Szerintetek a vallások el fognak valaha tűnni?
#19, Ostobákkal nem kell foglalkozni :D
Amúgy Tudomány topicban volt először, úgyhogy próbáltam így megközelíteni.
Az igaz, hogy a hit más dolog, mint a vallás. Vallások jönnek-mennek, de a hit tényleg magyarázható pszichológiailag és neurobiológiailag is.
Azt még hozzátenném, hogy ismerek kutatói szakmámból pár normális professzort, aki vallásos. Elbeszélgettem pl egy híres agykutatóval, és teljesen normálisan fogta fel.
Természetesen a tudomány a legfontosabb a világ megismerésében, viszont van pár dolog, amit nem is akar vizsgálni, magyarázni a tudomány.
A lényeg, hogy kiegészítesékent, komplementerként működhet hit és tudomány együtt. Jó példa az öntudat, amit igen nehéz neurobiológiai eszközökkel vizsgálni. A filozófiák a hittel együtt erre szolgálnak. A tudomány nem, vagy csak részben keresi a kérdésre a választ, miért alakult ki az öntudat, vagy miért született meg az anyag ősrobbanás előtt/után... de az öntudat a legtisztább ilyen kérdés, mert csak azt tudom, hogy nekem létezik. Tudományos értelemben lehetetlen bebizonyítani, hogy más anyagcsomóknak is van hasonló öntudata, és mi is az.
Szerintem soha nem fognak eltűnni, mivel:
1: a tudomány nem tud mindenre válaszolni, ill. van olyan kérdés, ami nem is tudományos,
2: az átlagember egyre kevésbé érti a tudományt, tehát más kell neki,
3: a vallás nagyon erős védelmet épít ki magának.
Ha soha nem fognak eltűnni, akkor miért van az, hogy
1998-ban 19 százalék járt templomba,
2008-ban 13 százalék.
2018-ban 9 százalék körül fog mozogni.
10 évente kb 30 százalékos esés.
Gondolom a fanatikus istenimádók még ezt is ki tudják magyarázni a bibliával.
Ki is jár még jellemzően templomba.
- Nő
- Idős
- Kistelepülésen él
Egyszerő demográfiai okai vannak, ehhez pedig nem kell szociológusnak sem lenni. Illetve a 90-es évek elején sokan lettek hirtelen "hívők", ez pedig egy, másfél évtized alatt lecsengett.
Kérdés, hogy az új generációk elkezdenek-e járni templomba vagy sem. Nálunk jelenleg is jár sok fiatal, persze a "kihaló" időseket nem tudják pótolni számtanilag teljes mértékben. Majd ahogy stabilizálódnak a demográfiai mutatók, úgy a templomba járók száma is.
Jó de nem a volt a kérdés, hogy Magyarországon eltűnik-e a kereszténység. Egyébként sem tűnik el, attól egy vallás, mert kevesen járnak templomokba. Ettől még sokáig maradni fognak hívek, csak átalakul az egész. Ez nem teljese olyan mint az Ori a Csillagkapuban, hogy a hívek hite táplálja :D
Másrészt meg a kereszténység csak egy vallás.
Nézd meg hányan vannak a muszlimok, és buddhizmis hívei.
Az iszlám virágzik, és ez még jóideig nem fog megváltozni.
Itt az volt a kérdés, hogy valaha eltűnhetnek-e teljesen a vallások. Egyébként is értelmetlen kérdés, mert egy vallás nem tűnik el, mert a történelmünk része. Könyvekben, relikviákban, épületekben fent fog maradni.
Esetleg az egyházak alakulnak át, vagy szűnnek meg, jelennek meg újak.
Ezt (vallásokat elfogadó) ateistaként mondom.
Isten igenis létezik, hisz azt szoktam szidni, ha nem indul a kocsi.
A vallás pedig soha nem fog kihalni, mivel mindig is lesznek ostobák akik művelni fogják.
Tuti tipp:
Máté 24:35
Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképen el nem múlnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!