Katolikusok, Hamarosan gyónni fogok, és van néhány dolog, amikről nem tudom, hogy bűnnek számít vagy sem?
Tehát ezekről lenne szó:
Ha valaki elképzel valakit mesztelenül az bűn?
Ha pl. volt egy keksz és megettem, valaki megkérdezte, hogy te etted meg és én azt mondom hogy a Marcsi volt!-az bűn, ha igen, akkor hazugság, rágalmazás vagy mind a kettő?
"szépen rangsoroltad a bűnöket. Hol van ez a Bibliában?"
Előrebocsátom, hogy ezek nem a római katolikus bűnmeghatározások lesznek, hanem az Isten szerinti, amit a Bibliában Isten szent emberei leírtak.
Egyrészt a 10 parancsolat sorolja fel a bűnöket:
1 hamis istenek, istennők tisztelete imádása, (újszövetségi értelmezés: hamis közbenjárók is idetartoznak!)
2 vallásos képek és szobrok készítése, tisztelete és imádása
3 Isten nevének a hiába felvétele
4 Szombat megtartása (ezt az újszövetségi jézusi értelmezés szerint tegyük, ne a farizeusi értelmezés szerint)
5 szülők felé tiszteletlenség
6 ölés (újszövetségi jézusi értelmezés szerint ok nélküli harag is)
7 paráznaság (ide tartozik az önkielégítés, és a házasság előtti minden szexuális élet, szexuális képzelgés is)
8 lopás, határ elmozdítása
9 hamis tanúbizonyság (ő volt a kekszlopó!)
10 irigység, más tulajdonának a kívánása
Másrészt az újszövetség is beszámol ezekről, csak pár hely a teljesség igénye nélkül:
9
Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ne tévelyegjetek; se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se pulyák, se férfiszeplősítők,
10
Se lopók, se telhetetlenek, se részegesek, se szidalmazók, se ragadozók nem örökölhetik Isten országát.
Galata 5:
19
A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás.
20
Bálványimádás, varázslás, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, visszavonások, pártütések,
21
Irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, amiképpen már ezelőtt is mondottam, hogy akik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek.
Van még a nyelv bűnei, illetve a meg nem bocsátható bűn, a Szent Lélek káromlása.
"Előrebocsátom, hogy ezek nem a római katolikus bűnmeghatározások lesznek, hanem az Isten szerinti, amit a Bibliában Isten szent emberei leírtak."
Légyszi, azt fejtsd ki még nekem, hogy miből gondolod, hogy az itt általad felsorolt Isten szerinti bűnök nem azonosak a Katolikus Egyház tanításával?
Leírod a tíz parancsolatot: ugyanígy tanítja ezt a Katolikus Egyház. Nyisd meg az első válaszomba belinkelt lelkitükröt: ugyanúgy a tíz parancsolat alapján vezet végig. Lapozd fel a Katolikus Katekizmust: végigveszi a parancsolatokat egyesével, magyarázattal.
A többi szentírási rész meg ugyanúgy benne van a katolikus Bibliában.
Ezek mind Isten szerinti parancsolatok. Miből gondolod, hogy a Katolikus Egyház más bűnöket fogalmaz meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!