Van itt olyan aki volt már egy amerikai néger templomban?
Londonban voltam, és igen, nagyon jól éreztem magam, mise után volt kávé, tea, süti, stb, ami majdhogynem tovább tartott, mint maga a mise.
Nem csak négerek voltak, angolok, kelet-európaiak, is előfordulnak ott.
Volt tánc, éneklés, taps, zene dobbal-gitárral, de ez az elején volt, utána hasonlóan, mint otthon ment az Istentisztelet.
Az ilyen fajta templomok az egyik legnagyobb közösségépítő helyek az angliai afrikaiak körében :)
Magam is jártam kint Londonban egy magyar túracsoporttal, ott a szállásunkon egyik nap kibérelte egy néger vallási csoport a közösségi szobát.
Egy idősebb magyar nő kíváncsiságból felment hozzájuk, egyből behívták őt az istentiszteletre, táncoltak, énekeltek, felolvastak a Bibliából, aztán a nőt felkenték és szintén, az istentisztelet után egy sokkal hosszabb közösségi esemény következett, ahol volt mindenféle étel, ital, és beszélgettek, nevetgéltek.
Szerintem ennek történelmi vonatkozásai vannak, régen, amikor a négerek rabszolgák voltak, a templom volt az egyetlen közösségi hely számukra, ami egyben kulturális központként, szocializációs helyként, és a szabadidő eltöltéseként fenntartott helyként funkcionál. A mai Amerikában is a legtöbb néger mélyen vallásos, és hasonló énekes-táncos istentiszteleteket vesz részt, fontos téma náluk a zsidók Egyiptomból való kivonulása, mert ezt a saját felszabadításukkal azonosítják, illetve az Evangéliumi írások Jézus jóságáról. Ott is rendszerint közösségi funkciók követik az istentiszteletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!