A katolikusok keresztelnek babakorban, a baptisták csak felnőttként, mert ők a hitvalló keresztséget támogatják. Ha valaki felnőttként betér a baptistákhoz, de mar babakorban megkeresztelték más felekezetnél, akkor újrakeresztelik. A katolikus keresztelésnel meghintik az illető fejét vízzel, míg a baptistáknál egy kádban bemerítkeznek.
Talán ez a legszembetűnőbb, egyébként a baptista felekezet más szempontokból hasonló a többi protestáns felekezethez, tehát, azt vallják, hogy az üdvözült lelkek nem tudnak közbenjárni értünk, a katolikusok szerint igen, ők nem tisztelik Máriát és a szenteket, míg a katolikusok igen, a baptisták nem hisznek a tisztítótűzben, míg a katolikusok igen. A katolikusok a Biblia mellett az apostoli hagyományt is elfogadják, a baptisták pedig egyedül a Szentírást fogadják el.
Amiben közös a katolikus és a baptista:
Hisznek a Szentháromságban, vallják Jézus istenségét, hiszik, hogy Jézus a kereszthalála árán megváltott minket, hiszik, hogy a Biblia igaz, és hogy a Bibliába a kinyilatkoztatás.
Még 1-est kiegészíteném azzal, hogy a katolikusoknál 7 szentség, a protestánsoknál meg 2 (keresztség és Úrvacsora).
Az Úrvacsora az a katolikus áldozásnak az ekvivalense. Annyi a különbség, hogy a protestánsok nem vallják hogy a kenyér és a bor átváltozik Jézus testévé.
A felnőttkeresztség pedig egy kifejezetten baptista szokás, amint azt egyeske leírta. Konkréten ez az, ami megkülönbözteti őket minden más egyháztól!
Ha nem titok ,miért kérdezed?
Alapjaiban érdekel ,vagy csak általánosan?
Kedves hármas, nem tudom, hogy nekem akartad-e írni, de válaszolok rá.
"Ha nem titok, miért kérdezed?" én ezt nem tudom értelmezni, azért kérdezem mert nem tudtam (az első felére még mindig nem jöttem rá).
A kettő közötti különbség érdekelt ennyi, ha tudsz esetleg olyat amit az előtted lévő két válaszoló nem írt le, akkor kérlek oszd meg velem/velünk!
A katolocizmus,egy elferdült,kevert vallás.Keveredik benne az Ószövetség,az Újszövetség,és a pogány bálvány valások.
A babtizmus nem vallás!! Azon hívő keresztyén embereket nevezik így akik Jézus Krisztus után főleg a bemerítést hangsújozzák.
A katólicizmusban ,vagy katólikus vallásban a jó cselekedetekre helyezik a hangsúlyt.
Máriát,már szinte Istenként tisztelik,nagyon sok mindenben eltérnek a Biblia igazságaitol.
A babtisták,komolyan veszik a Bibliát,Jézust mint megváltót hírdetik,aki meghalt a bűneinkért.
A katólikusoknál sok sok,közbenjáró szent van.
A Bibliában ,és a babtistáknál csak egy közbenjáró van ,Jézus Krisztus.
Kedves kérdező,ezt még reggelig folytathatnám...
Ezért kérdeztem ,hogy menyire érdekel a téma?(bocsi)
#5, én az első hozzászóló vagyok, és katolikus. Simán tudtam tárgyilagosan válaszolni a kérdésre úgy, hogy nem sértegetem a másik felet, neked is mehetett volna. Krisztusban mind testvérek vagyunk, nem kell veszekedni.
#6 nem létezik olyan, hogy babtista, de olyan sem, hogy katólikus.
"A katolocizmus,egy elferdült,kevert vallás.Keveredik benne az Ószövetség,az Újszövetség,és a pogány bálvány valások."
Ez nem igaz, ne állíts rólunk hazugságot, légy szíves, a leghatározottabb módon elutasítunk minden pogány vallást.
"A babtizmus nem vallás!! Azon hívő keresztyén embereket nevezik így akik Jézus Krisztus után főleg a bemerítést hangsújozzák."
Gondolom a Magyarországi Baptista Egyházra gondolt a kérdező.
"A katólicizmusban ,vagy katólikus vallásban a jó cselekedetekre helyezik a hangsúlyt."
A hit cselekedetek nélkül halott. De ez nem jelenti azt, hogy számunkra a hit ne lenne fontos. Nagyon fontos számunkra a hit, az elsődleges, de a hit gyümölcsei a cselekedetek is. Törekedni kell arra, hogy úgy éljünk, ahogy Jézus tanította.
"Máriát,már szinte Istenként tisztelik,nagyon sok mindenben eltérnek a Biblia igazságaitol."
Máriát nem tiszteljük Istenként, Máriát úgy tiszteljük, mint a Megváltó Édesanyját, szerintünk kijár neki a tisztelet, de természetesen egyedül az Istent imádjuk. A Biblia igazságaitól nem tértünk el.
"A babtisták,komolyan veszik a Bibliát,Jézust mint megváltót hírdetik,aki meghalt a bűneinkért."
A katolikusok is komolyan veszik a Bibliát, és mi is a Megvaltót hirdetjük, aki meghalt a bűneinkért.
"A katólikusoknál sok sok,közbenjáró szent van.
A Bibliában ,és a babtistáknál csak egy közbenjáró van ,Jézus Krisztus."
Mit értünk közbenjáró alatt? Mert közbenjárásnak nevezzük azt is, hogy mi itt a földi életben imádkozunk egymásért. A szentek is csak olyan értelemben közbenjárók, ahogy mi is azok vagyunk. Mi amikor a szenteket kérjük, csak azt kérjük, hogy imádkozzanak értünk, ahogyan téged, vagy más embert is megkérhetlek erre. :) Hitünk szerint az üdvözült lelkek is az egyházhoz tartoznak, és hallják a kéréseinket, es imádkoznak értünk.
Nem tudom, hogy tudatosan ferdítesz-e, vagy csak te is ezeket a tévhiteket hallottad, szeretném az utóbbit hinni. De nyugodtan utána lehet ám nézni, miben hiszünk valójában. Azt hisszük, ami a Bibliában le van írva, plusz a Katekizmusban benne van minden hittételünk, ez online elérhető, még androidos applikáció is van, nyugodtan utánanézhetsz annak, miket is vallunk mi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!