Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek a vallások el...

Szerintetek a vallások el fognak valaha tűnni?

Figyelt kérdés
2018. márc. 30. 00:30
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
35%

#19, Ostobákkal nem kell foglalkozni :D

Amúgy Tudomány topicban volt először, úgyhogy próbáltam így megközelíteni.

Az igaz, hogy a hit más dolog, mint a vallás. Vallások jönnek-mennek, de a hit tényleg magyarázható pszichológiailag és neurobiológiailag is.

Azt még hozzátenném, hogy ismerek kutatói szakmámból pár normális professzort, aki vallásos. Elbeszélgettem pl egy híres agykutatóval, és teljesen normálisan fogta fel.

Természetesen a tudomány a legfontosabb a világ megismerésében, viszont van pár dolog, amit nem is akar vizsgálni, magyarázni a tudomány.

A lényeg, hogy kiegészítesékent, komplementerként működhet hit és tudomány együtt. Jó példa az öntudat, amit igen nehéz neurobiológiai eszközökkel vizsgálni. A filozófiák a hittel együtt erre szolgálnak. A tudomány nem, vagy csak részben keresi a kérdésre a választ, miért alakult ki az öntudat, vagy miért született meg az anyag ősrobbanás előtt/után... de az öntudat a legtisztább ilyen kérdés, mert csak azt tudom, hogy nekem létezik. Tudományos értelemben lehetetlen bebizonyítani, hogy más anyagcsomóknak is van hasonló öntudata, és mi is az.

2018. márc. 30. 13:44
 22/28 anonim ***** válasza:
45%

Szerintem soha nem fognak eltűnni, mivel:

1: a tudomány nem tud mindenre válaszolni, ill. van olyan kérdés, ami nem is tudományos,

2: az átlagember egyre kevésbé érti a tudományt, tehát más kell neki,

3: a vallás nagyon erős védelmet épít ki magának.

2018. márc. 30. 14:14
 23/28 anonim ***** válasza:
32%

Ha soha nem fognak eltűnni, akkor miért van az, hogy

1998-ban 19 százalék járt templomba,

2008-ban 13 százalék.

2018-ban 9 százalék körül fog mozogni.

10 évente kb 30 százalékos esés.

Gondolom a fanatikus istenimádók még ezt is ki tudják magyarázni a bibliával.

Ki is jár még jellemzően templomba.

- Nő

- Idős

- Kistelepülésen él

2018. márc. 30. 16:11
 24/28 anonim ***** válasza:

Egyszerő demográfiai okai vannak, ehhez pedig nem kell szociológusnak sem lenni. Illetve a 90-es évek elején sokan lettek hirtelen "hívők", ez pedig egy, másfél évtized alatt lecsengett.

Kérdés, hogy az új generációk elkezdenek-e járni templomba vagy sem. Nálunk jelenleg is jár sok fiatal, persze a "kihaló" időseket nem tudják pótolni számtanilag teljes mértékben. Majd ahogy stabilizálódnak a demográfiai mutatók, úgy a templomba járók száma is.

2018. márc. 30. 16:20
 25/28 anonim ***** válasza:
82%

Jó de nem a volt a kérdés, hogy Magyarországon eltűnik-e a kereszténység. Egyébként sem tűnik el, attól egy vallás, mert kevesen járnak templomokba. Ettől még sokáig maradni fognak hívek, csak átalakul az egész. Ez nem teljese olyan mint az Ori a Csillagkapuban, hogy a hívek hite táplálja :D

Másrészt meg a kereszténység csak egy vallás.

Nézd meg hányan vannak a muszlimok, és buddhizmis hívei.

Az iszlám virágzik, és ez még jóideig nem fog megváltozni.

Itt az volt a kérdés, hogy valaha eltűnhetnek-e teljesen a vallások. Egyébként is értelmetlen kérdés, mert egy vallás nem tűnik el, mert a történelmünk része. Könyvekben, relikviákban, épületekben fent fog maradni.

Esetleg az egyházak alakulnak át, vagy szűnnek meg, jelennek meg újak.

Ezt (vallásokat elfogadó) ateistaként mondom.

2018. márc. 30. 16:24
 26/28 anonim ***** válasza:

Ettél már sertés húst ?

2018. márc. 30. 16:39
 27/28 anonim ***** válasza:
33%

Isten igenis létezik, hisz azt szoktam szidni, ha nem indul a kocsi.

A vallás pedig soha nem fog kihalni, mivel mindig is lesznek ostobák akik művelni fogják.

2018. márc. 30. 19:09
 28/28 anonim ***** válasza:
37%

Tuti tipp:

Máté 24:35

Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképen el nem múlnak.

2018. márc. 31. 11:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!