleletet nem tarthatom sajatomnak hogy "nincs" es mellesleg soha nem is tartottam es nem is fogom

"halalban pedig nincs elet"

ateista is meggyozodotten, bizonyosan hisz abban hogy egyszeri elete utan semmive valik, ez lenyegeben nem kulonbozik sok vallasos (kereszteny is) hittol, felfogastol egyedul (nem egy lehetosegnek) orokhalalnak kepzeli el a Pokolt

* en ezt a Kegyelmet aligha erdemlem ki, azert egy fokkal masabb, "jobb" Karhozat az ilyen ateista-keppel osszhangban levo, feltetelezem sokan az orokgyotrelem létét ezert tagadjak es vele egyutt minden mast is, mert oda vágyók nem sokan vannak, de sajnos ilyenek is leteznek (en vagyammal nem oda acsingozok, de tetteimmel amik gondolataimtol fuggnek megis: "oda vergodom mint a partravetett hal, aki lat egy godrot es azt hiszi viz van az aljan, mikozben láva" (mivel tuzhanyo krater) - ez egyaltalan nem ellentetes azzal hogy OrokGyotrelmes Karhozatot Valosagosnak tartom, hanem azt a tevhitet Remelem hogy BunBanat nelkul is Kegyelmet kapok - hogy miert azt nem tudom, bunok tetezese miatt gondolom)

kerdest nem kovetem figyelemmel, Privatban aki gondolja

Xy4

2018. szept. 14. 10:47
 20/21 KZitus ***** válasza:

Szia

Elnézésedet kérem, rossz linket küldtem a 3-as hszólásomban:-(

2018. szept. 17. 19:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!