Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet rosszat kívánni embertár...

Lehet rosszat kívánni embertársainknak?

Figyelt kérdés
Mert úgy látom igen, a Zsoltárokban találtam egy részt, hogy ellenségeinknek kívánhatunk rosszat, sőt! Imádkozhatunk, hogy ellenségeink büntetést kapjanak. Mert ugye mindig azt mondják, hogy szeressük felebarátunkat, de azért jó a káröröm is és úgy látom engedélyezett;)
2018. júl. 11. 22:45
 1/9 anonim ***** válasza:

Valamit nem jól értesz.

(Példabeszédek 17:5) . . .és aki örül más bajának, nem marad büntetlenül.

Isten nem hallgatja meg az olyan imákat, amikben mások baját akarják.

(Példabeszédek 24:17) 17 Mikor elesik az ellenséged, ne örvendezz, és amikor elbukik, ne örüljön a szíved,

Persze Krisztus, mint az új szövetség követe, lezárta a judaizmust.

Új parancsolatot adott, ami azonosítja a tanítványait, követőit.

(Máté 5:43–45) 43 Hallottátok, hogy megmondatott: »Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.« 44 Én azonban azt mondom nektek, hogy szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, 45 hogy égi Atyátok fiainak bizonyuljatok, mivel ő felhozza a napját gonoszokra is, jókra is, és esőt ad igazságosaknak is, és igazságtalanoknak is.46 Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, milyen jutalmatok van?

Isten az Héberek idejében sem mondott ilyet. Mivel Jézus a szavát úgy kezdi:, "Megmondatott",

Vagy is, nem meg van írva, hanem egy emberi hagyomány alapján alakult ki ez a gyűlölködés.

Nézd csak:

(Példabeszédek 25:21) 21 Ha éhes, aki téged gyűlöl, adj enni neki kenyeret, és ha szomjas, adj inni neki vizet,

(Példabeszédek 24:17) 17 Mikor elesik az ellenséged, ne örvendezz, és amikor elbukik, ne örüljön a szíved,

(2Mózes 23:5) 5 Ha látod, hogy annak a szamara, aki gyűlöl téged, teher alatt fekszik, nem szabad őt magára hagynod. Oldjátok le együtt.

(Lukács 6:27, 28) 27 Én pedig azt mondom nektek, akik figyeltek, hogy szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, 28 áldjátok azokat, akik átkoznak benneteket, imádkozzatok azokért, akik bántanak titeket.

Isten nem tartja jónak a kárörvendezést. És nem is engedélyezi.

2018. júl. 11. 23:19
 2/9 anonim ***** válasza:

Na ezért nem szeretem a zsoltárokat. Engem nagyon zavar, amikor az ellenség kárát kívánja, de sosem tudhatjuk, hogy miért teszi. A zsoltárokban azt mutatja meg Isten, hogy még ilyet is szabad, őszintének lenni, mert a zsoltárírók azok. Mernek Istenhez őszintén szólni.

Az első válaszoló meg jehova tanúja, tőle nem is várt mást az ember. Majd ő megmondja, hogy mit hallgat meg Isten és mit nem, szerintem ő teljesen meg van róla győződve, hogy pontosan tudja mély imák kerülnek meghallgatásra és melyek nem. Vajon ez az önelégült viselkedés krisztusi?

2018. júl. 11. 23:39
 3/9 anonim ***** válasza:

"Majd ő megmondja, hogy mit hallgat meg Isten és mit nem"

Nem Én mondom meg, hanem írva van. Hogy miért kell ebben is hibát találni, nem értem.

(1János 5:14) . . .hogy bármit kérünk is az akarata szerint, ő meghallgat minket.

Gondolod, hogy akaratában áll, másoknak rosszat tenni, mert valaki ezt kívánja?

Akkor, hogyan lehet azt mondani, hogy csak jó származik Tőle, ha ilyet feltételez valaki?

Ebből lehet következtetni, hogy nem hallgat meg ilyen imákat. Nincs összhangban az akaratával.

Sajnálom hogy a hibát keresed, pedig nem írtam semmi olyat, ami ellenkezne a szeretet törvényével.

2018. júl. 12. 00:40
 4/9 anonim ***** válasza:

Az ószövetség kissé máshogy működött, mint az újszövetség. Csak olyat kívánj másnak, amit magadnak is. Nem ismeritek az újszövetség szellemi törvényeit?

Kedves Kérdező, idéznéd az említett Zsoltár szakaszt?

2018. júl. 12. 08:43
 5/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

pozitivan is ertelmezheted

vagyis szerinted Isten senkit sem fog megbuntetni? Ezt a buntetest miert nem kerheti az ember? hogy remeli ezert nem jutalomban fog reszesulni

hol lenne az igazsagossag?

2018. júl. 12. 13:12
 6/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

eppen a peldadban kerdesben meg szemelyes bosszurol sincs szo, sot atokrol sem, pedig azthiszem a zsoltarokban meg ilyen is van

de ne? Ezt hoztad fel

hanem a jogos iteletet Istentol, amit az ember miert ne kerhetne remelve?

helytelen ez? Helyesebb lenne ha halgatna? Hiszen gondolatban is eleg Isten arrol is tud, igy ez mellekes hogy szovas is teszi e

2018. júl. 12. 13:14
 7/9 anonim ***** válasza:

Krisztus egy nagyon frappáns szemléltetést mondott a megbocsátásról.

Az imában amire tanított, elhangzik egy olyan mondat, hogy

(Máté 6:12) 12 és bocsásd meg bűneinket, miként mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek. . .

(Máté 6:15) 15 míg ha nem bocsátjátok meg az embereknek a vétségeiket, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétségeiteket.

ezt hogyan lehet összehozni azzal, hogy kívánjuk valakinek a büntetését?

Ugyan is akkor nem bocsátottunk meg.

erre egy igazán tanulságos szemléltetést mondott.

(Máté 18:23–35) 23 Ezért az egek királysága egy emberhez, egy királyhoz hasonlítható, aki számadást akart tartani rabszolgáival. 24 Amikor hozzáfogott a számadáshoz, behoztak egy embert, aki tízezer talentummal [= 60 000 000 dénárral] tartozott neki. 25 Mivel azonban nem volt miből visszafizetnie, az ura megparancsolta, hogy adják el őt, a feleségét, a gyermekeit meg mindenét, és fizessenek. 26 A rabszolga ezért leborult, hódolni kezdett neki, és ezt mondta: »Légy türelmes hozzám, és mindent visszafizetek neked.« 27 A rabszolga ura megszánta őt, eleresztette, és elengedte adósságát. 28 Kiment pedig az a rabszolga, és összetalálkozott az egyik rabszolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki, és megragadva azt, fojtogatni kezdte, és ezt mondta: »Fizesd vissza, amivel tartozol!« 29 Rabszolgatársa ezért leborult, és kérlelni kezdte, ezt mondva: »Légy türelmes hozzám, és visszafizetem neked.« 30 Ő azonban nem akarta, hanem elment, börtönbe vettette őt, míg vissza nem fizeti a tartozását. 31 Amikor azért a rabszolgatársai látták a történteket, nagyon bánatosak lettek, és mentek, feltárták uruknak mindazt, ami történt. 32 Akkor hívatta őt az ura, és így szólt hozzá: »Gonosz rabszolga, én azt az egész adósságot elengedtem neked, amikor kérleltél. 33 Hát neked nem kellett volna irgalmaznod rabszolgatársadnak, ahogy én is irgalmaztam neked?« 34 Azzal az ura haragra gerjedve átadta őt a börtönőröknek, míg vissza nem fizeti minden tartozását. 35 Hasonlóképpen fog bánni az én égi Atyám is veletek, ha ki-ki közületek meg nem bocsát szívéből a testvérének.”

A Király Jehova, illetve Jézus képviseli az Atyját.

A szolgák mi vagyunk.

Mi egyénenként, sokkal nagyobb adósai vagyunk Istennek, illetve nagyobb bűnöket követünk el nap mint nap Isten ellen, mint egymás ellen.

Ha Jehova, és Jézus a nagy adósságunkat eltörölni készül, miért nem tudjuk ezt mi is megtenni?

Tudod, azok az emberek, illetve testvéreink, akik koncentrációs táborokban voltak, soha nem imádkoztak mások megbüntetéséért, pedig alapos okuk lett volna rá.

Ahogy Jézus sem fenyegetőzött, hanem azt mondta, hogy:

"Bocsáss meg nekik Atyám, mert nem tudják mit tesznek"

Hogy vagy Jézust követő, vagy utánzó életű, az az keresztény? Ha ebben nem utánozod?

Azonban még azt azért ide firkálom, hogy ha meg vannak a feltételek az igazság szolgáltatásra, egy keresztény mérlegelve, fordulhat Bírósághoz. Hiszen azért fizet adót, hogy ezek az intézmények működjenek.

A másik keresztény hozzá állás ezt mondja:

(Róma 12:21) 21 Ne hagyd, hogy legyőzzön a rossz, hanem a rosszat mindig győzd le a jóval.

(Róma 12:19) 19 Ne álljatok bosszút magatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet a haragnak; mert meg van írva: „Enyém a bosszú; én visszafizetek, ezt mondja Jehova.”

Ez azt jelenti, hogy bízzuk Istenre az igazság szolgáltatást. Jó lehet ha szívünkből megbocsátottunk, akkor már nem kívánunk rosszat.

Ebből Isten látni fogja, a hozzáállásodat, és hidd el nem felejtkezik el róla.

Nem könnyű a keresztény élet.... De megéri.

2018. júl. 12. 15:34
 8/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#7 ki lehetne forgatni az idezetet epp az ellenkezojere tobbit is elolvasom most

mindenesetre miert nem bocsatjatok meg ha valaki nem abban hisz amiben tik?

Istentol varjatok az iteletet nem? Vagy pedig Istentol megbocsatast kertek?

sot a Pokolra (orok halara) erdemeseknek is?

tegyuk fel mindenki eredendoen udvozulesre szuletett akarmit is tesz es tortenik

ez azt is jelenti hogy mar evilagi emberi torvenseket sem kell ervensesiteni?

szanom banom hogy valakit ugy megvertem hogy megnyomorodott, ne legyen semmi buntetesem mert eleg az en "lelkifajdalmam" buntetesnek

vegyuk igy

de ugye van aki nem banja meg bunet...

2018. júl. 15. 09:00
 9/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:

#7 igen lenyegeben azokat irtad amire szamitottam

nem mintha a buntetes keres lenne a hivok legnagyobb boldogsagi lehetosege, csak nem vetettem el mint bocsanatos bunt amit az ember termeszetebol adodoan tesz

Igy ahogy nem itelheted el a bunost nem kerheted a bunteteset Istentol

ugyanigy nem itelheted el azt aki buntetest ker valakire mivel jogosnak is erzi mellesleg

vagy mi alapjan itelheted el az ilyen bunt a masikal szemben?

Vagy csak arra kered hogy hagyjon fel ezzel a viselkedesevel? Erre mindeg lehet kerni mindenkit senki nem mondta hogy nem

.

kerdezo amugy hogy jon ide a karorom?

mellesleg idezhetted volna mirol is van szo

2018. júl. 15. 09:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!