Hogyan higgyek Istenben?
"Isten, a Bábel tornyánál, össze zavarta az akkor még egy nyelvet beszélő emberek nyelvét, más szóval, hogy ne értsék meg egymást"
Itt az isten jóságos volt, vagy igazságos?
Szia
"Keresztény vagyok, de amióta jobban foglalkoztatnak a tudományok egyre jobban kezdek eltávolodni a vallástól." - tisztázd magddal, mit jelent számodra az a kijelentésed, hogy "Keresztény vagyok"! Mit mondott Kriszrus arról, kik(lehetnek) a követői?
Eltávolodni a vallástól és eltávolodni Istentől nem ugyan azt jelenti!
Nézz meg egy pár perces interjút, a tudomány hogyan vihet valakit közelebb Alkotójához:
és talán ez is:
"Isten jóságos volt, vagy igazságos?
Ha elolvasod ezt a rész, akkor rá kell hogy gyere erre.
Isten attól, nem volt rossz, vagy jóság nélküli, hogy meghiúsított egy olyan emberi tervet, ami ellene megy a szándékának.
Állítsd szembe a két dolgot:
Isten terve:
(1Mózes 1:28) . . .Legyetek termékenyek, sokasodjatok, töltsétek be a földet. . .
ember ellen szándéka:
(1Mózes 11:4) . . .„Gyertek! Építsünk magunknak várost és tornyot, amelynek a teteje az egeket éri, és szerezzünk magunknak hírnevet, nehogy szétszóródjunk az egész föld színén.”
Nem csak hogy Isten neve, és híre ellen mentek, de a földre vonatkozó szándékot is meghiúsították volna, amit Isten szeretett volna
(1Mózes 11:5–9) 5 Jehova pedig lejött, hogy megnézze a várost és a tornyot, amit az emberek fiai építettek. 6 Azután Jehova ezt mondta: „Íme, ez a nép egy, és a nyelvük is egy, és most ehhez fognak hozzá. Így hát semmi sem lehetetlen nekik, amit elgondolnak. 7 Menjünk csak le, és zavarjuk össze a nyelvüket, hogy ne értsék egymás nyelvét.” 8 Jehova tehát szétszórta őket onnan az egész föld színére, és végül abbahagyták a város építését. 9 Ezért nevezték azt Bábelnek, mert ott zavarta össze Jehova az egész föld nyelvét, és Jehova szétszórta őket onnan az egész föld színére.
az ember ha nem szabna Isten korlátot, meghiúsítaná Isten terveit,
Most még sok mindent megenged, ám nem mindent hagy annyiban.
" Ezt nem tudhatod, ebben hihetsz. szerinted még is miért hit a neve? "
Ugyanazért,amiért az evolúciót meg elméletnek hívják. Mégis azzal jönnek,hogy az nem a hipotézis féle elmélet,hanem úgy kell érteni,hogy az a tuti. Nálunk a hit ugyanilyen,nem azt jelenti,hogy bizonytalanság,hiszékenység,vagy reménykedés,hanem bizonyosság. Én is szoktam mondani a férjemnek amikor elvállal egy nagyobb munkát,hogy "hiszek benned",ez sem azt jelenti,hogy na most talán sikerül,talán nem,hanem azt,hogy biztos vagyok benne,hogy jól fog teljesíteni.
Nézd, Merete... a tudományos elmélet az bizonyosságot jelent.
Míg a vallásos hit SOHA nem lehet bizonyosság. Még akkor sem, ha az istened személyesen jön le, és mutatja meg magát, mint Mózesnek. Honnan tudod, hogy nem egy démon volt véletlenül?
A tudományos elmélet viszont olyan szinten van bizonyítva, hogy az a létező legjobb bizonyítás itt, amit csak az emberiség képes elérni.
Ez neked mire jó? Miért akarnál hinni bármiben, aminek a létét nem látod indokoltnak? Nem értem. Ennyi erővel a sokkal nagyobb valószínűséggel létező potenciálisan eltitkolt gyermekedben is hihetnél. De van rá okod, hogy ilyet feltételezz? Ugye, hogy nincs.
Akkor meg?
"... mindig ott jukadok ki..."
A nyelvtudomány is fontos tudományág... LY ;)
Komolyra fordítva a szót: én egyszerre tanulok "rendes" egyetemen, meg mellette hittudományin, szerintem teljesen összeegyeztethető. Én úgy látom, hogy túl sok sztereotípia van a vallásokkal szemben, ráadásul sokszor az sem érti egészen a vallás lényegét, aki magát komolyan hívőnek tartja.
Szerintem mindenki hitében vannak mélypontok, sokszor ez kell is ahhoz hogy megerősödj (legalábbis a saját életemben ezt tapasztaltam). Tehát teljesen oké az, ha néha elbizonytalanodik az ember, mással is előfordul. Ezt is Ady írta gondolom találkoztál már vele: [link]
Ha lesz egy kis időd, hallgasd meg, nekem nagyon ez az előadás jutott eszembe a soraidról:
Hány éves vagy? Egyetemre jársz?
Olvass/hallgass több Freund Tamást, Csókay-t és más hívő tudósokat.
A tudományos kérdéseknél nem merül fel, hogy hiszel-e benne vagy nem, mert akár igen, akár nem, attól még úgy van: ha nem hiszed, hogy 24 óra egy nap, attól még annyi; ha nem hiszed, hogy tizes számrendszerben 2+2 az 4, attól még annyi; stb.
A hit területe pedig pont ott kezdődik, ahol a tudomány területe végetér, úgyhogy teljesen jól összeegyeztethető a kettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!