Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívő keresztyének! Ti mit...

Hívő keresztyének! Ti mit gondoltok az alábbi tanulmányról?

Figyelt kérdés

Az alábbi tanulmányról van szó:

[link]

Azzal egyetértek, hogy a keleti vallások részeként gyakorolni a meditációt, és az idegen istenségeket hívni nem helyes, sőt veszélyes.

De nem szélsőséges az a nézet, mi szerint a valláshoz nem kötött, egyszerű relaxáció mögött is a gonosz és okkult erőket sejteni?

Ezek alapján egy keresztyén még pszichoterápián se vehetne részt, ahol elcsendesedéssel, relaxációval próbálják oldani a szorongást és a stresszt?

2018. aug. 2. 15:41
 1/8 A kérdező kommentje:

Természetesen a keleti vallások meditációi mellett az agykontrollt is elutasítom.

De a pihentető relaxációt, amit pszichológusok is alkalmaznak, azt nem. Ez a része érdekel a tanulmánynak.

2018. aug. 2. 15:45
 2/8 anonim ***** válasza:
69%

Annyit gondolok hogy sajnos sokan vannak olyan begyepesedett agyú hívők, akiknek fogalmuk sincs a való világról, és nem is akarják hogy fogalmuk legyen róla, hanem mindent ami kicsit is idegen vagy nem tetszik nekik, azt beskatulyázzák okkultnak meg sátáninak.

Addig mondjuk még rendben is lenne a dolog, amíg valaki otthon a négy fal között ücsörög a boldog tudatlanságban. Az viszont sokat árt a vallásnak amikor az ilyen hívők nyíltan hirdetik ezeket a szélsőséges nézeteiket.

2018. aug. 2. 16:21
 3/8 A nép hiteője ***** válasza:
7%

minden modosult tudatallapotot eloidezo modszer amely NEM kereszteny alqpokon nyugszik, ezoterikus. Ide tartozik a relaxacio es meditacio minden fajtaja.

Van ennek altudomany resze is, ami szerintuk "tudomanyos", de azok os ugyanazokrq az osi animista vagy keleti vallasos technikara epulnek.

A Biblia sehol nem emlit ilyen gyakorlatokat, csak elmelkedesrol beszel amit Isten igejevel kell osszekapcsolni.

Meg a rozsafuzer is egy ilyen ezoterikus mantra ugyhogy ne csodalkozzon senki ha a katolikusok nem elnezobbek ezzel. xd

2018. aug. 2. 16:22
 4/8 anonim ***** válasza:
69%

Ha jól látom akkor nem pszichoterápiáról szól a szöveg, hanem ezoterikus / new ages dolgokról.

Nem gondolom hogy egy ezoterikus meditációszerűség egyenes úton démoni megszállottságot okoz, én csak simán hülyeségnek tartom az ilyeneket.

2018. aug. 2. 16:32
 5/8 anonim ***** válasza:
29%

Isten a szavában, mindenre ad tanácsot. Arra is, hogy ne figyeljünk az emberektől jövő magasröptű "tudásokra" ami az emberek elemi dolgai szerint és nem Isten szerint vannak.

Az tény, hogy sok ilyen "tanulmány" mögött is vannak démoni ráhatások, ezért kell tisztában lenni Isten szavában leírt igazságokkal, hogy ki tudjuk szűrni azt ami elvonná a figyelmünket a valóságtól.

(Kolosszé 2:8) 8 Vigyázzatok: valaki még netán zsákmányul ejt titeket a filozófia és üres megtévesztés által, ami emberek hagyománya szerint, a világ elemi dolgai szerint, és nem Krisztus szerint való;

2018. aug. 2. 16:47
 6/8 anonim ***** válasza:
77%

Ha nem gond, nem olvastam el, ezért csak azon felvetésekre reagálok, amiket írtál.

"Azzal egyetértek, hogy a keleti vallások részeként gyakorolni a meditációt, és az idegen istenségeket hívni nem helyes, sőt veszélyes."

Azon lehet vitatkkozni, hogy mennyire helyes a meditáció, bár ha itt tartunk, miért ne lehetne valami keresztény verzióját alkalmazni?

De mitől lenne veszélyes? Nem léteznek idegen istenek, hitem szerint csak egy Isten létezik. Ami nem létezik, az miként lehet veszélyes?

"De nem szélsőséges az a nézet, mi szerint a valláshoz nem kötött, egyszerű relaxáció mögött is a gonosz és okkult erőket sejteni?"

Természetesen szélsőséges nézet és hülyeség is.

"Ezek alapján egy keresztyén még pszichoterápián se vehetne részt, ahol elcsendesedéssel, relaxációval próbálják oldani a szorongást és a stresszt?"

Ezek alapján valójában nem. De miért kéne nekünk egyes szekták szélsőséges nézeteihez alkalmazkodni? A Biblia tiltja a relaxációt? Ha nem, miért akarják mások tiltani?

2018. aug. 2. 18:30
 7/8 munyamunya ***** válasza:
16%

Kedves kérdező!

A szellemi szférának bizony vannak istenfélő és Istennel ellenséges lakói is, ezt szem előtt kell tartani, ha az ember az oda nyíló ajtókat feszegeti. Nem sejtés, hanem valóság a Felkent minden, démontól szabadító gyógyítása. Ezek az erők nem néznek arra, hogy az ember épp milyen célból meditálgat, hiába gondolod te, hogy csak a szorongásodat oldod éppen, nekik ez ugyanolyan kapcsolatfelvételi lehetőség - hiszen kinyitod a szellemed - mint egy indiai mantrázás. Ugyan mi tartaná vissza az eleve gonoszságra igyekvőket, talán a te saját kis véleményed arról, hogy hogyan működik a szellemvilág? Hogy te "egyszerűen relaxálsz"? Ezzel pont meg is könnyíted a megtévesztést és a becsapást.

Másfelől pedig az Írásban mindig azt látjuk, hogy a szentek egyedül Istenben keresnek megoldást mindenre. Semmi másra nincs szükség, az Örökkévaló a Felkentben mindennel megajándékozott minket; kihez is mehetnénk, hol van az örök élet beszéde? Az Isten szíve szerinti király, Dávid is így beszél:

""Csak Istenben nyugoszik meg lelkem; tőle van az én szabadulásom. Csak ő az én kősziklám és szabadulásom; ő az én oltalmam, azért nem rendülök meg felettébb.""

Egy másik zsoltáros pedig erre tanít:

""Aki a Felségesnek rejtekében lakozik, a Mindenhatónak árnyékában nyugoszik az. Azt mondom az Úrnak: Én oltalmam, váram, Istenem ő benne bízom! Mert ő szabadít meg téged a madarásznak tőréből, a veszedelmes dögvésztől. Tollaival fedez be téged, és szárnyai alatt lészen oltalmad; paizs és pánczél az ő hűsége. NEM FÉLHETSZ az éjszakai ijesztéstől, a repülő nyíltól nappal; A dögvésztől, a mely a homályban jár; a döghaláltól, a mely délben pusztít. Elesnek mellőled ezeren, és jobb kezed felől tízezeren; és hozzád nem is közelít. Bizony szemeiddel nézed és meglátod a gonoszoknak megbüntetését! Mert azt mondtad te: Az Úr az én oltalmam; a Felségest választottad a te hajlékoddá: Nem illet téged a veszedelem, és csapás nem közelget a sátorodhoz; Mert az ő angyalainak parancsolt felőled, hogy őrizzenek téged minden útadban. Kézen hordoznak téged, hogy meg ne üssed lábadat a kőbe. Oroszlánon és áspiskígyón jársz, megtaposod az oroszlánkölyköt és a sárkányt. Mivelhogy ragaszkodik hozzám, megszabadítom őt, felmagasztalom őt, mert ismeri az én nevemet! SEGÍTSÉGÜL HÍV engem, ezért meghallgatom őt; VELE VAGYOK háborúságában: megmentem és megdicsőítem őt. Hosszú élettel elégítem meg őt, és megmutatom néki az én szabadításomat.""

Az istenfélelem, a hit/hűség nem más, mint rendíthetetlen bizalom az Örökkévalóban minden dolgunkkal kapcsolatban. Az nem megy, hogy vallásoskodom, hiszegetek, olvasgatok, de azért a kis lelkivilágom ápolgatását a magam kezébe veszem. Vagy az Istené vagyok, vagy nem. A pszihoterápia azoknak való, akiknek nincs senkijük a mennyekben.

2018. aug. 2. 18:55
 8/8 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Elkezdtem elolvasni a tanulmányt. A 22. oldalig leírtakról nem kívánok nyilatkozni, az írójának hitét tükrözi.

Onnantól kezdve az írása teljesen szakmaiatlan, nem tartalmazza azokat a definíciókat, ami miatt egy ilyen írás minimálisan is komolyan vehető lehetne. Nem érvel, hanem közöl, nem vizsgál, csak kijelent. Ezen csak ront, hogy felhasznált irodalmai, forrásjegyzéke sincsenek. Jelenlegi tartalmával és formájában nem alkalmas vitaalapnak. Összességében sajnos rossz hírét kelti a hitnek és a hívőknek. A felkészültség kontra magabiztosság meccsén a magabiztosság nyert.

Kár.

2018. aug. 2. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!