Mit szólnátok hozzá, ha a Pápa úgy döntene, hogy visszahozza a Tridenti Misét állandó gyakorlatnak? Örülnétek vagy nem?
Ebben több dolog lenne a rossz:
A mise a falu másik oldalán lenne, a mise hossza mellett még az összesen egy órát is rá kell szánni, amíg odamegyünk és visszajövünk. A tridenti mise kétórás, így összesen ez három óra lenne. Igaz, hogy nagyon szép, de nincs WC a templomban, így már előtte keveset kellene inni, és a mise második felében csak azt várnám, mikor indulunk már haza, mert már száradok ki.
A másik, hogy mikor is ér véget? Ha 11-kor kezdődik, akkor véget ér 13-kor, amikor szintén meleg van. A közepén beleharangoznak a misébe. Liturgikus okokból a pap nem szakíthatja félbe a misét, ezért tovább beszél magában, mert így a latinosok sem értik. Kiesik az a néhány perc..
Paphiány van. Egyórás misével minden második héten tud jönni. Kétórás misével... havonta egyszer? A többi alkalomnem mise, hanem istentisztelet világi kisegítővel?
Sokan érvelnek a hosszával, pedig amin én voltam, nem volt hosszabb, mint az "új rítusú". 1 órás volt ugyanúgy. Csak mivel szokatlan, ezért tűnhet hosszabbnak. Meg nyilván függ a paptól is, ahogy az "új rítusnál" is. Van ahol végig énekelnek, máshol nem. Van ahol hosszú a prédikáció, máshol nem. Nálunk nemrég jött új plébános. A régi plébánosunknál nem volt 1 órás a vasárnapi mise, a hétköznap esti meg fél órás volt. Most az új plébánosnál több mint egy órás a vasárnapi.
Nagyapám mikor diák volt, akkor az egyházi gimnáziumba, ahova járt, mindig volt mise tanítás előtt, ahol ministrált (természetesen régi rítusú mise volt). Emlékei szerint 7-kor volt a mise, és 8-ra bőven beért órára.
#3 vagyok, nem értem, mért lettem lepontozva, a kérdésre válaszoltam, nem?
Én nem szeretnék latin misét, semmi értelme, hiszen senki nem érti. Husz Jánosnak igaza volt, amikor anyanyelvi misézést követelt. Szeretek odafigyelni a mise szövegére, de a latint nem értem, és nem is hiszem, hogy fontos lenne ma bárkinek is latinul tanulnia, kivéve annak, aki orvos akar lenni, vagy valami természettudományi pályára akar lépni. Egy egyszerű földi halandónak mint én, abszolút felesleges a latin nyelv.
Régen se volt értelme a latin misének, senki sem értette, fogalmuk sem volt az egyszerű embereknek az egészről. Személy szerint örülök a II. Vatikáni zsinatnak.
Hát szokj hozzá, ez ilyen. Engem is sokszor lepontoznak annak ellenére is, hogy jó választ adok. Egyébként én zöld pacsit adtam, még ha nem is értek nézeteddel egyet, de lényegében a kérdésre válaszoltál, ilyen szepontból a te válaszod is jó volt.
Egyébként egy nagyon alapszintű latin tudással azért mindenkinek illene rendelkeznie, hiszen az alapműveltség része. Gondolj csak a sok latin szólásra, ahogy az irodalomban is van jelentősége, sőt szokszor még a filmekben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!