A zsidók mit csinálnak karácsonykor?
A legtöbb más vallású ember ilyenkor általában szabadságon van, otthon a családjával ünnepel. Fát állítanak, nagyokat zabálnak, általában semmi nincs nyitva és a tv-ben is vígjátékok és mesék mennek reggeltől estig.
A zsidók ez alatt mit csinálnak? Csak elvannak, punnyadnak három napig?
"mégsem csinálok mást karácsonykor"
Nem is állítasz fát, nincs ajándékozás, nincs karácsonyi vacsora, semmi?
Én sem vagyok vallásos, de azért a karácsonyt tartjuk. Húsvétkor is van tojásfestés, sonkafőzés, stb.
Kevered.
Ha megírod, hogyan kell nyári almából körte-befőttet csinálni, megírom, mit csinálnak a zsidók, a muszlimok és a buddhisták egy keresztény ünnepen!
Érdekes kérdés. Nagy általánosságban azt mondanám, hogy ahány ház, annyi szokás. Van aki valóban csak punnyad 3 napig, mint pl én tavaly, nem volt lehetőségem hazautazni, így nem tudtam régi szokásomhoz híven meglátogatni a szüleimet. Az én vallásos elképzeléseimbe nem fér bele, hogy fát állítsak, különleges vacsorát főzzek, így szimplán élveztem, hogy 3 napig nem kell sehova menni, és jó a tv műsor.
Vannak családok, ahol vallástól függetlenül állítanak fát, ezek általában nem túl vallásos családok.
Amerikában terjedt el az utóbbi években egy érdekes szokás, sok zsidó család szenteste a kínai étteremben vacsorázik (más nem nagyon van ugyanis nyitva).
Az ultra-ortodoxoknál van 1-2 speciális szokás ilyenkor, pl tilos karácsonykor Tórát tanulni (náluk ez amúgy napi tevékenység). Az ideológiai magyarázat erre az, hogy úgy tartják, a Messiás eljövetele a tóratanulással van összefüggésben. Na most, ha pont karácsonykor jönne, a keresztények azt mondhatnák, hogy az ő kedvükért jött, ezért ezen a napon biztos ami sicher alapon nincs tanulás. A valódi ok azonban ennél sokkal gyakorlatiasabb, és az 1800-as évekre vezethető vissza. Azokban az országokban, ahol a mai ultra-ortodox zsidók felmenői éltek (mai Lengyelország, Ukrajna, Oroszország) szomorú "hagyománnyá" vált, hogy szenteste a zsinagógából hazatartó zsidókat részeg keresztény fiatalok megtámadták, sokukat meg is öltek, amolyan bosszú gyanánt Jézus kereszthaláláért. Ezért a korabeli rabbik betiltották ezen a napon a tanulást, így mindenki biztonságban otthon maradt a 4 fal között, és nem volt balhé. Ez a gyakorlati ok mára nyilván okafogyottá vált, és feledésbe is merült, a hagyomány viszont megmaradt, csak kapott egy új magyarázatot. Sok ultraortodox családban, mivel ugye semmi teendő nincs, ilyenkor szokták egész évre letépkedni a WC papírt, mivel szombaton az ő köreikben ez is munkának számít, és ezért tilos.
"Azokban az országokban, ahol a mai ultra-ortodox zsidók felmenői éltek (mai Lengyelország, Ukrajna, Oroszország) szomorú "hagyománnyá" vált, hogy szenteste a zsinagógából hazatartó zsidókat részeg keresztény fiatalok megtámadták, sokukat meg is öltek, amolyan bosszú gyanánt Jézus kereszthaláláért. "
"Sok ultraortodox családban, mivel ugye semmi teendő nincs, ilyenkor szokták egész évre letépkedni a WC papírt, mivel szombaton az ő köreikben ez is munkának számít, és ezért tilos."
Hm... Nem mondom, (és akkor még a zsidóság tartja a keresztényeket antiszemitáknak?) :)
Mi ez, ha nem színtiszta rasszizmus, amely a Wc papírt és az állítólagos "részeg"? keresztény? gyilkosságot? összefüggésbe hozza az egyik legszentebb keresztény ünnepel? Szomorú, hogy vannak akik ilyen mélységekbe képesek süllyedni... :(
Tehát a békés védekezés egy eredetileg nagyon reális fizikai fenyegetés ellen rasszizmus lenne? Érdekes feltételezés. Arra fel voltam készülve, hogy a modern ideológiai magyarázat (a "nehogymá' pont karácsonykor jöjjön a Messiás") valakinél kiveri a biztosítékot, ha már feltétlenül keresünk valamit, amit keresztény ellenességként is fel lehet fogni, ez tökéletes lenne. De hogy pont a gyakorlati indok fájjon valakinek ennyire...? Ez tényleg őszintén meglep. Persze értem hogy mire célzol: "Keresztény nem lehet sem részeges, sem gyilkos, sem másfajta bűnöző, ha pedig mégis, akkor az csak álkeresztény." Ez a fajta érvelés minden általam ismert vallásban előfordul, legyen az keresztény, zsidó, muszlim, stb... Személy szerint nagyon károsnak tartom, mert így eleve lehetetlenné válik a felelősségvállalás. Egy vallásközösség lényege, hogy felelősek vagyunk azért, amit az egyes tagjaink a hétköznapokban művelnek. Kötelesek vagyunk fellépni tagjaink esetleges rossz cselekedetei ellen, és tanítani őket a helyes szellemíségre. Ha szimplán elintézzük annyival, hogy azok nem is tartoznak hozzánk, akkor kizárjuk a lehetőségét is, hogy ezen kötelességünknek eleget tegyünk.
Az amiről te (és sok más keresztény, zsidó, muszlim, stb...) beszélsz, egy ideális állapot, amelynek az elérése érdekében követünk ilyen-olyan vallásokat. Ha már elértük volna ezt az ideális állapotot, nem lenne szükség sem vallásra, sem vallásközösségre, sem vallási vezetőkre. Ez az állapot a keresztények szerint Jézus 2. eljövetelével, a zsidók szerint a Messiás eljövetelével, a siíták szerint a nem-tudom-hanyadik imám visszatértével fog bekövetkezni. Addig viszont nekünk kell egymásért felelősséget vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!