Hogyan gyakoroljam a szeretetet? Hogyan gyakoroljam, hogy szeressek?
Isten felnyitotta a szemem, hogy nagyon önző vagyok és érdek ember, és sajnos nem sok szeretet van bennem.
Úgy gondolom, hogy ha elkezdem gyakorolni a szeretetet, akkor az később szokásommá válik. Hogyan gyakoroljam?
Ez nem így működik. Sajnos sok keresztény is azt hiszi, hogy felvesz egy magatartást és akkor ők már kiválasztottak meg minden. Holott ha kicsit is kihozod őket a sodrukból, akkor lehull a lepel róluk, és kiderül, milyenek is valójában.
Én azt mondom, szeresd azokat, akik megérdemlik és akik kedvesek számodra (család, barátok). A többit meg le kell szarni, mert ők is leszarnak téged.
Vagy ha nincsen családod, se barátaid, akkor mondjuk ments vagy gondozz kiscicákat, kiskutyákat, vagy dolgozz ingyenkonyhán.
Szia!
Erre nagyon sok példát hoz Krisztus a tanításaiban:
"aki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda annak arcod másik felét is! Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsóruhádat, engedd át neki a felsőt is! Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre! Aki kér tőled, annak adj, és ne fordulj el a kölcsönt kérőtől!" (Mt. 5:39-42)
"Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták." (Mt. 7:12)
"Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem!" (Mt. 19:21)
"Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám. Akkor így válaszolnak neki az igazak: Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enned adtunk volna, vagy szomjazni, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk jövevénynek, hogy befogadtunk volna, vagy mezítelennek, hogy felruháztunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy elmentünk volna hozzád? A király így felel majd nekik: Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg." (Mt. 25:35-40)
"Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton lefelé, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért arra a helyre, de amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy arra utazó samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta, odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötötte azokat. Azután feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és gondját viselte. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? Ő így felelt: Az, aki irgalmas volt hozzá. Jézus erre ezt mondta neki: Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj!" (Lk. 10:30-37)
Üdv. Péter
Szia
"Isten felnyitotta a szemem,..." - hogyan tette ezt?
Miből vetted észre, hogy önző vagy?
"Úgy gondolom, hogy ha elkezdem gyakorolni a szeretetet, akkor az később szokásommá válik" - ezt miért gondolod így?
Ha választ találsz magadban ezekre a kérdésekre, akkor már könnyebb szeretet kimutatnod mások iránt.
A szeretetet úgy gyakorolhatod mások felé, ha utánozod Krisztust. Olvasd el a 4 evangéliumban, ő ezt hogyan tette. Ha utánozod őt, akkor örömtelibbé, boldogabbá elégedettséget adó életed lehet.
Minél jobban szereted a Teremtődet, annál inkább fogod szeretni az embereket.
„Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent, mert az Isten szeretet. Ha valaki azt állítja: »Szeretem az Istent«, és mégis gyűlöli a testvérét, akkor az hazug. Mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti az Istent, akit nem lát” 1János 4:8, 20 Ez alapvető igazság.
Köszönöm mindenkinek a választ!
Az önzőségemet illetően Isten úgy nyitotta fel a szemem, hogy észrevetette velem, hogy mennyi figyelmességet kapok a barátomtól és én feleannyit sem adta vissza Neki, sőt még többre vágytam Tőle. És a szüleimet sem támogattam,amikor kellett volna és undorodom magamtól, elég hideg személy lettem,mert elvakított a pénz és a saját egóm.. és szeretnék változtatni ezen, mert rátaláltam Istenre!
Ha Istennek akarsz "megfelelni", akkor nem az a cél, hogy szokásoddá váljon. Az a cél, hogy belső meggyőződéssé, magától értetődő, alternatíva nélküli viszonyulási formává.
A szeretet nem egyenlő a cselekedettel.
Gyakorolni, csak az önzetlen, elfogadó, nagylelkű, segítő cselekedeteket tudod. Előfordulhat, ha mindig így cselekszel ráérzel a dolog valódi lényegére, és az átalakítja belső érzéseidet a világhoz, de nem biztos.
Én inkább azt javasolnám, hogy igyekezz tudatossá válni. Mit teszel, mire vágy, mi az amire valóban szükséged van, milyen vágyak vezérli környezeted embereit, mire van valóban szükségük, mi az ami téged és őket egyaránt boldoggá tehet, azaz megszabadíthat a rossztól. Ilyen téren megtisztítva érzékelésed és gondolataid, meglátod, hogy a megoldás a szeretet. Ha ezt igazán megérted, magadévá teszed, csak szeretetből tudsz majd cselekedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!