Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelentett dézsmát adni?

Mit jelentett dézsmát adni?

Figyelt kérdés

V Mózes 14,26 - és adjad a pénzt mind azért, amit kíván a te lelked: ökrökért, juhokért, borért és vidámító italért és mindenért, amit megáhít néked a te lelked, és egyél ott az Úrnak, a te Istenednek színe előtt, és örvendezzél te és a te házadnak népe.

Azt tudom, hogy tizedet kellet adni, és itt arról van szó, hogyha valaki túl messze lakott attól a helytől, ahol van az Úr sátora, vagy a templom később, akkor adja el azokat, amiket adna az Úrnak, és a pénzen vegyen majd az Úr színe előtt a fent említett dolgokat.

Az lenne a kérdésem: hogy akkor a tizedet nem kellett a papnak adni? Én azt hittem, hogy amit tizedet adnak, abból a tized az Úré(mármint áldozat), a többi a papé, mivel nekik nem volt földjük(örökségük Izráelben). Mit jelent, hogy egyél és örvendezz az Úr előtt? Nem úgy volt, hogy befizették a tizedet, 'oszt csókolom'?

Aki ért hozzá, leírhatná, hogy is van ez.

Előre is köszönöm.

2018. jún. 12. 08:28
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Sok nép és vallás történetéből régtől fogva ismert a terményekből (és a jószág gyarapodásából) a tized-szolgáltatás (vö. Gen 14:20; 28:22). A Pentateuchus törvényei közt is többször előfordul, bár nem mindenütt azonos formában és rendeltetéssel (vö. Lev 27:30–32). Ezen a helyen a hangsúly arra esik, hogy a tizedet a központi kultuszhelyre kell vinni (vö. Deut 12:17–18), de azzal a könnyítéssel, hogy ha valaki messze lakik, akkor a tizedet lakóhelyén eladhatja, és a kapott pénzen vásárolhat más terményt vagy állatot a központi kultuszhely városában. (Többek közt ebből érthető meg a „Jézus és a kufárok” történet háttere.) – A tizeddel kapcsolatban ajánlja a törvény a lévitákat és a szegény sorsúakat a gazdagabbak gondjába (26–27 v.), sőt ezzel kapcsolatban a fejezet végére az a rendelkezés kerül, hogy harmadévenként otthon kellett félretenni a tizedet és abból ellátni a rászorulókat. Ezzel a kiegészítéssel úgy vált teljessé a tizedtörvény, hogy benne nemcsak a szentélyről való gondoskodás kapott helyet, hanem az irgalmasság gyakorlása is.

Üdv. Péter

2018. jún. 12. 16:46
 2/3 anonim ***** válasza:

Bocsánat a kérdésre még: "az egyél és az örvendezz" az nem arról szól, hogy a tizedpénzt a saját szórakozásukra fordították, hanem azon felül érezzék jól magukat ott az Úr színe előtt... :-)

Üdv. Péter

2018. jún. 12. 16:51
 3/3 A kérdező kommentje:

Az "egyél és örvendezzél" kifejezéssel én arra gondoltam, hogy mivel az ajándékot(tizedet) úgy is megették volna. De mivel messze voltak, ezért eladták, és vettek rajta egy másikat helyben.

A kérdésemre még nem kaptam választ: jól értelmezem, hogy valóban megették a tizedet az Úr előtt? Vagy esetleg ideadták a lévitáknak? És akkor mit ettek?

2018. jún. 13. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!