Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ábrahám feltámadt vagy meg...

Szp72 kérdése:

Ábrahám feltámadt vagy meg sem halt?

Figyelt kérdés
"Bizony, bizony mondom nektek: aki tanításomat megtartja, halált nem lát sohasem. A zsidók közbevágtak: Most látjuk, hogy ördögöd van. Ábrahám meghalt, a próféták is, és te azt mondod: aki tanításomat megtartja, halált nem ízlel sohasem. Nagyobb vagy talán Ábrahám atyánknál, aki meghalt? A próféták is meghaltak. Minek képzeled magadat? Jézus így válaszolt: ... Ábrahám, a ti atyátok ujjongott, hogy láthatja napomat. Látta és örvendezett. A zsidók erre fölháborodtak: Még ötven esztendős sem vagy, és láttad Ábrahámot? Jézus így szólt: Bizony mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok." (Jn 8,51-58)

2018. jún. 10. 10:03
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

A "halált nem lát sohasem" szó szerint fordítva: "halált nem lát örökre", de ugye ez pontosan ezt jelenti, a hallgatóság is így érti. Természetesen a "halált nem ízlel sohasem" is úgy van szó szerint, hogy "halált nem ízlel örökre".

"Ábrahám, a ti atyátok ujjongott, hogy láthatja napomat.", ez ugye szintén azt jelenti, hogy Ábrahám él. Most akkor él vagy sem?

2018. jún. 10. 10:13
 2/14 anonim ***** válasza:

Az Ószövetség Istene nem más, mint a megtestesülés előtti Krisztus, azaz a Messiás. Vele találkozott Ábrahám itt:

"Ekkor arcára borúla Ábrahám, és nevete és gondolá az ő szívében: vajjon száz esztendős embernek lesz-é gyermeke? avagy Sára kilencven esztendős lévén, szülhet-é?" (1Móz 17,17)

Éppen ezért (is) mondhatta Jézus, hogy Ábrahám látta az Ő napját és örült. Ezen kívül a Biblia a halálon nem azt érti, amit az ember. A halál több annál, minthogy az ember szelleme és lelke elhagyja a testét. Ez csupán a földi élet végét jelenti. Ám a szellemi halál azt jelenti, hogy az ember szelleme és lelke a halál birodalmába kerül, és ott folytatja az örökkévaló létezést, amit a Biblia nem mond életnek, noha ott is megmarad az ember önazonossága, öntudata, az emlékei. Aki Jézus Krisztusban megkapta az életet, az a földi élete végén nem a halál birodalmába kerül, hanem az élet birodalmába, Isten jelenlétébe. Ábrahám jelenleg Isten jelenlétében él, hogy testben vagy test nélkül, az nem tudható. Ami tudható az annyi, hogy amikor Jézus feltámadt a halálból, akkor számos ószövetségi szent is feltámadt testben, de nem mindenki, legalábbis a Biblia által használt leírás, mely szerint sokaknak közülük feltámadt a teste, azt sejteti, hogy nem mindenkinek a teste támadt fel akkor, aki ószövetségi szent volt. Ha Ábrahám azok között volt, akik testben támadtak fel Jézus feltámadásakor, akkor ő ma testben van fenn a Mennyben, ahogyan Jézus.

2018. jún. 10. 10:53
 3/14 anonim ***** válasza:

„Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre. Hiszed ezt?”

Természtesen Ábrahám meghalt, hiszen Jézusnak is meg kellett ízlelnie a halált, ahogy szeretett édesanyjának is, aki pedig már földi élete során is teljes kegyelmében élt.

Azonban a halálból azonnal örök életre támadt.

2018. jún. 10. 12:07
 4/14 A nép hiteője ***** válasza:
2-es valasszal egyetertek nincs kit hozzafuzni nekem.
2018. jún. 10. 14:39
 5/14 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy biológiai értelemben meghalt. A kérdésem arra irányult, hogy akkor miért mondja Jézus élőnek? Feltámadt vagy halhatatlan lelke van?

A kérdésemmel azokat akartam provokálni, akik szerint a halál után halálalvás van.

2018. jún. 10. 15:11
 6/14 anonim ***** válasza:

A "halálalvás" azt jelenti, hogy olyan könnyű feltámasztani Istennek egy halottat, mint nekünk embereknek egy mélyen alvó embert felébreszteni.

Amikor Jézus azt mondta a lánykáról, hogy nem halt meg, pedig valójában halott volt, ezt akarta megértetni megtanítani az embereknek.

Ábrahám halott, emberi, és Isten szemszögből is. Viszont Isten meg fog emlékezni Róla, és visszaadja neki az életét, vagy is olyan lesz ez számára, mint egy embernek alvót felébreszteni.

Ábrahám egyébként is Jézus előtt halt meg, és Jézust, senki nem előzheti meg a Feltámadásban. Jézus az első a feltámadásban, mint ahogy mindenben.

2018. jún. 10. 16:10
 7/14 anonim ***** válasza:

Képzelődtek az apostolok, amikor Jézust látták Mózessel beszélgetni?

2018. jún. 10. 16:13
 8/14 A kérdező kommentje:

"Aki tanításomat megtartja, halált nem lát sohasem.", vagyis örökké él, halhatatlan.

Lehet ugyan úgy is fordítani, hogy "nem hal meg örökre", de nem azt akarja mondani, hogy meghal ugyan, de nem marad így örökké, hanem hogy soha nem hal meg, mert örökké tart a halhatatlansága.

Ennek az értelmezésnek a helyessége egyértelműen látszik a hallgatóság reagálásán. Nem értik, hogy ez miként lehetséges, hiszen Isten nagy emberei is mind meghaltak. Ha Jézus csak annyit akart volna mondani, hogy a hívők egyszer feltámadnak, akkor nincs okuk felháborodni, Jézus a meghalásukat tagadja.

"Ábrahám, a ti atyátok ujjongott, hogy láthatja napomat.", vagyis Ábrahám most is él, láthatja az ő napját. Valakinek látni a napját, szerény véleményem szerint azt jelenti, hogy látni az ő életét, a működését, ahogy egyébként Mózes és Illés is látta hiszen eléggé képben vannak Jézust illetően, amikor vele beszélgetnek.

2018. jún. 10. 18:34
 9/14 anonim ***** válasza:

@7

Ez egy látomás.

Jézus korábban említette, hogy néhányan közülük nem látnak halált, míg meg nem látják Jézust dicsőségben.

A látomásban „Mózes” és „Illés” a törvényt és a prófétákat jelképezi; mindkettőt Jézus töltötte be.

S mivel Jézust nem előzheti meg senki a feltámadásban a halottak közül, ezért sem szó szerint kell venni, ellenben nem lenne igaz az írás.

Mózes és Illés a feltámadásra várnak, Ők a Földre fognak újra életre kelni, mivel az a kijelentés:

(Lukács 22:28–30) 28 De ti vagytok azok, akik kitartottatok mellettem próbáimban; 29 és szövetséget kötök veletek, mint ahogy az én Atyám szövetséget kötött velem, egy királyságra, 30 hogy egyetek és igyatok az én asztalomnál a királyságomban, és trónokon üljetek, hogy ítéljétek Izrael tizenkét törzsét.

Rájuk nem vonatkozik.

2018. jún. 10. 20:36
 10/14 anonim ***** válasza:

Tehát az apostolok hamisítottak egy történetet, amit aztán leírtak az evangéliumokban? Ha pedig csak szimbólumok, akkor miért akartak sátrakat készíteni nekik?

2018. jún. 10. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!