Mi alapján döntik el a papok, hogy mi legyen az aznapi prédikáció témája?
Meg van adva, hogy melyik nap melyik evangéliumi részt, melyik szentleckét, olvasmányt kell felolvasniuk, mindez 3 évre (minden egyes napra) osztva megy végig szinte a teljes Biblián.
Természetesen karácsonykor Jézus születéséről szóló részek vannak, húsvétkor is a megfelelőek.
A prédikáció pedig ehhez kapcsolódik.
Szóval nem hangulatfüggő.
Szia!
Sokféle dolog befolyásolhatja. Vannak felekezetek pl. a katolikus ahol a Szentszék által meghatározott rend szerint megy a felolvasás, aztán a reformátusoknál általában a Bibliaolvasó kalauz alapján prédikál a lelkipásztor. Nálunk adventistáknál az Istentiszteletet megelőzi egy közös Bibliaóra aminek adott a témája és több prédikátor ehhez kapcsolódóan választ témát, de vannak akik folyamatosan olvassák a Bibliát és ahol éppen tartanak arról beszélnek. Én általában abból szoktam készülni ami éppen foglalkoztat, de sokszor nem azt mondom el amit leírtam, hanem amit ott a szószéken a Szentlélek sugall.
Üdv. Péter
Általában az adott napi szentírási részek kapcsán van a prédikáció - ahogy írták már, minden nap meg van szabva az adott napi szentírási rész, ami minden katolikus templomban ugyanaz.
Viszont, tapasztaltam már olyat, hogy "tematikus" szentbeszéd, nálunk is volt, hogy több vasárnapon keresztül egy adott téma volt. Pl. a szentségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!