Szoktatok imádkozni a meg nem születettekért?
12# Az a baj, hogy a Vallás kategóriában csak olyat olvasni, hogy így meg úgy imádkozott, de nem történt semmi. Szinte senki sem csinálja vagy mindkettőt, vagy a segítést.
A kérdező válasza viszont tényleg érdekel, hogy ő tett-e bármi érdemlegeset, hogy segítse a nehéz sorsú gyerekeket, azok helyett, akik nem is élnek (így segíteni nem tudja őket).
Ez sajnos néhány felekezet teológiájának egyenes következménye. Csak azt hajtogatják, hogy "Uram, Uram!", de megfeledkeznek az irgalmasság cselekedeteiről. Pedig az Írás is mondja, hogy cselekedet nélkül a hit halott. Ezért nem sokat ér, ha imádkozunk, de nem akarunk tenni. A kettőt egyszerre kell.
Ezért lenne helyes, ha a kérdező is ima mellett (bár ez esetben ima helyett is lehet, mert a meg nem született csecsemők nem vétkeztek, hogy imádkozni kéne üdvösségükért) tenni is próbálna. Egyébként van sok ilyen keresztény kezdeményezés. Jó ha, ha van egy kereszténynek szívéhez közel álló probléma, amikor tenni is megpróbál a probléma ellen.
Kicsit más téma, de a nélkülözőknek se tudunk mindenkinek adni, még ha szeretnénk se. De ha tenni akarunk, akkor kiválaszthatunk egy-két családot (vagy most mindegy, hogy család-e), akin megpróbálunk lehetőségünkhöz mérten segíteni. Tehát el lehet köteleződni jobban egy-egy ügy mellett.
"Nincs ezzel a gondolattal baj, csak mivel szubjektív megítélés kérdése, hogy egy osztódni kezdő zigóta mikortól lesz teljes értékű emberi életnek tekinthető, a te egyéni véleményed alapján még nem lesz gyilkosság a dolog."
Ez nem az én egyéni véleményem, egy pár milliárdan még ezt így gondoljuk... Az viszont a te szubjektív döntésed, hogy egyetértesz-e vagy sem. Ha kirabolsz egy bankot és te helyesnek ítéled, az is a te szubjektív megítélésed, de ettől még kárt okoztál és bűn marad...
"Kérdező, neked jó sok szabadidőd lehet.
Imádkozás helyett elmentél egyszer is egy árvaházba felolvasni a gyerekeknek, vagy adományoztál nekik ruhát, ételeket, játékokat?"
Miből gondolod, hogy az ima és a jó cselekedetek kizárják egymást? Miért feltételezed így ismeretlenül, hogy nem segít a kérdező?
"Ez nem az én egyéni véleményem, egy pár milliárdan még ezt így gondoljuk"
Egyrészt a pár milliárd erős túlzás. Ha a többség úgy gondolná, mint te, akkor tiltva lenne az abortusz. Mivel az erkölcsöt a többség által elfogadott társadalmi norma szabja meg.
Másrészt ez nem egy objektív dolog, mindenkinek a szubjektív véleménye hogy ő hol húzna határt ahonnan kezdve már teljes értékű emberként kezel egy magzatot.
Én most szégyellem magam, mert anyuéknak mindig azt mondom felnőtt fejjel, hogy ilyen xar világba miért szültetek meg. És ők csak annyit mondanak, hogy csak jöttél...
Úgyhogy ha nem születtem volna meg, megnyugtatlak, hogy nem kell bűntudatot érezned irántam, hogy nem születtem volna meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!