Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A kereszténység (legalább is...

A kereszténység (legalább is a katolikus és ortodox) tele van iszlám-szerű szigorú rituálékkal és megkötésekkel, ezeket manapság átlag hívőknek nem kötelező tartani, csak a szerzeteseknek. Miért?

Figyelt kérdés

-Az iszlámban napi ötször kell imádkozni. A katolikusoknál és ortodoxoknál is ott vannak az Imaórák Liturgiái, amik hasonló, különböző napszakokban elmondandó imák, ezeket azonban nem kötelező minden kereszténynek mindig mondania

-A muszlimoknak joga van a mecsetből imakor kizárni a nem-igaz hívőket. Ortodoxoknál és Görög Katolikusoknál (Nem tudom a rómaiaknál van-e ilyen) a Szentáldozás előtt a pap elkiáltja magát, hogy "Az ajtókat, az ajtókat!" elvileg ilyenkor minden más vallásúnak és katekumennek (aki még nem volt elsőáldozó és elsőgyónó) el kéne hagynia a templomot és két őrnek belülről bekulcsolni és bereteszelni az ajtókat, mégse látom, hogy bármelyik templomban csinálnák

-Az mecseteket úgy építik, hogy az ajtóval szemben előrefelé legyen a mihráb, ami mindig Mekka felé néz, a híveknek is arrafelé kell imádkoznia. A katolikus és ortodox templomokat is úgy építik, hogy az oltár mindig Kelet felé nézzen és elvileg a keresztényeknek is mindig Kelet felé fordulva kellene imádkoznia, ez mégsincs előírva manapság pl. otthoni imádkozáskor

-Az iszlámban menstruáló nő és előző éjjel magömlött férfi nem mehet másnap a mecsetbe, és a következő mecsetlátogatás előtt meg kell tisztálkodniuk, addig tisztátalan állapotban vannak. Elvileg a katolikusoknál és az ortodoxoknál is így van, legalábbis ilyen tisztátalan állapotban nem vehetnek szentáldozatot és nem gyónhatnak, mégsem tartatják ezt be manapság.

-Böjtkor létezik egy olyan szigorú böjtfegyelem is, legalábbis Hamvazószerda és Húsvét közötti Szerdákon és Péntekeken, hogy egy nagy csak egyszer szabad enni kenyeret, és inni vizet, ez a Ramadán szigorúságára hasonlít, manapság nagyrészt csak görög szigeteken és más elzárt helyeken élő ortodox szerzetesek tartják

Szerintetek miért van az, hogy a hagyományos kereszténység is tele van ilyen "iszlám-szerű" szabályokkal, de manapság ezeket az átlag hívőnek nem annyira muszáj betartania, mint az iszlámban?

2018. aug. 31. 17:13
1 2
 11/18 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
23%

azt hianyolod hogy nem eleg szigoruak a "nyugati" vallasok, illetve a kereszteny egyhaz?

masok epp meg ezeket is szigorunak tartjak

nem tudom hogy megy a kozelkeleten de biztos hogy rengetegen nem tartjak be ott sem es biztos vannak helyek ahol ez hivatalossa is van teve engedelyezve, vagyis lazabra vettek angyeplot

nem olvastam el mindent csak atfutottam

de ezeket kepmutato vagy meginkabb kenyszeredett modon is lehet tenni

Ketelkedem hogy ezt az iszlam Allah altal elfogadottnak tartana

azt nem tudom mennyire tartja karhozatra erdemesnek a helyesen onzetlenul eloket akik nem onzetlenek Istenfele vagyis az alap vallasi elvarasokat viszont nem tartjak be

2018. szept. 1. 09:35
 12/18 anonim ***** válasza:

Azért nem muszáj betartania a hétköznapi híveknek, mert Európában lezajlott egy szekularizációs folyamat, a vallásosság eléggé visszaszorult és ehhez az egyházak is igazodnak, nem akarnak túlságosan belekötni az emberek mindennapi életébe. A minimumot várják el, hiszen a magukat vallásosnak vallók is kevésbé vallásosak, mint valamikor.

Az iszlámban viszont ez a mélyreható folyamat nem zajlott le ilyen szinten, így ott az emberek komolyabban tartják magukat az ilyesfajta előírásokhoz.

Másrészt, pedig míg a kereszténységnek nem kötelező és elengedhetetlen részei a rituális előírások, addig az iszlámban ezek közvetlen mohamedi parancsok, a vallásgyakorlás központi részéhez tartoznak. Így nem is igazán lehet elhagyni őket.

2018. szept. 1. 12:38
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Először is, a kereszténység régebbi, mint az iszlám és az itt leírt szokások maguk is. A szerzetesek napi zsolozsmája, amit te az iszlám napi ötszöri imához hasonlítottál régebbi, mint maga az iszlám. Szent Benedek 530-ban megalapítja az első nyugati szerzetesrendet, aminek a regulája már tartalmazza a imaórákat. Keleten Nagy Szent Bazil a IV. században már szerzetesközösséget alapít. Mohamed futása meg 622-ben volt...

Sem a katolikusoknál, sem az ortodoxoknál nincs ilyen, hogy bármilyen egészségügyi állapotra hivatkozva nem veheti valaki magához a Legszentebb Eucharisztiát. Soha nem is volt ilyen, legalább is általánosan előírva a Katolikus Egyház nem írt soha ilyet.

A keletelésnek semmi köze az iszlámhoz és Mekkához (ők ezért építik így a mecseteket). A kereszténységben ősi hagyomány, hogy azért fordultak kelet felé, mert egyfelől a felkelő Nap Krisztus szimbóluma, másfelől emiatt onnan várták Krisztus 2. eljövetelét.

A böjt zsidó hagyomány is. Sőt, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy minden világvallásban megtalálható.

"Fordítva, az iszlám vette át őket a korai ortodox kereszténységből." vs. "a hagyományos kereszténység is tele van ilyen "iszlám-szerű" szabályokkal"

Most ki vette át kitől??? :D

Keresztényként egyébként én nem gondolom úgy sem, hogy az iszlám vette át tőlünk, mert ők fiatalabb vallás. Természetesen a zsidó, az iszlám és a keresztény vallások hatottak egymásra, vannak közös gyökerek is, de nem kell ilyen feketén-fehéren látni.

2018. szept. 1. 15:16
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

"De ezzel magad is elismered azt, tudatos Krisztus melletti döntéssel is el lehet hagyni a Krisztus hitet"

Miért ne lehetne, Júdás is megtette, tehát a Bibliában is van rá példa.

"és ez az embertelen viselkedés volt az, ami feldühítette Nérót a katasztrófa közepette. Így máris másképp néznek ki a helyzet"

Na ehhez sokat nem tudok hozzáfűzni. Legalább is az álláspontodhoz, miszerint teljesen rendjén van keresztények tízezreinek meggyilkolása, mert mondjuk egy katasztrófához másként álltak hozzá, mint az elvárnánk. Igazi mohamedán hozzáállás, le se tagadhatnád a vallásodat.

Egyébként nem kell minden ökörséget bevenni, nincs ilyen történelmi forrás ami alátámasztaná hozsannázós mesédet.

"Másrészt, meg senki sem kényszeríti a keresztényeket arra, hogy mártírhalált haljanak manapság."

Így van, át is térhetnek mohamedán hitre és akkor túlélik, nincsenek kényszerítve valóban, hiszen van választásuk... Sajnos nem is elvétve vannak ilyen esetek, mert az afrikai iszlamizációban előszeretettel használják.

"Egyrészt dicsőséges lehet, másrészt hiábavaló bizonyos esetekben, és ha valaki így lesz mártír, az áldozata ellenére elkárhozik."

Úgy látom, hogy hiszel valami istenségben, de talán magad vagy isten, hogy te döntöd el ki üdvözül vagy kárhozik el? Én ezt a döntést meghagynám Isten kezében engedelmeddel.

2018. szept. 1. 16:45
 15/18 anonim ***** válasza:
4%

"Kevered a dolgokat. Attól, hogy megkereszteltek téged újszülöttként, még nem voltál keresztény. Tehát nem kellett ott hagynod semmit. Erősen kétlem, hogy bármelyik valóban keresztény csatlakozna egy antikrisztusi valláshoz."

Ha választanom kellene hogy melyik az antikrisztusi vallás akkor a keresztényt mondanám. Biblia tele van tömegmészárlással, gyilkossággal, gyerekek megrontáséval. Keresztényekkel pedig csak rossz tapasztalataim voltak.

Nagyon sok keresztény lesz muszlim, mert felismerik hogy az iszlám az igaz vallás. Nekem hiába is próbálod magyarázni. Ami nem ment a papoknak, neked sem fog.

2018. szept. 1. 17:28
 16/18 anonim ***** válasza:
32%

"Így van, át is térhetnek mohamedán hitre és akkor túlélik, nincsenek kényszerítve valóban, hiszen van választásuk... Sajnos nem is elvétve vannak ilyen esetek, mert az afrikai iszlamizációban előszeretettel használják."

Először is nincs olyan mohamedán hit. Iszlám van. Szánalmas keresztények részéről hogy úgy próbálják beállítani, mintha az áttért keresztények valójában erőszakkal lettek volna rákényszerítve az iszlám vallásra.Valójában nincs semmiféle kényszer. Az iszlámra térnek át legtöbben a világon. Legtöbb keresztény pedig csak papíron az. Valójában csak annak vallja magát, de alig van köze a valláshoz.

2018. szept. 1. 17:57
 17/18 anonim ***** válasza:

Mi van? Nemcsak a szerzetesek tartják be hanem minden ortodox. Nálunk Nagyváradon betartják. Légyen ima, böjt, templomba járás, mindet betöltik.

Mi reformátusok tudjátok mikor megyünk templomba? Kereszteles, konfirmalasi, esküvő ha nem egy katolikus templomba csináljuk de oda is csak akkor megyünk és a temetés, a többit rá se nézünk a templomra. De ortodoxoknal.rs katolikusoknal súlyos bűnnek számít ha nem jársz templomba amit meg kell gyonni.

2021. szept. 19. 08:14
 18/18 anonim ***** válasza:

Azt mondják hogy az ajtókat az ajtókat de én reformatusként még sose mentem ki a templomból😃😃.

Dehogy kell kimenni mikor az Ajtókat mondják?? Hogy mennél ki? Le kell térdelni rögtön és mondani a Hiszekegyet,nem tudsz kimenni sehogy sem. Az Ajtókat azért mondják mert akkor megnyitják az oltárt és arra mondják hogy ajtók ajtók mert az az emberi elnét jelképezi és bölcsen valljuk hitet. Nehogy elhidd hogy ki kell menni!!! Én minden ortodox litirgiat végignéztem mint református, illetve dehogy végignéztem hanem keresztet vetettem. Azt nem lehet kihagyni mert kinézik. Ha 1 vagy 2 ketesztvetest kihagyom a diacon rám.nez és int hogy vessék keresztet vagy akár alap, és 1 vagy 2 ketesztvetest kihagyása ről van szó. Gondolom mi lenne ha mindet kihagynám....

2021. szept. 19. 08:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!