Írja-e a Biblia az Istenkeresőknek, hogy keressék meg Isten szervezetét, illetve, hogy legyenek hűségesek ahhoz?
"Azt nem írja ilyen formában ahogyan kérdezed:"...hogy keressék meg Isten szervezetét,..."
Más formában írja? Lehet hogy nem világos a kérdésem alapján, de pontosan ez lenne a lényeg!
"Istennek mindig is volt népe egészen azóta, mióta Ábrahám leszármazottait néppé szervezte. Akkor ez volt Isten "szervezete", de akkor sem kérte, hogy bárki csatlakozon hozzájuk, viszont minden ember aki a földön élt azokban az időkben megtehették ezt, ha elfogadták Isten zsidókra vonatkozó törvényeit, akkor zsidóvá válhatottak vagyis prozelitákká, ami annyit jelent: judaizmusra áttérők."
És ez miben segít abban hogy megválaszolja a kérdésemet? Nem látom az összefüggést!
Isten, Ábrahámmal közvetlenül beszélt. És az ő leszármazottaival is. Pl. Mózessel, de Mózes előtt is. S mint ilyen személyek, prófétaként közölték Isten akaratát a néppel.
De a népnek nem kellett Istent keresniük, hiszen az velük volt!
Mózes próféta is volt és egyben a nép vezetője is. Mózes után Józsué lett a nép vezetője, de ő viszont nem volt próféta. Tehát attól hogy valaki próféta még nem biztos hogy ő a nép vezetője. De az is igaz hogy attól hogy valaki a nép vezetője még nem biztos hogy próféta is.
De egy kicsit elkanyarodtam a témától.
Mindenesetre nem igazán kaptam választ a kérdésemre.
Egy Istenkereső embernek mit vagy hogyan kell keresnie Istent és mihez vagy kihez kell hűségesnek lennie?
Szóval...
"Azt nem írja ilyen formában ahogyan kérdezed:"...hogy keressék meg Isten szervezetét,..."
"Más formában írja? Lehet hogy nem világos a kérdésem alapján, de pontosan ez lenne a lényeg!" - de hiszen erről írtam korábban!!
Az Izráel, az Isten népe, szervezete volt, és olyen törvényeket, alapelveket adott nekik, amely vonzó zolt a körülöttük élő, Istent félő emberek számára, ezért csatlakoztak a zsidó néphez, "Isten szervezetéhez", és ma is ugyen ez a meghívás szól MINDEN embernek. Ezt maga a Biblia is igazolja egy kedves meghívással: „Keressétek az Urat mindnyájan e föld alázatosai, a kik az ő ítélete szerint cselekesztek; keressétek az igazságot, keressétek az alázatosságot: talán megoltalmaztattok az Úr haragjának napján!” Sofóniás 2:3.
Szervezetbe hívja Isten a népeket? Nem! De mint a zsidó nép is idővel hatalmasra nől a számuk, amelyet irányítani, vezetni, és szellemileg is táplálni kell. Tudta ezt Isten(vagy eleve így szervezte), ezért az utolsó napok jelei között Krisztus tett egy ígéretet a Máté 24:45-47-ben.
Aki engedelmeskedik a "rabszolgának", és elfogadja azt akit "... hogy mindene fölé kinevezi." azokkal Isten éppen úgy foglalkozik napjainkban, mint korábban a zsidó népével
"És ez miben segít abban hogy megválaszolja a kérdésemet? Nem látom az összefüggést!" - még mindig nem látod az összefüggést?
"Isten, Ábrahámmal közvetlenül beszélt. És az ő leszármazottaival is. Pl. Mózessel, de Mózes előtt is. S mint ilyen személyek, prófétaként közölték Isten akaratát a néppel." - ez így volt. Most hozzánk a Fia Krisztus által beszélt, akinek több hatalmat adott, mint bármelyik teremtményének valaha. Annak a keresztény gyülekezetnek, amelyet Krisztus a saját vérén vásárolt meg, ma is ő a főpapja és vezetője, ahogyan arról a Jelenések könyvének első fejezeteiben maga beszél. Bárki csatlakozhat ehhez a gyülekezethez, ahogyan a zsidókhoz is bárki csatlakozhatott. Krisztus úgy beszél ezekről az emberekről, mint "nagy sokaságról" Jelenések 7:9, vagy mint "más juhokról"Ján 10:16
"De a népnek nem kellett Istent keresniük, hiszen az velük volt!" - ez igaz. De a más népekből, akik nem voltak zsidók, keresniük kellett ha szolgálni akarták az egyedüli igaz Istent.
"Mózes próféta is volt és egyben a nép vezetője is. Mózes után Józsué lett a nép vezetője, de ő viszont nem volt próféta. Tehát attól hogy valaki próféta még nem biztos hogy ő a nép vezetője. De az is igaz hogy attól hogy valaki a nép vezetője még nem biztos hogy próféta is." - ez valóban így volt a múltban. Ma Krisztust nevezte ki Isten mindene fölé, és neki adta azt a feladatot, hogy kivigye az embereiséget az ádámi bűnből. Már annyi mindent tett ennek érdekében az elmúlt majd 2 ezer év alatt, hogy csak az nem ismeri fel Messiási szerepét , és a világ jelenlegi állapotában folytatott tevékenységét, aki kómában van.
"Mindenesetre nem igazán kaptam választ a kérdésemre." - remélem tudtam némileg segíteni.
"Egy Istenkereső embernek mit vagy hogyan kell keresnie Istent és mihez vagy kihez kell hűségesnek lennie?" - semmi mást nem kell tennie, csak olvasnia Krisztus tanításait, és TENNI azt, amit kér(nem azt, amit másik ember kér, ért). Krisztushoz kell hűségesnek lennie, mert Ő Jehova képviselőjeként tevékenykedet a földön, és jelenleg az égben is mint Király, Jehova felkentjeként tevékenykedik. De hamar itt a földön is bemutatja Jehovától kapott hatalmát a népe érdekében.
Nem kell elhinned amit írtam, hiszen én is csak egy ember vagyok, egy a sok válaszoló közül.
De az lenne az őszinte a részedről, ha magad vizsgálnád meg ezeket a dolgokat a Bibliából - előítélet nélkül, a saját javadra.
"Az Izráel, az Isten népe, szervezete volt, és olyen törvényeket, alapelveket adott nekik, amely vonzó zolt a körülöttük élő, Istent félő emberek számára, ezért csatlakoztak a zsidó néphez, "Isten szervezetéhez", és ma is ugyen ez a meghívás szól MINDEN embernek."
Tisztában vagy vele hogy azt írtad hogy a törvények és az alapelvek tették vonzóvá Istent az Istenfélő embereknek? És hogy ez volt az oka annak hogy csatlakoztak Isten népéhez.
Hát én ezt nem hiszem és másképp látom. Szerintem Isten hatalma és ereje vonzotta az akkori népeket.
Bár ennek szerintem nincs köze a kérdésemhez. Abban viszont biztos vagyok hogy más népeknek is voltak törvényeik nem csak a zsidóknak.
"Szervezetbe hívja Isten a népeket? Nem!"
Na ez egy világos beszéd!
"De mint a zsidó nép is idővel hatalmasra nől a számuk, amelyet irányítani, vezetni, és szellemileg is táplálni kell."
Igen hiszen ez pont Isten ígérte meg Ábrahámnak, hogy utódai annyian lesznek mint a homokszemek. Isten ígérete teljesült.
Isten vezette is a népet. Azt tudtad hogy évszázadokig nem volt királya a zsidó népnek? És amikor lett nekik azt sem Isten rendelte el hanem a zsidók akarták. 1Sámul 8:1-7
A környező népeknél látták és azért akarták ők is. S mivel eddig nem volt királyuk nem is volt központi vezetés. Ha elolvasod a Bírák 21:25 ott egy érdekes dologra lehetsz figyelmes! Mielőtt királya lett volna a zsidó népnek ez volt a szokás. De volt törvényük a zsidóknak ez tény és való a prófétákon keresztül pedig Isten vezette őket. A próféták közvetlen kapcsolatban voltak Istennel.
A király egy látható dolog és ezt akarták a zsidók királyt akartak. Igaz hogy Istent nem láthatták, csak épp azt nem fogták fel hogy az Isten akit nem látnak, ennek ellenére a legjobb uralkodó! Azt sem fogták fel hogy az áldás és a védelem pont azért van mert különböznek a körülöttük levő bálványimádó népektől. Erre mit tesznek? Olyan szokásokat kezdenek el felvenni mint ezek a bálványimádó népek pl. királyt akarnak maguknak.
Volt irányítás és vezetés hiszen ott volt a törvény és a próféták akiken keresztül közvetlen irányítást kapott a nép magától Istentől.
És pont hogy ez az időszak sokkal békésebb volt és a békeidő is tovább tartott mint amikor már királya volt a zsidóknak. Mert miután a rossz elképzelés gyökeret vert, jóval több problémával kellett szembenézniük. És mid ez miért? Mert királyt akartak.
Ha végig olvasod a 1 Sámuel 8. fejezetét akkor te magad is láthatod, pl. a 1Sámuel 8:20-ban.
"Tudta ezt Isten(vagy eleve így szervezte), ezért az utolsó napok jelei között Krisztus tett egy ígéretet a Máté 24:45-47-ben."
Igen ez egy figyelmeztetés arra vonatkozóan hogy legyenek mindig éberek, virrasszanak Isten szolgái. A tanulság az, hogy állandó éberség jutalmat és az éberség hiánya büntetést von maga után.
"Aki engedelmeskedik a "rabszolgának", és elfogadja azt akit "... hogy mindene fölé kinevezi." azokkal Isten éppen úgy foglalkozik napjainkban, mint korábban a zsidó népével"
Máté 24:45 Kicsoda hát a hű és bölcs szolga, a kit az ő ura gondviselővé tőn az ő házanépén, hogy a maga idejében adjon azoknak eledelt? 46 Boldog az a szolga, a kit az ő ura, mikor haza jő, ily munkában talál. 47 Bizony mondom néktek, hogy minden jószága fölött gondviselővé teszi őt.
A Károliban sehol nincs olyan hogy "engedelmeskedik a rabszolgának". Meg olyat sem ír hogy "és elfogadja azt akit"
Ezeket honnét vetted?
"De a népnek nem kellett Istent keresniük, hiszen az velük volt!" - ez igaz. De a más népekből, akik nem voltak zsidók, keresniük kellett ha szolgálni akarták az egyedüli igaz Istent."
Tehát Istent kellett keresniük, és ez most is így van!
"Egy Istenkereső embernek mit vagy hogyan kell keresnie Istent és mihez vagy kihez kell hűségesnek lennie?" - semmi mást nem kell tennie, csak olvasnia Krisztus tanításait, és TENNI azt, amit kér(nem azt, amit másik ember kér, ért). Krisztushoz kell hűségesnek lennie, mert Ő Jehova képviselőjeként tevékenykedet a földön, és jelenleg az égben is mint Király, Jehova felkentjeként tevékenykedik. De hamar itt a földön is bemutatja Jehovától kapott hatalmát a népe érdekében."
Értem! Sem szervezetet nem kell keresnie sem pedig ahhoz hűségesnek nem kell lennie!
"De az lenne az őszinte a részedről, ha magad vizsgálnád meg ezeket a dolgokat a Bibliából - előítélet nélkül, a saját javadra."
Szerinted az hogy kérdéseket teszek fel, megenged olyan következtetést hogy vizsgálódom?
Kedves katolikus és protestáns/neoprotestáns testvérek!
Attól félek, hogy a kérdező megfogalmazása nem a mi ellentéteinkről szól. Más a szóhasználat, de nagyon ismerős.
A kérdés, hogy van-e egy olyan szervezet, amelybe Isten gyűjti a megmenekülni vágyó embereket, és amely szervezetnek engedelmesen kell szolgálni. Aki kilép, elpusztul a közelgő ítéletben. Ha pl. azt adja ki az egyik évben a csalatkozhatatlan újságjaiban, hogy teszemazt tilos mindenfajta vérkészítmény, akkor haljál meg, de a következő évben azt adja ki, hogy a vérplazma mégis kóser, akkor már mehettél volna a műtétre. Bocsesz.
NEM. Isten ilyeneket nem mondott a Biblia. Üdvösség a Biblia szerint egyedül Krisztusban van, és ha hiszel, a Szentlélek fog téged az Egyházba gyűjteni, ahol közösségben lehetsz más hívőkkel. Menj gyülekezetbe! Menj olyan közösségbe, ahol úgy érzed, megtaláltad a helyed, ahol Krisztusban tudsz növekedni, ahogy a Bibliát hűségesen magyarázzák, ahol a családod is otthon érezheti magát.
Ne menj olyan helyre, ahol megfélemlítenek, manipulálnak, ahová nincs visszatérés, ha egyszer elmégy, ahol minden más felekezetet a kárhozatba prédikálnak, ahol a Bibliából csupán egy-egy kiragadott részt "tolnak ezerrel", ahol annyi a kötelező program, hogy nem tudsz mellette teljes állást vállalni...
Ráéreztem, hogy ez az igazi kérdés?
"A kérdés, hogy van-e egy olyan szervezet, amelybe Isten gyűjti a megmenekülni vágyó embereket, és amely szervezetnek engedelmesen kell szolgálni."
Igen ez a kérdés! Hogy van-e?
"Ráéreztem, hogy ez az igazi kérdés?"
Tulajdonképpen igen. Olyan is van közte ami nekem eszembe se jutott. Szépen megfogalmaztad. Egy kivételével, ez pedig a teljes állás. Tudnak vállalni!
És köszönöm a válaszodat!
Daniel Cagliguri
Héberek 10:24, 25
"Ezenkívül figyeljünk egymásra, hogy szeretetre és jótettekre ösztönözzük egymást, és ne hanyagoljuk el az összejöveteleinket, mint szokásuk némelyeknek, hanem bátorítsuk egymást, éspedig annál inkább, minél inkább közeledni látjátok azt a napot."
Minden gyülekezet ezt használja. Már csak azt kell megkeresni a Bibliában, Pál apostol melyik gyülekezetenek mondta ezeket a szavakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!