A Bibla szerint miben áll Isten és a zsidók konfliktusa/konfliktusai? Konkrét történetek támasztják alá? A zsidóknál, hogy alakult ki a monoteizmus? Eleinte több isten hívők voltak?
Erről nemrég olvastam egy könyvet.
Arra sajnos nem emlékszem, hogy Ábrahám melyik néphez tartozott eredetileg (talán sémi volt), de ott többistenhit volt jellemző, illetve az, hogy az embereknek voltak ún. személyes istenei , akiket gyakran az apjuktól örököltek, ezért az "atyáik istene"- nek nevezték őket.
Ábrahám aztán ezt a saját személyes istenét egyedüli Istennek ismerte el, és ezzel vette kezdetét nála a monoteizmus:)
Az Ószövetség alapján Ábrahám Mezopotámiából indult, ahol politeizmus volt, de Ábrahám csak egy istenben hitt, aki elszólította őt onnan, és akivel szövetséget is kötött, hogy ő és utódai csak ezt az egyetlen istent fogják szolgálni és tisztelni. Innentől kezdve Ábrahám és utódai egyistenhívők voltak, és az Ószövetség Ábrahám utódait tekinti zsidónak. Eszerint a zsidóság megalakulásától kezdve monoteista volt (az Ószövetség alapján).
Isten és a zsidók összezördülésével meg tele van az Ószövetség, a zsidók vétkeztek, elfordultak az Úrtól, mire az Úr rájuk szabadított valami népet, amelyik rendesen elkalapálta őket.
Jöttek az asszírok, a kánaániták, a moabiták, a babilóniaiak, a filiszteusok, a médek, a perzsák, ..
És ha engem megöl egy olasz, akkor Isten konfliktusba keveredik az összes olasszal? Hiszen elvileg én éppúgy a gyermeke vagyok, mint Jézus, ugyanúgy ő teremtette a testem és a lelkem; maximum engem nem bízott meg azzal, hogy hirdessem őt mások között., és gondolom ugyanúgy nem védene meg akkor sem, ha mégis azt tenném, és ezért keresztre feszítenének.
Jézus még könnyebb helyzetben is volt, mint az átlagemberek, mert ő legalább biztosan tudta, hogy miért kapott életet, és hogy jó, amit csinál. Szóval, nehogy már ő legyen a kedvenc, mikor én ilyen nehéz, zűrzavaros világban is szeretem az embereket:)
/Egy egyébként nem keresztény/
Ugye a Tízparancsolat is azt mondja: "Ne legyenek más isteneid énelőttem."
Nem azt, hogy "Nincsenek más istenek rajtam kívül."
Ez a Jézus-gyilkos dolog meg megérne egy külön misét. Csak egy érv a sokezer közül.
Hogyan beszélhetünk gyilkosságról, amikor a delikvenset sokezer tanú látta pár nappal később épen és egészségesen? (Ha elhisszük, amit a Biblia állít. Ha nem, akkor meg miről is beszélünk eleve.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!