Vallási törvények kijátszására ötletek? Hogyan lehetne kijátszani a vallási törvényeket, hogy ne legyek bűnös?
Sokan kijátszák a vallási törvényeket, rengeteg furfang van. Kis kutakodás után számtalanra találtam példát. Pl. van olyan vallás (pajeszt hordnak): ahol előre bocsánatot nyernek a majdan elkövetett bűnökért. Ha előre megbánják, akkor az nem számít bűnnek majd mikor elkövetik. Máshol mindig utólag gyónnak és bűnbánat kell hozzá. Ki milyen vallási törvények kijátszását ismer?
"A titokzatos drót neve eruv, és valóban az ortodox zsidók találták ki, és használják.
...
Az eruv célja, hogy az ortodox zsidók a modern életvitel mellett is tartani tudják a sábesz nyakatekert előírásait. Ezek a szabályok elég szigorúan szabályozzák, hogy mit nem szabad tenni szombaton, például tilos nyilvános területen cipekedni.
...
Az eruv a dróttal szimbolikusan összekapcsolja a körbetekert területet egyetlen nagy otthonná, ahol nem érvényesek ezek a szabályok, vagyis szombaton is ki tudnak menni az ortodox zsidók az utcára, ami egyébként nagyon körülményes lenne. Vannak persze dolgok, amik a drótos trükkel sem kerülnek le a tiltólistáról, ilyen a toll, vagy bármilyen írószerszám, vagy az esernyő."
pl.
Vagy a pészach törvény kijátszása:
forrás: [link]
" Az előírás szerint a kovászos “ne legyen látható” és “ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat -, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben.seder-table Az eladás: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével “eladjuk” egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után minden visszakerül a birtokunkba, az eladás mégis törvényes. "
Honnan fogom tudni, hogy valaki nem zsidó (goj)? Ha a nem zsidót esetleg átverjük, az ugye nem bűn?
Mózes eredeti törvényében nem szerepelt az, hogy nem szabad ceruzát átvinni egyik helyről a másikra szombaton. Azonban a tudós rabbik kitalálták, hogy a biztonság kedvéért nem szabad magukkal hordani semmit szombaton, még ceruzát sem, mert fából van. Hogy nem tűzifa, az nem érdekli őket, mert szerintük lehet, hogy Isten ezt is tiltaná, ha lett volna akkoriban olyan.
Volt egy parancsolat, hogy ne főzd meg a gödölyét az anyja tejében. Ez egy varázsszertartás volt, azért lett betiltva. Ebből következően a rabbik megtiltották, hogy egy étkezésen belül fogyasszanak húst és tejet, különben hátha mégis megfőzik a gödölyét anyja tejében; és azon vitatkoznak, hogy mennyi időnek kell eltelnie a két étkezés között, hogy ne sértse a rendelkezést. Vajon Istent érdekli az ilyen?
Az Isten előtt ha fejre állsz sem tudod előadni, hogy nem vagy bűnös, amikor az vagy, mert ő mindent lát.
Vallási vezetőknek meg azt mondasz, amit akarsz.
most Istenben hiszel vagy sem? Mert Ot nem tudod kijatszani
embereket, magadat ki tudod jatszani, csak mi is az ertelme?
evilagon meglesz erte a jutalmad, de tulvilagi jutalomban csak hihetsz, de ha a tulvilagra jutni barhogy lehet akkor olyan ertelmetlenne tetted a teizmust mint amilyen az ateizmus
#Kerdezo
egesz masrol kerdezel valojaban mint a fokerdesed: a kifejtesedrol - a ketto nem ugyanaz
nepi hagyomanyokrol, szokasokrol mint ez szep lassan a valaszokban is meglatszott es hozzaszolasaidban
en nem olvastam el lenyegeben semmit elso valaszomkor még, azert nem tudtam azt sem, hogy mar sokan irtak hasonlot
az asztrologia vilagi dolog, mint az asztronomia, csillagaszat, urkutatas stb.
tehat tudomany, viszont osi tudomany ami mara elfeledett, az asztrologia tehat nem udvozulest segito dolog lenyegeben joslasrol van szo, tudomanyos vilagban is rengeteg joslast tesznek meteorologia...
igy nem maga az asztrologia a bunos dolog, hanem az hogy nincsenek mar igazi asztrologusok, akik annak mondjak magukat azok hazugok es csalok, hiszen akik igenybe veszik oket azok nem szorakozaskent tekintenek ra hanem komolyan
es ezzel van a problema
mas kerdes hogy sok fele tudomany is haszontalan, de ezek kisse hasonloak a kerdeshez, nepi szokasok, az adott korban hasznosnak tunnek
most mivel valodi asztrologia nem letezik ezert karos
Jezus azt mondta hogy az "eg jeleibol tudtok olvasni, de ezt megsem tudjatok?"
tehat nem itelte el magat az egbol olvasast, aki valoban tudott olvasni
de minden - sokszor pont lenyeges dolog - nem olvashato ki belole
Satan valoban hazugsagra, megtevesztesre buzdit, de a csillagok, az eg jarasat, jeleit Isten tartja a kezeben, ahogy a mi "sorsunkat" is, es Isten nem tagadja meg az into jeleket, csak "jobb" szeretik a Satan megteveszteset elfogadni mint Isten figyelmezteteseit
Satan egyik jelszava hogy: "barmit is teszunk udvozulunk"
inkabb ha valahol torvenybe iktattak a felhasznalhatosagon, celszerusegen lehet a hangsuly, legalabbis azon kellene
tehat a ceruzaval irnak, es ha az volt torvenybe hogy iroeszkozt (ha az agyagtablara valo volt is) nem szabad hordani akkor nem azon van a hangsuly, hogy agyagtablara valot ne hordjatok, hanem irasra alkalmas eszkozt, igy tehat nem is az erinto tollon van a hangsuly a mai modernkorban, sem az ujjunkon, hogy le kellene vagni, hanem az eszkozon hiszen azzal lehet irni
hogy nyakatekerten ertelmezik valakik az mas kerdes
az is hogy ez Isten szerint miert is annyira baj, de ezeknek is lehet okuk, ahogy sok egyebnek is
(miert kell peldaul soforoknek pihenniuk, aludniuk megszabott idonkent? miert nem szabad alkoholt inniuk? stb.)
a godolyenel peldaul az eredeti ok szereny-velemenyem-szerint az hogy az Ur szamara utalatossag(!)
mert igen gonosz dolog "sajat anyjanak tejeben megfozni sajat gyermeket"
ki szerint nem az?
itt tehat az aktuson, fozesen van a hangsuly nem azon hogy utana sem szabad rainni sajat anyjanak tejet
persze lehet nyakatekerni (tekenyakarni) ezt is, de igazabol ertelmetlen, mivel abban a korban tisztaban kellett lenniuk azzal melyik anyatol van a godolye, ma pedig mar erre lehetetlenseggel hatarosan kicsi az esely
igy igazabol a mogotte levo lelektani, lelkiismereti dologgal van a problema
vagy helyenvalo "anyja tejeben a gyermeket megfozni, megolni"?
meginkabb olyan mintha azt mondnank "anyja tejeben megfolytani az ujjszulottet"
kedves dolog ugye?
miert? mert az anyatej az eletadasert, taplalasert van nem a pusztulasert, gyilkolasert
Istent ez tehat nagyon is erdekli aki tudatosan ezt teszi
elso, elozo valaszom utaniakat nem olvastam
Xy4
Nekem egy olyan ötletem van, hogy ne próbáld meg kijátszani a vallási törvényeket. Egy dolog, hogy nem tudsz mindig mindent betartani, ez nem tragédia, de hogy direkt kiskapukat keresel, az kissé érdekes - minek akkor a vallás egyáltalán?
A zsidó vallásban az a furcsa nekem, hogy, amint látom, itt a cselekedeteken és a törvények/parancsolatok betartásán van a fő hangsúly, és ezeket nagyon komolyan veszik. Keresztényként én úgy gondolom, hogy nem azon múlik az üdvösség, hanem sokkal inkább a hit és a szeretet számít, bővebben most nem fejteném ki, de érted úgyis.
Most nyáron jártam Izraelben, úgyhogy hallottam, mikre nem képesek a zsidók, hogy úgymond "a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon", a kis furfangosok :-D
Szia
"egyes vallásokban viszont ez mégis működni látszik." - naná. Ott minden működik, amit az ember kitalál.
Ha ismernéd a bűn fogalmát, már választ is kapnál a kérdésedre.
Vallási törvényeket ki lehet játszani, de Istent becsapni, azt nem lehet.
Pál apostol arra figyelmeztet, hogy milyen komoly veszéllyel jár, ha valaki megpróbálja kicsúfolni Istent, vagyis ha valaki úgy gondolja, hogy lekicsinyelheti azokat az irányelveket, amelyek által Isten vezeti a népét, illetve hogy sikeresen kibújhat alóluk. Ezt írta a galáciai keresztényeknek: „Mert ha valaki úgy gondolja, hogy ő valami, holott semmi, a saját elméjét ámítja . . . Ne vezessenek félre titeket: Istent nem lehet megcsúfolni. Mert amit vet az ember, azt fogja aratni is; mivel aki a testére nézve vet, romlást fog aratni a testéből, aki viszont a szellemre nézve vet, örök életet fog aratni a szellemből” Galata 6:3–8.
"Ha a nem zsidót esetleg átverjük, az ugye nem bűn?" - ha átvered(rengeteg mindent foglal magába) a másik embert, az bűn, rassztól, nemzetiségtől hovatartozástól függetlenül. Sátán is átverte Ádámot és Évát. Most mindannyian viseljük a következményét.
Nagyon érdekes kérdés.
Szerintem, amelyik vallásban vannak ilyen kiskapuk, az sajnos nem tud abban segíteni, hogy ne legyünk bűnösök (az elszakadtak Istentől).
Az a hit(vallás), ami ebben tényleg segíteni tud, ott nincsenek működő kiskapuk.
Amikor bizalmamat Istenbe vetem és elfogadom, hogy Jézus meghozta a tökéletes áldozatot, kifizette a teljes vételárat és én az ővé vagyok, AKKOR nincs szükségem kiskapura és nem is tudnék Jézust megkerülve szabadulnom bűneimtől.
Hiába mondják, hogy meditáljak, égessek füstölőt, zarándokoljak, korbáccsal üssem a hátam, imádkozzak naponta 5.szor, adjak adományt, fizessek, szolgáljam az egyházat, áldozzak állatokat, higgyek a babonákban stb stb ...
hiába minden...ha szeretet nincs énbennem, akkor semmi vagyok.
Isten a szeretet.
Zseniális!
ezzel el lehet különíteni a búzát a pelyvától, azaz az igaz megoldást a hamistól.
Amelyik vallásban kiskapuk vezetnek a mennybe, az hamisítvány.
Ahol pedig nincsnek kiskapuk, csak egy út, a Jézus Krisztus, az az egyetlen hit, ami segíthet neked, hogy megszabadulj a bűnös állapottól, és újra egyesítsen a Jóistennel.
A kiskapus vallásokban az emberek tesznek Istenért, a valódi hitben/vallásban pedig a Jóisten tesz az ember megmentésért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!