Buddhisták! Mennyire egységes a "vallásotok"?
Noha nem vagyok buddhista, de azt elárulom, hogy a buddhizmus egyáltalán nem egységes, három főbb irányzata van (mahajana, vadzsrajana, theravada) és ezek sokban különböznek egymástól. Nem beszélve arról sem, hogy mivel a buddhizmus nem kizárólgosságot hirdet, ezért gyakorlatilag bármely vallással lehet kombinálni, így sokan csak másik vallás mellett buddhisták. Nem hiába van az a buddhista mondás is, hogy "Ahány buddhista van, annyiféle buddhizmus létezik".
Azt pedig el kell áruljam, hogy a nyugati buddhistáknak nem sok közük van az eredeti buddhizmushoz, ők inkább amolyan "divatbuddhisták". Például a buddhizmus nem támogatja az anyagi világhoz való görcsös ragszkodást, ellenben nyugaton mégis nem egy személlyel találkozni, aki Buddhás nyaklánccal a nyakában rugdossa a sorbanállókat az Ájfón üzletbe, hogy előbb sorba jusson...
Nos igen, én is ezt akartam kiemelni kérdésed láttán, amit olvashatsz #1 válaszolónál:
"Azt pedig el kell áruljam, hogy a nyugati buddhistáknak nem sok közük van az eredeti buddhizmus"
A 20. század második felében nagyon divatba jöttek a különféle keleti, ezoterikus dolgok, elsőként az USA-ban, majd jellemzően a teljes Nyugaton. Viszont a nyugati ember gyomra nem, vagy nagyon nehezen képes megemészteni ezen keleti vallások eredeti gyakorlatát, szemléletét. Gondolj csak a hinduk kasztrendszerére, vagy a buddhista szerzetesek aszketizmusára. Ezért hogy terjedni tudjon, erősen átalakították, "nyugatiasították". Szerintem bátran lehet mondani, hogy ezeknek mára már semmi köze az eredeti keleti valláshoz.
Nem is értem miért gondolják azt, hogy a lemondás jó.
Oké, nem szabad tehetetlennek lenni, de szerintem a vágy nem rossz dolog.
Ha jobb akar lenni az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!