Nikomédiai Szent Julianna minek a szentje? Érdemes őt választani bérmanévként?
Julianna, Szt (†Nikomédia, 305): szűz, vértanú. - Legendája (Érdy-kódex) szerint pogány család egyetlen keresztény tagja. Atyja, Africanus a pogány Evilaciushoz akarta nőül adni, de Julianna pogányhoz nem akart feleségül menni, ezért bíró elé vitték, s börtönbe zárták. Fél napon át hajánál fogva fölfüggesztették, olvasztott ónt öntöttek fejére, mivel ez nem ártott neki, vasláncra verve sötét börtönbe vetették. Az ördög angyal képében azt tanácsolta, áldozzon az isteneknek. Égi szózatra elűzte az ördögöt. Evilacius kerékbe törette, olvasztott ónnal telt fazékba dobták, majd lefejeztette. - Ereklyéit Pozzuoliba (Itália), 568: Cumába, 1207. II. 25: Nápolyba vitték. - Neve egyike a legkedveltebbeknek a m. női nevek között, de a liturgikus és népi hagyományban szinte ismeretlen; tp-dedikációja igen ritka, és ott is nyilván a kegyúr családjának nőtagja volt a névadó (pl. Ónod, 1867). - Megláncolt ördöggel szokták ábrázolni. - Ünnepe: febr. 16. (Katolikus lexikon)
Persze, érdemes őt bérmaszentnek választani. Keveset tudunk róla, de ez a választás teljesen szubjektív. Ha őt közel érzed magadhoz, akkor válaszd őt.
"Milyen apa az ilyen?"!
Nem az apja kínozta meg... szövegértés.
"Mit ért vele, hogy "égi szózatra elűzte az ördögöt", ha utána meg kínhalált halt?"
A Sátán arra buzdította, hogy tagadja meg a hitét. Ő nem tagadta meg, több ezer más keresztény vértanúhoz hasonlóan, ezért hite miatt kivégezték. A vértanúk vére a magvetés.
@ Kérdező
Ha bibliai alapokon kérdezed, akkor ez a válasz, hogy semminek se a szentje. A SzentÍrás szerint ugyanis kizárólag 1 védőszent van, a neve: Jézus.
(a másik kérdésednek - bibliai szempontból - nincs értelme.)
13:36
Értem én, de a barátnőm is mondta, hogy Szent Anasztázia pl. a takácsok védőszentje
Lehet hogy én tettem fel rosszul a kérdésemet, elnézést érte
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!